Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το σύνολο των κορυφαίων υπουργών στον δημόσιο λόγο τους να παραμένουν αμετακίνητοι στον στόχο εξάντλησης της τετραετίας, ωστόσο είναι κοινό μυστικό στους παροικούντες τη «γαλάζια» Ιερουσαλήμ πως η εικόνα που διαμορφώνεται στο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό πεδίο έχει δημιουργήσει ήδη συνθήκες αναθεώρησης του γενικότερου κυβερνητικού σχεδιασμού.

Εξάλλου, εδώ και αρκετούς μήνες τα «Π» σάς είχαν ενημερώσει για τις εισηγήσεις στενών συνεργατών του πρωθυπουργού περί κατάρτισης ενός πλάνου με το οποίο η χώρα θα μπορούσε να οδηγηθεί ομαλά σε εθνικές εκλογές πολύ πριν από την εκπνοή της συνταγματικής θητείας της κυβέρνησης, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι καλύτερες προϋποθέσεις για επαναδιεκδίκηση της αυτοδυναμίας και μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας, συνθήκη κρίσιμη για την ανασυγκρότηση και την προοπτική της Ελλάδας.

Η διαφορά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι ότι πλέον οι απόψεις αυτές έχουν έρθει με μεγαλύτερη ένταση στο προσκήνιο, αφού η συζήτηση περί πρόωρων εκλογών βρίσκεται καθημερινά στην επικαιρότητα, ενόψει της σκληρής κριτικής που ασκείται προς την κυβέρνηση από το σύνολο της αντιπολίτευσης σε τομείς όπως η επέλαση της ακρίβειας και η αντιμετώπιση της πανδημίας. Κομβικό σημείο βεβαίως για την εξέλιξη αυτή ήταν η διατύπωση του αιτήματος για πρόωρες κάλπες από τον Αλέξη Τσίπρα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να επικεντρώνεται στη στρατηγική αυτή μετά την πρόσφατη κακοκαιρία και την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.

Βλέπουν την Κουμουνδούρου να κλιμακώνει τη ρητορική της

Την ίδια στιγμή, στο Μαξίμου βλέπουν την Κουμουνδούρου να κλιμακώνει τη ρητορική της εναντίον των βασικών αξόνων της κυβερνητικής πολιτικής, παραπέμποντας στον περσινό χειμώνα, όταν και επεδίωκε ξεκάθαρα να προκαλέσει (εντός κι εκτός συνόρων) μια αίσθηση γενικής αποσταθεροποίησης μέσω των διαδοχικών καλεσμάτων σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας εν μέσω της απόλυτης έξαρσης της πανδημίας

Ως εκ τούτου, είναι κοινή πεποίθηση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα επιστρατεύσει και πάλι αυτή την τακτική, παίζοντας αυτή τη φορά κυριολεκτικά τα... ρέστα της, προκειμένου να ανακάμψει στις δημοσκοπήσεις, οι οποίες από τη μια δείχνουν να τη χωρίζει.... άβυσσος από τη Ν.Δ., ενώ από την άλλη φέρνουν το ΚΙΝ.ΑΛ. σε απόσταση βολής από τη δεύτερη θέση. Ακριβώς αυτές οι δύο παράμετροι, ο κίνδυνος δηλαδή να τεθεί υπό αμφισβήτηση η αναπτυξιακή πορεία που έχει χαράξει η κυβέρνηση λόγω των τεχνητών κρίσεων της αντιπολίτευσης, αλλά και η ορατή πια πιθανότητα να γεμίσει με «αγκάθια» το μονοπάτι για ακόμη μία αυτοδύναμη «γαλάζια» διακυβέρνηση με φόντο τη δυναμική της Χ. Τρικούπη, θέτουν νέα δεδομένα στις αναλύσεις και τις στοχεύσεις του πρωθυπουργικού στρατηγείου.

