Φρένο στα σενάρια για πρόωρες εκλογές έβαλε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, καθώς τόνισε ότι αυτές γίνονται όταν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος.

Τόνισε μάλιστα πως ο πρωθυπουργός δεν έχει λόγο για ένα τέτοιο ενδεχόμενο καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ είναι συμπαγής.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν κατάρρευση του Αλέξη Τσίπρα, για τον οποίο πρόσθεσε ότι «έχει μεγάλη αγωνία προκειμένου να κερδίσει την δεύτερη θέση, καθώς ανεβαίνει το ΚΙΝΑΛ».

«Πολακισμός»

Διαπίστωσε παράλληλα στρατηγικά ζητήματα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ «όπως ο «Πολακισμός» και η Αριστερή πτέρυγα του κόμματος». Είπε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα και «η χώρα χρειάζεται ένα εκλογικό σύστημα που θα διασφαλίζει κάτι τέτοιο».

«Δεν θα αλλάξει ο νόμος»

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης εκτίμησε ότι η Νέα Δημοκρατία θα έχει το ποσοστό της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές, ενώ τόνισε πως δεν θα αλλάξει ο εκλογικός νόμος, καθώς όπως είπε, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Κυβέρνηση συνεργασίας

Ερωτηθείς για κυβέρνηση συνεργασίας, είπε πως μια κυβέρνηση ρυθμίζει το πώς οργανώνονται παραγωγικές δραστηριότητες και κάνει επιλογές για το που θα τοποθετήσει τα κίνητρα της, ενώ σε μια κυβέρνηση από διάφορα κόμματα θα πρέπει να αναζητά και να βρίσκει ισορροπίες.

Ανέφερε επίσης ότι επιθυμία της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι η ταχεία αξιοποίηση των πόρων που θα έρθουν στη χώρα μας ώστε να μην υπάρχει διασπάθιση του δημόσιου χρήματος.

Η συνέντευξη

O υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο για το θέμα των πρόωρων εκλογών: Πρόωρες εκλογές πρέπει να υπάρχει ένας συγκεκριμένος λόγος για να κάνεις. Δεν θα πάω στα συνταγματικά αλλά τι είναι εκείνο το οποίο σήμερα πιέζει τον πρωθυπουργό για να αποφασίσει τις πρόωρες εκλογές; Το ότι αποφάσισε να τις ζητήσει ο κ. Τσίπρας αυτό καταλαβαίνουμε ότι δεν έχει καμία πολιτική σημασία, κανένα πολιτικό βάρος, κατανοούμε ότι το αίτημα αυτό προφανώς από μόνο του δεν μπορεί να ικανοποιηθεί  υπό την έννοια ότι  δεν έχει τη δυνατότητα ο κ.Τσίπρας, έκανε μια πρόταση δυσπιστίας, την έχασε μετά πολλών επαίνων, επομένως δεν έχει τη δυνατότητα  η Αξιωματική Αντιπολίτευση είτε το ζητάει είτε δεν το ζητάει να επηρεάσει την απόφαση του πρωθυπουργού. Ο πρωθυπουργός γιατί να το αποφασίσει, έχει μια συμπαγέστατη άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ έχει στηρίξει όλες τις επιλογές απαρέγκλιτα και χωρίς το παραμικρό ζήτημα. Δεν σημαίνει αυτό ότι οι συνάδελφοί μου στη Βουλή δεν συνδιαμορφώνουν τα νομοθετικά αλλά πάντως αυτό το οποίο παράγεται ως ένα προϊόν τελικής επεξεργασίας ανάμεσα στο κοινοβούλιο και στην κυβέρνηση είναι αυτό το οποίο εγκρίνεται από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ,  πολλά δε νομοσχέδια έχουνε τύχει της  κοινοβουλευτικής αποδοχής. Άρα κοινοβουλευτική πίεση ο πρωθυπουργός δεν έχει. Να δούμε μήπως υπάρχει κάποιο είδος λαϊκής δυσαρμονίας. Εδώ και δυόμιση χρόνια και δεν νομίζω να υπάρχει ιστορικό προηγούμενο τέτοιας δημοσκοπικής διαφοράς, εγώ δεν θυμάμαι να υπάρχει τόση διαφορά ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κόμμα μετά από 2,5 χρόνια διακυβέρνησης. Είναι μια πολύ καθαρή μεγάλη δημοσκοπική διαφορά που δείχνει ότι πάντως η κυβέρνηση δεν  βρίσκεται με αυτή την έννοια σε λαϊκή δυσαρμονία. Αντιθέτως αν κάποιος  φαίνεται να πιέζεται, τουλάχιστον από τα δημοσκοπικά ευρήματα, αυτός που φαίνεται να βρίσκεται σε κατάρρευση είναι ο κ. Τσίπρας. Δηλαδή η μέτρηση που δημοσιεύεται σήμερα δείχνει τον κ. Τσίπρα στο 19% και το ΚΙΝΑΛ στο 15%

Ερώτηση: Άρα λέτε ότι τα σενάρια αυτά για τις πρόωρες εκλογές τα συντηρεί η αξιωματική αντιπολίτευση;

Απάντηση: Νομίζω ότι είναι πιεζόμενος ο κ. Τσίπρας και έχει μεγάλη αγωνία

Ερώτηση: Τι θα κερδίσει ο κ. Τσίπρας  πηγαίνοντας σε πρόωρες εκλογές;

Απάντηση: Τη δεύτερη θέση γιατί όσο περνάει ο καιρός μπορεί να αρχίσει να συζητάει για την τρίτη θέση. Επίσης  υπάρχει δε και κάτι ακόμα ο κ. Τσίπρας στο εσωτερικό του κόμματός του έχει ανάγκη να δώσει και μια προοπτική διότι περνάει ο καιρός, η κυβέρνηση αυτή έχει αντιμετωπίσει όλα αυτά που έχει  αντιμετωπίσει, έχουμε αντιμετωπίσει τους Τούρκους, έχουμε αντιμετωπίσει λαθροεισβολή , έχουμε αντιμετωπίσει τον κορονοϊό, αντιμετωπίζουμε την ενεργειακή κρίση, έχουμε αντιμετωπίσει φυσικές καταστροφές πολύ μεγάλες και άνευ  προηγουμένου. Τα έχει αντιμετωπίσει όλα αυτά η κυβέρνηση και τα αντιμετωπίζει και με όλες αυτές τις δυσκολίες η κυβέρνηση δείχνει να την εμπιστεύεται ο κόσμος και να  είναι η επιλογή της πλειοψηφίας των  πολιτών. Αυτό αν το δείτε από την πλευρά της αντιπολίτευσης δεν είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Τσίπρας ο οποίος ήρθε ως ο ανατέλλον αστήρ της Αριστεράς, ως η μεγάλη ελπίδα της αριστεράς, ως ο μέγας ανατροπέας ως αυτός ο οποίος θα ενσάρκωνε το παιδί που το έχει και  τα καταφέρνει και που έχει αυτή τη μαγική σχέση με τον κόσμο και όλο αυτό το πράγμα με το οποίο είχε ενδυθεί ο κ. Τσίπρας δεν είναι σήμερα σε μια πάρα πολύ δύσκολη θέση;  Είναι ήδη ηττημένος 4 φορές, οι επόμενες εκλογές εάν τα δημοσκοπικά ευρήματα φανούνε ακριβή  θα τον οδηγήσουν σε 5η ήττα. Με έναν ορισμένο τρόπο και το εσωτερικό του κόμματός του έχει πια βαθιά στρατηγικά ζητήματα ανάμεσα στον Πολακισμό και στην αριστερά πτέρυγα του και στην ανανέωση με τους πασοκογενέις και σε όλο αυτό το πράγμα που προσπαθούν να κανουν και το οποίο δεν βγαίνει τίποτα ότι και να δοκιμάζουν άρα πρέπει να δει κανείς και την οπτική της Αξιωματικής αντιπολίτευσης που και αυτή κάτι πρέπει να πει προκειμένου να μην φυλλορροήσει πλήρως και να φτάσει  μέχρι τις εκλογές και να μην έχει διαλυθεί πριν τις εκλογές.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης είπε:

