Τις στοχευμένες και οργανωμένες περιοδείες ανά την επικράτεια, όπου εκπέμπει το πολιτικό μήνυμα της καθαρής πρωτιάς της ΝΔ στις εκλογές και της αυτοδυναμίας στις δεύτερες κάλπες, συνεχίζει ο πρωθυπουργός, ο οποίος ξεκινά σήμερα το πρωί διήμερη επίσκεψη στη Δυτική Μακεδονία. Η έμφαση θα δοθεί στο σχεδιασμό για τη μετα-λιγνιτική εποχή και στο πρόγραμμα για τη λεγόμενη δίκαιη μετάβαση στην περιοχή, αλλά είναι σαφές ότι η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει και ευρύτερα προεκλογικά χαρακτηριστικά.

Οι περιοδείες του πρωθυπουργού ξεκίνησαν από την Πάτρα τον Νοέμβριο, συνεχίστηκαν σε Τρίπολη και Θεσσαλονίκη (μαζί με την Ημαθία) τον Δεκέμβριο, ενώ ακολούθησε μέσα τον Ιανουάριο κατά σειρά η Θράκη και η Κρήτη.

Αν η επικρατούσα αυτή τη στιγμή σκέψη, να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές δηλαδή στις 9 Απριλίου, υλοποιηθεί τελικά, τότε ο κύκλος των περιοδειών θα κλείσει με τη Λάρισα και τα Ιωάννινα και θα ξεκινήσουν από τα μέσα Μαρτίου οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και επισκέψεις σε όλη την Ελλάδα. Εφόσον οι κάλπες στηθούν τελικά τον Μάιο, τότε οι περιοδείες του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον τρόπο που τις είδαμε το τελευταίο τρίμηνο, θα προχωρήσουν μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο χάρτης των περιοδειών δεν είναι τυχαίος: Η Θράκη έχει ξεχωριστή συμβολική σημασία, τόσο σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά όσο και λόγω των νέων ενεργειακών διαδρόμων που ανοίγει η περιοχή. Η Κρήτη, όπου επικράτησε και στους τέσσερις νομούς ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, είναι ιδιαίτερη πατρίδα του κ. Μητσοτάκη, αλλά και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΝίκου Ανδρουλάκη. Στα Ιωάννινα, το 2019 όταν η ΝΔ επικράτησε πανελλαδικά του ΣΥΡΙΖΑ με οκτώ μονάδες, εκεί κέρδισε μόλις με μία, ενώ στη γειτονική Άρτα βγήκε δεύτερο κόμμα. Η Κοζάνη βρίσκεται στο επίκεντρο του προγράμματος απολιγνιτοποίησης και σε πολλούς κατοίκους υπάρχει έκδηλη ανησυχία για το τι ξημερώνει στην περιοχή μετά το τέλος της λιγνιτοπαραγωγής, με τον πρωθυπουργό να έχει ζητήσει την επιτάχυνση όλων των διαδικασιών του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης.

Το μοντέλο των περιοδειών του πρωθυπουργού ακολουθεί επί της ουσίας αυτό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Κάθε χρόνο, εκεί, ο πρωθυπουργός, συνοδεία υπουργών, συναντά τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες και τους τοπικούς φορείς, επιβλέπει κάποια από τα μεγάλα έργα που γίνονται, απευθύνει ομιλία με οικονομικό και αναπτυξιακό περιεχόμενο και παραθέτει συνέντευξη Τύπου. Πάνω σε αυτό το πρότυπο χτίστηκε ο νέος τύπος περιοδειών του κ. Μητσοτάκη, που συνεχίζεται με το ίδιο μοτίβο σήμερα και αύριο στη Δυτική Μακεδονία.

Αναλυτικά το πρόγραμμα 

Το πρωί της Δευτέρας ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Καστοριά και την Πτολεμαΐδα.

Στις 13:30, θα παραστεί στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δυτικής Μακεδονίας, στο Αμφιθέατρο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη.

Στις 19:00, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας στο Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης.

Το πρωί της Τρίτης, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Φλώρινα και τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής «Πτολεμαΐδα 5».

Στις 12:00, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στα Περιφερειακά ΜΜΕ, στην Κοζάνη.