«Ο νέος αναπτυξιακός νόμος ευνοεί κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις start-ups», δηλώνει σε συνέντευξή του στα «Π» και στον δημοσιογράφο Κώστα Παπαχλιμίντζο, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, επισημαίνοντας τα γρήγορα αντανακλαστικά της κυβέρνησης από το ξέσπασμα της πανδημίας μέχρι σήμερα

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ να μελετά κάθε νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση χωρίς να φορά τα γυαλια του "όχι σε όλα".  Τέλος, αποκαλύπτει επίσης ότι υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από κορυφαία επιχειρηματικά σχήματα να αγοράσουν «Ελλάδα». 

Ολόκληρη η συνέντευξη του Νίκου Παπαθανάση

Ποιοι μπορούν να επωφεληθούν από τον νέο αναπτυξιακό νόμο και με ποιον τρόπο;

Τι αποτελέσματα προσδοκάτε σε θέσεις εργασίας και αύξηση του ΑΕΠ; Ο νέος αναπτυξιακός νόμος στοχεύει στην αναβάθμιση ολόκληρου του μοντέλου της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι νόμος για λίγους, αλλά για όλους όσοι θέλουν να μπουν στον κόσμο των επιχειρήσεων ή να αναβαθμίσουν και να επεκτείνουν τις υφιστάμενες δραστηριότητές τους. Φτιάχτηκε για να διορθώσει προβλήματα και δυσλειτουργίες του παρελθόντος, αλλά κυρίως για να δημιουργήσει μια νέα αφετηρία για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Ολόκληρη η αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης είναι πλήρως ενσωματωμένη σε αυτόν τον νόμο, ο οποίος μέσα από συγκεκριμένη στοχοθεσία και αποτελεσματικούς μηχανισμούς παράγει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία. Ταχύτητα, ευελιξία, προσαρμοστικότητα, λιγότερη γραφειοκρατία, μεγαλύτερη εμπιστοσύνη από και προς τον επιχειρηματία: αυτός είναι ο κεντρικός κορμός της αναπτυξιακής μας πολιτικής. Συνεπώς, από τον νέο αναπτυξιακό νόμο ωφελείται ολόκληρη η ελληνική οικονομία, ολόκληρη η ελληνική κοινωνία. Οσον αφορά στο υποερώτημά σας, δεν μπορεί κάποιος να προβλέψει με ακρίβεια τον αριθμό των νέων θέσεων εργασίας που θα προκύψουν. Αυτό που θεωρείται βέβαιο είναι ότι πρόκειται να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που θα βοηθήσουν να κρατήσουμε τα νέα, μορφωμένα, ταλαντούχα και με όρεξη για δουλειά Ελληνόπουλα στον τόπο τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σάς κατηγορεί ότι αφήνετε έξω από τον αναπτυξιακό τους μικρομεσαίους και ευνοείτε τους μεγάλους. Τι απαντάτε;

Είναι προφανές ότι πρόκειται για ακόμα ένα κατασκεύασμα στο πλαίσιο της στείρας αντιπολιτευτικής και λαϊκίστικης στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για να λέμε, όμως, τα πράγματα με το όνομά τους -αυτό δηλαδή που αφορά τους συμπολίτες μας-, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι μικροί είναι αυτοί που ωφελούνται περισσότερο από τον νέο αναπτυξιακό νόμο. Και εξηγώ: Οι πολύ μικρές και οι μικρές επιχειρήσεις, εκτός των κινήτρων της φορολογικής απαλλαγής, της επιδότησης του μισθολογικού κόστους και της χρηματοδοτικής μίσθωσης, μπορούν να λάβουν και το επιπλέον κίνητρο της επιχορήγησης. Με τη χρήση αυτού του κινήτρου, οι μικρές και οι πολύ μικρές επιχειρήσεις αποκτούν σημαντικό πλεονέκτημα έναντι των μεσαίων και των μεγάλων. Επίσης, ενισχύεται η επιχειρηματικότητα των νέων και οι start-up εταιρείες. Ο νέος νόμος προβλέπει ειδικό καθεστώς ενίσχυσης για νέες επιχειρήσεις, το οποίο καταδεικνύει περαιτέρω τη στήριξη κατ’ εξοχήν μικρότερων σχημάτων, δεδομένου ότι νέοι επιχειρηματίες πλέον μπορούν να ενταχθούν σε ειδικό καθεστώς, χωρίς να ανταγωνίζονται υφιστάμενες οντότητες (μικρές, μεσαίες ή μεγάλες). Επίσης, ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων (ΧΠΕ) ενισχύει με μεγαλύτερα ποσοστά τις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες λαμβάνουν ποσοστό προσαυξημένο κατά 20% έναντι των μεγάλων και κατά 10% έναντι των μεσαίων. Το ποσοστό μπορεί να ανέλθει για τις μικρές επιχειρήσεις, με βάση τον νέο ΧΠΕ, μέχρι και 70%. Με τον νέο ΧΠΕ, μάλιστα, η πλειονότητα των περιφερειών της χώρας θα έχει μεγαλύτερα ποσοστά ενίσχυσης έναντι των υφιστάμενων μέχρι σήμερα, γεγονός που θα λειτουργήσει ευεργετικά κατ’ αρχάς για τις μικρές επιχειρήσεις και δευτερευόντως και για τις μεσαίες και τις μεγάλες. Ας κάνει τον κόπο η αξιωματική αντιπολίτευση να μελετά κάθε νομοσχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση χωρίς να φορά τα γυαλιά τού «όχι σε όλα».