Για πιθανή αλλαγή του εκλογικού νόμου: Υπάρχει μια επιχειρηματολογία η οποία λεει περίπου το εξής  ότι εκείνο που είναι σημαντικό είναι να υπάρχει κυβερνητική σταθερότητα και να συνεχίσει μια χώρα η οποία έχει ταλαιπωρηθεί  από τη δεκαετή  πτώχευση και από την πενταετή διακυβέρνηση της Αριστεράς να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο της και να μην υπάρχει κυβερνητικός  κλυδωνισμός άρα χρειαζόμαστε ένα εκλογικό σύστημα που να διασφαλίζει αυτή την κυβερνητική σταθερότητα. Αυτή  είναι η επιχειρηματολογία η οποία διακινήθηκε. Από την άλλη πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση αυτή έχει κάνει μια επιλογή την οποία την έκανε μάλιστα  στην αρχή της θητείας της  και τη έκανε για να αποδείξει αυτό που όλοι καταλαβαίνουμε για τον Κ.Μητσοτάκη ότι δεν παίζει με τους θεσμούς, ότι δεν παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια, ότι δεν κάνει τακτιτιστικά τερτίπια, ήταν μια από τις κινήσεις οι οποίες θέλουν να δείξουν τη μεγάλη διαφορά  που έχουμε από την αριστερά του κ.  Τσίπρα. Επέλεξε λοιπόν ένα εκλογικό σύστημα, ανοίγει μια συζήτηση τώρα αν αυτό το εκλογικό σύστημα μπορεί να δώσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η απάντηση σε αυτό είναι ότι η δική μας εκτίμηση είναι ότι θα έχουμε το ποσοστό αυτοδυναμίας , θα το ζητήσουμε και θα το έχουμε. Ας πούμε όμως ότι εσείς είστε δύσπιστός, αν πάμε τώρα να αλλάξουμε τον εκλογικό νόμο αυτό θα σήμαινε δύο πράγματα πρώτον, ότι είμαστε ασυνεπείς γιατί η ίδια κυβέρνηση στη ίδια θητεία αλλάζει τον εκλογικό νόμο. Σημαίνει ότι εγκαταλείπουμε την αξιακή θέση του κ.Μητσοτάκη που είναι ότι εμείς δεν παίζουμε και δεν προσαρμόζουμε το εκλογικό σύστημα ανάλογα με το πώς είναι τα ποσοστά, και στην πραγματικότητα αυτό σε έναν ορισμένο κόσμο θα δημιουργούσε και μια δυσπιστία. Δηλαδή για να πάμε να κερδίσουμε αυτέ τις δύο μονάδες  ειναι πολύ πιθανό ότι από αυτή την κίνηση θα δημιουργούσαμε μια δυσπιστία σε κάποιους ανθρώπους που μπορεί να αποφάσιζαν να μεταβάλλουν την ψήφο τους. Θέλω να πω  ότι κατά τη γνώμη μου και νομίζω  το έκλεισε και ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή  εκλογικού νόμου, προφανώς  δεν είναι στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, αν κάποιος θα το ήξερε αυτό θα ήταν ο υπουργός Εσωτερικών. Δεν σχεδιάζουμε κάτι τέτοιο .   

Για το ποσοστό της αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές: Ας υποθέσουμε ότι την πρώτη Κυριακή προφανώς  με απλή αναλογική δεν τίθεται ζήτημα αυτοδυναμίας το καταλαβαίνουμε, στην απλή αναλογική την πρώτη Κυριακή πρέπει να πάρεις 48%   θα πάμε καλά αλλά δεν πιστεύω ότι θα πάρουμε 48%. Επομένως θα υπάρξει κύκλος διερευνητικών εντολών άρα κ. Μητσοτάκη εσείς που θα είστε επικεφαλής του πρώτου κόμματος  πάρτε τη διερευνητική εντολή θα πει η πρόεδρος της Δημοκρατίας, κάντε το γύρο των επαφών σας  να δείτε τι κάνετε . Θα φωνάξει τον κ. Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης, έχουμε πει ότι μας χωρίζει αξιακό, ηθικό πολιτικό προγραμματικό και ιδεολογικό χάρος  δεν γίνεται.  Πάμε στον κ. Ανδρουλάκη, τι θα πει ο κ. Ανδρουλάκης; Ο κ. Ανδρουλάκης θα πει αυτά που λεει τώρα και θα συνεχίσει να τα λεει «ποτέ με τη Δεξιά, εμείς δεν γινόμαστε δεκανίκι», άρα δε γίνεται και θα τελειώσει ο κύκλος των διερευνητικών εντολών με αδυναμία συνεργασίας. Κλείνει και πάμε στις δεύτερες εκλογές πια. Στις δεύτερες εκλογές ο κ. Τσίπρας προσέρχεται ηττημένος για 5η φορά, χωρίς κυβερνητικό σχέδιο  γιατί ο κ. Τσίπρας μας λεει «προοδευτική διακυβέρνηση» μα την προοδευτική διακυβέρνηση δεν την κατάφερες στην απλή αναλογική επομένως που θα την καταφέρεις στην ενισχυμένη; Δεν υπάρχει καμία περίπτωση.  Ο κ. Ανδρουλάκης δεν εδέχθη τη συνεργασία επομένως το ερώτημα είναι πολύ απλό και καθαρό προς τον ελληνικό λαό,  εκφράστηκε όπως εκφράστηκε στην πρώτη Κυριακή, στη δεύτερη Κυριακή το διακύβευμα θα είναι η διακυβέρνηση.  Και στη δεύτερη Κυριακή είναι ξεκάθαρο ότι σίγουρα θα μετακινηθούν ψηφοφόροι και θα πάνε τη δεύτερη Κυριακή να δώσουν αποτελεσματική διακυβέρνηση στη χώρα. 