Αφενός, κανείς στους κόλπους της ηγετικής ομάδας της κυβέρνησης δεν θα ήθελε να περάσει προς τα έξω -και δη στην πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων- ότι σε μια περίοδο που η Ελλάδα έχει αποκαταστήσει πλήρως την αξιοπιστία της και οι δείκτες της ανάπτυξης αναμένεται να ξεπεράσουν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις υπάρχουν εστίες δημιουργίας έντασης και χώρος για την ανάληψη αποσταθεροποιητικών πρωτοβουλιών.

Υπό αντίξοες συνθήκες

«Χάρη στην οικονομική διαχείριση της κυβέρνησης, η ελληνική κοινωνία βιώνει το πρώτο -εδώ και πολλά χρόνια- ουσιαστικό πρόγραμμα φοροαπαλλαγών και αναπτυξιακών ενεργειών, χωρίς ταυτόχρονα να διατυπώνεται καμία ένσταση για τη δημοσιονομική της ισορροπία.

Η κατάκτηση αυτή, σε συνδυασμό με τη σταθερότητα που έχει εξασφαλιστεί σε όλα τα επίπεδα και υπό πρωτοφανείς αντίξοες συνθήκες, δεν πρέπει να υποθηκευτεί σε καμία περίπτωση σε μικροκομματικά τερτίπια», σημειώνουν χαρακτηριστικά συνομιλητές του περιβάλλοντος Μητσοτάκη, αποτυπώνοντας το κλίμα που επικρατεί πίσω από τις «κλειστές πόρτες» του Μαξίμου.

Σε αυτή την εξίσωση εισέρχεται βεβαίως και το θέμα της ακρίβειας, που από μόνο του μπορεί να επιφέρει μη προβλέψιμες καταστάσεις σε ό,τι αφορά τον χρόνο που τα κρατικά διαθέσιμα θα επιτρέπουν την αποτελεσματική στήριξη έναντι των ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα είδη πρώτης ανάγκης, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και στο κομμάτι της κυβερνητικής επιβάρυνσης.

Αφετέρου, το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθούν να απολαμβάνουν ξεκάθαρη πολιτική κυριαρχία, όπως φαίνεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό να μοιράσει ο ίδιος την «τράπουλα» στο παιχνίδι... Κέντρου που αναμένεται να εκτυλιχθεί το αμέσως επόμενο διάστημα, ενόψει των εθνικών εκλογών, και το οποίο κατά κοινή ομολογία θα καθορίσει το μετεκλογικό κοινοβουλευτικό περιβάλλον.

Βλέπετε, με εμφανή τη δυνατότητα επιρροής που καταγράφει το ΚΙΝ.ΑΛ. στους ψηφοφόρους τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ (με βάση τα αποτελέσματα του 2019), είναι σαφές πως η οποιαδήποτε παράταση του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών θα μπορούσε να λειτουργήσει ως παροχή χρoνικού και πολιτικού περιθωρίου στον Νίκο Ανδρουλάκη για να οργανώσει ακόμη περισσότερο τον κομματικό του μηχανισμό και κατά συνέπεια να αυξήσει τα ερείσματά του στη δεξαμενή από όπου η «γαλάζια» παράταξη αντλεί ένα κρίσιμο ποσοστό της εκλογικής επιρροής της, όπως εξάλλου συνέβαινε ανέκαθεν με το εκάστοτε κυβερνών κόμμα.

Η συγκεκριμένη παράμετρος θα επηρεάσει δίχως αμφιβολία το ύψος στο οποίο θα τοποθετηθεί εν τοις πράγμασι ο πήχης της αυτοδυναμίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως πρόκειται για τη μοναδική δικλίδα ασφαλείας όσον αφορά τη σταθερή και αποτελεσματική διακυβέρνηση της χώρας, έστω κι αν χρειαστεί επαναληπτική αναμέτρηση (μετά την αρχική κάλπη της απλής αναλογικής).

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά