Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο ο Παύλος Πολάκης οι προστατευόμενοι μάρτυρες για την υπόθεση της Novartis στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ να είναι οι ίδιοι.

Όπως αποκάλυψαν τα Παραπολιτικά 90,1 και η εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλος Πολάκης, μιλώντας την Τρίτη το βράδυ σε εκδήλωση του κόμματος στο Πέραμα, συνέδεσε τους προστατεύμενους μάρτυρες που έχουν καταθέσει στην αμερικάνικη δικαιοσύνη με αυτούς που έχουν καταθέσει στις ελληνικές δικαστικές αρχές λέγοντας επί λέξη «είναι προφανές πως κάποιοι προστατευόμενοι μάρτυρες ή οι ίδιοι ή κάποιοι άλλοι έχουν καταθέσει στην αμερικάνικη δικαιοσύνη».

Γνώριζε και στο παρελθόν;

Αυτή μάλιστα δεν είναι η πρώτη φορά που ο Παύλος Πολάκης δείχνει να γνωρίζει την ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis. Να θυμίσουμε πως τον Φεβρουάριο του 2018, ενώ βρισκόταν στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, μιλώντας στη τηλεοπτική εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο Παύλος Πολάκης είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, δηλώνοντας πως γνωρίζει ποιοι είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis.

Συγκεκριμένα είχε αναφέρει «οι μαρτυρικές καταθέσεις αποτελούν απόδειξη. Στελέχη της εταιρείας είναι οι μάρτυρες, που αρχίσαν να «κελαηδούν» και να «δίνουν», στελέχη τα οποία τα έπιασαν να έχουν μεγάλο πλουτισμό που δεν δικαιολογείται και άρχισαν να «κελαηδούν». Όχι ότι είναι αγαθά παιδιά, όμως ξεκίνησαν την ιστορία».

Δεν μπορούν και στην Ελλάδα

Ωστόσο, στην περίπτωση που αφήνει ανοικτή ο κ. Πολάκης οι προστατευόμενοι μάρτυρες να είναι ίδιοι και στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ γεννάται τεράστιο ζήτημα. Και αυτό διότι εφόσον έχουν λάβει ή προσδοκούσαν να λάβουν χρηματικά οφέλη στην Αμερική, δεν μπορούν να φέρουν την ιδιότητα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος στην Ελλάδα.

Δεν έχει απαντηθεί

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που είχαν διενεργήσει αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Ευάγγελος Ζαχαρής και Λάμπρος Σοφουλάκης για τη σκευωρία της Novartis είχε αποσταλεί αίτημα δικαστικής συνδρομής στις ΗΠΑ, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει απαντηθεί.

Το αίτημα εστίαζε μεταξύ άλλων στο αν έχουν εξεταστεί από τις αμερικανικές αρχές οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα. Παράλληλα, ζητείτο να διευκρινιστεί εάν έχουν λάβει βάση της νομοθεσίας των ΗΠΑ οι προστατευόμενοι μάρτυρες χρηματικά οφέλη (και ποια) ή εάν προσδοκούσαν βασίμως οφέλη.