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι υπάρχουν ένα τμήμα του επιχειρηματικού κατεστημένου και δυνάμεις  στη χώρα μας  που θα ήθελαν να υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας είπε: Είναι προφανές ότι μια κυβέρνηση ρυθμίζει τον τρόπο που οργανώνονται οι παραγωγικές δραστηριότητες, κάνει επιλογές για το που θα τοποθετήσει τα κίνητρα της. Ας πούμε ο κ. Γεωργιάδης εισηγήθηκε ένα καινούργιο αναπτυξιακό νόμο, οι αναπτυξιακοί νόμοι κάνουν κατανομή κονδυλίων σε επιχειρήσεις , θέτουν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις με τις οποίες μπορούν να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις αυτές.

Ερώτηση: Επηρεάζουν το παραγωγικό μοντέλο επί της ουσίας 

Απάντηση: Το επηρεάζουν. Ρυθμίζουν την αγορά εργασίας, ρυθμίζουν το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, ρυθμίζουν παραγωγικές δραστηριότητες  υπό  την έννοια ότι ενισχύουν. Άρα λοιπόν ισχυροί παίκτες που έχουν ενδιαφέρον για αυτά τα ζητηματα, δεν λεω κάτι αθέμιτο, είναι κοινωνικοί εταίροι αυτοί όμως θα ήθελαν πολύ περισσότερο μια κυβέρνηση η οποία να της λένε και να ακούει. Μια  ισχυρή διακυβέρνηση, ένας ισχυρός πρωθυπουργός ο  οποίος  από κάτω του έχει μια συμπαγή και ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα η οποία από πλευράς ιδεολογικής και προγραμματικής ταυτότητας είναι συγκροτημένη γύρω από έναν ενιαίο πυρήνα και υπηρετεί συγκεκριμένες πολιτικές αντιλαμβάνεστε ότι είναι λιγότερο ευεπίφορη  στο τι θέλει ο καθένας και κοιτάζει να πάρει αποφάσεις σύμφωνα με το δημόσιο συμφέρον και σύμφωνα με αυτά που έχει δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό. Μια κυβέρνηση η οποία συγκροτείται από διάφορα κόμματα προφανώς είναι  μια κυβέρνηση η οποία υποχρεωτικά δεν είναι τόσο ισχυρή, πρέπει να βρίσκει τους συμβιβασμούς της, πρέπει να βρίσκει τις ισορροπίες της στο εσωτερικό της. Μέσα σε αυτή την προσπάθεια μιας συγκυβερνήσεως να ισορροπήσει  και να βρει τον βηματισμό της προφανώς οι κοινωνικοί εταίροι έχουνε τη δυνατότητα να έχουν πολύ ισχυρό αλλά και όταν δεν είναι τόσο θεσμοποιημένα τα πράγματα αλλά είναι συγκεκριμένοι άνθρωποι οι οποίοι  έχουν συγκεκριμένα συμφέροντα και ενδιαφέρονται να πάνε σε μια συγκεκριμενη κατεύθυνση τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης, αυτοί όλοι οι άνθρωποι βρίσκουν χώρο και έδαφος να επιβάλλουν πολύ περισσότερο και πολύ αποτελεσματικότερα αυτά που θέλουν να κάνουν. Εγώ λεω ότι αυτός ο διάλογος και μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και μεταξύ των επιχειρήσεων προφανώς είναι ένας διάλογος οποίος πρέπει να γίνεται και είναι σωστό  να γίνεται αλλά έχει σημασία ο καθένας να ξέρει που στέκεται. Τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι ιδιωτικά συμφέροντα, βεβαίως μας ενδιαφέρουν, βεβαίως πρέπει να ενισχυθούν, βεβαίως να προκόβουν, βεβαίως θέλουμε τις επιχειρήσεις ισχυρές και δυνατές και κερδοφόρες, βεβαίως η ανάπτυξη της οικονομίας στηρίζεται στις επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα από την άλλη πλευρά η πλευρά του κράτους που εκφράζει το δημόσιο συμφέρον προφανώς κάνουμε και άλλες σταθμίσεις. Δεν έχουμε μόνο αυτό το μυαλό μας έχουμε μια σειρά από σταθμίσεις τις οποίες κάνουμε, μέσα εκεί πρέπει να βρίσκει ο καθένας το κοινωνικό του μέρισμα, πρέπει να βρίσκουν μέρισμα οι εργαζόμενοι, πρέπει να τρέχουν περιβαλλοντικά τα οποία πρέπει να τηρούμε, πρέπει να εξισορροπείται μια βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη άρα δεν είναι μόνο η κερδοφορία της επιχείρησης,  είναι και μια σειρά από άλλα πράγματα που θέλουμε να ρυθμίσουμε εμείς. Αυτές τις σταθμίσεις λοιπόν όταν έχεις έναν ισχυρό Μητσοτάκη μπορείς να τις κάνεις αποτελεσματικά, έναν ισχυρό πρωθυπουργό μια ισχυρή κυβερνηση όταν μέσα στο εσωτερικό της κυβέρνησης εμφιλοχωρούνε διαφορές απόψεων γιατί προέρχονται από διαφορετικά κόμματα τότε  όλη αυτή η κυβερνητική άσκηση γίνεται πολύ πιο δύσκολη.

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη ταχύτητα απορρόφησης των πόρων, τόνισε:  Βεβαίως όλοι προσπαθούνε πάρα πολύ και να ξέρετε ότι για τον Πρωθυπουργό αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο και κεντρικό ζήτημα, ίσως από τα κεντρικότερα ζητήματα είναι η ταχεία αλλά ταυτόχρονα ακριβής και δίκαιη αξιοποίηση αυτών των πόρων. Η άσκηση στο δημόσιο  να ξέρετε ότι πάντοτε  είναι δύσκολη, και όταν λεω δημόσιο  δεν μιλώ μόνο για το ελληνικό δημόσιο μόνο, να  ξέρετε ότι οι διαδικασίες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και αυτές είναι απαιτητικές γιατί στην πραγματικότητα μιλάμε για δημόσιο χρήμα και επομένως  πρέπει να υπάρχουν οι διασφαλίσεις κι οι δικλείδες ότι δεν πρόκειται να γίνει διασπάθιση του. Καταλαβαίνετε ότι όσο περισσότερες δικλείδες βάζεις στην κατεύθυνση αυτή τόσο πιο βαριά και απαιτητική κάνεις τη διαδικασία. Ανάμεσα στην ανάγκη να απορροφήσουμε γρήγορα χρήματα και να είμαστε πρωταγωνιστές κα πρωταθλητές στην Ευρώπη τον τρόπο με τον οποίο θα τρέξουμε και τα χρήματα του  ταμείου και τα χρήματα της νέας προγραμματικής περιόδου , εμείς στο υπουργείο Εσωτερικών έχουμε και το ειδικό στοίχημα του Αν. Τρίτσης επομένως έχουμε μια σειρά από προκλήσεις μπροστά μας αλλά από την άλλη αυτό πρέπει να γίνει  και με σωστό τρόπο, και με δίκαιο τρόπο και διασφαλίζοντας ότι δεν πρόκειται να πεταχτούνε τα χρήματα αυτά δεξιά και αριστερά. Αυτή είναι πάντοτε η άσκηση που έχουμε  να κάνουμε, προφανώς πρέπει να την κάνουμε πολύ αποτελεσματικά, πρέπει να επιμείνουμε στην ταχύτητα δεν πρέπει όμως η ταχύτητα να υπονομεύσει την ακεραιότητα της διαδικασίας.