Εχετε συνομιλήσει με τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων σούπερ μάρκετ. Υπάρχει προοπτική για συγκράτηση ή αποκλιμάκωση των τιμών;

Παρακολουθούμε πολύ στενά όλες τις εξελίξεις σχετικά με τις πληθωριστικές πιέσεις που δέχεται και η χώρα μας, όπως και ολόκληρος ο κόσμος. Το πρόβλημα δεν είναι καν ευρωπαϊκό - είναι παγκόσμιο. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις που έχουν ασκηθεί στην παγκόσμια οικονομία τα τελευταία σαράντα χρόνια. Αυτό που φροντίζει να κάνει η κυβέρνησή μας είναι να συνεχίζει τη στήριξη καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο την οικονοµία. Επιδείξαµε ιδιαίτερα γρήγορα αντανακλαστικά και από το ξέσπασµα της πανδηµίας µέχρι σήµερα στηρίξαµε την αγορά και την οικονοµία µε 43 δισ. ευρώ. Λόγω αυτού, είµαστε ελλειµµατικοί, ενώ παράλληλα συνεχίζουµε να δανειζόµαστε. Για τη στήριξη της κοινωνίας από τις σηµαντικές ανατιµήσεις στην ενέργεια, από τον περασµένο Σεπτέµβριο µέχρι σήµερα το συνολικό ύψος των παρεµβάσεων της κυβέρνησης υπερβαίνει τα 2 δισ. ευρώ. Σε καµία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν έχουν ληφθεί τέτοια µέτρα σε σχέση τόσο µε τον πληθυσµό όσο και µε τους οικονοµικούς δείκτες. Προς το παρόν και λόγω της κατάστασης µεταξύ Ρωσίας - Ουκρανίας, η κατάσταση παραµένει αβέβαιη. Παρ’ όλα αυτά, µειώσαµε φόρους και αυξήσαµε το πραγµατικό διαθέσιµο εισόδηµα των ελληνικών νοικοκυριών κατά 4,7%, σύµφωνα µε την τριµηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για το γ’ τρίµηνο του 2021. Το ποσοστό αυτό αποτελεί τη δεύτερη µεγαλύτερη αύξηση στην ευρωζώνη, έξι φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό µέσο όρο.

∆ύο µήνες µετά την ψήφιση του νόµου περί στρατηγικών επενδύσεων, ποια είναι τα πρώτα αποτελέσµατα που βλέπετε; Υπάρχει ενδιαφέρον από υποψήφιους επενδυτές;

Υπάρχει πολύ µεγάλο ενδιαφέρον, κάτι που αποδεικνύεται καθηµερινά και µε όλους τους τρόπους. Microsoft, Cisco, Pfizer, Deloitte, TeamViewer, Digital Realty είναι µερικά από τα µεγάλα ονόµατα που έχουν επιλέξει την Ελλάδα για να κάνουν επενδύσεις κορυφαίου επιπέδου. Στο τέλος της περασµένης χρονιάς ανακοινώσαµε τέσσερις µεγάλες στρατηγικές επενδύσεις: τη δηµιουργία ενός διεθνούς κέντρου επιχειρησιακών λειτουργιών και υπηρεσιών (Global Business Services Hub) στον ∆ήµο Πυλαίας-Χορτιάτη της Π.Ε. Θεσσαλονίκης από τη Pfi zer Hellas S.A. Την Ολοκληρωµένη Εγκατάσταση ∆ιαχείρισης Βιοµηχανικών Αποβλήτων σε χώρο συνολικής έκτασης 148.000 τ.µ. σε αγροτεµάχια στην περιοχή της Βοιωτίας. Την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθµού ισχύος 250 MWp, στη θέση Καλλιθέα, στη Θεσσαλία. Και τη δηµιουργία ξενοδοχειακής µονάδας µε υποστηρικτικές υποδοµές, παραθεριστικές κατοικίες, χώρους Τέχνης και πολιτισµού, αναψυχής, άθλησης, καθώς και µαρίνα σκαφών, στην περιοχή της Αργολίδας. Ο ρυθµός µε τον οποίο δουλεύει η κυβέρνησή µας στον συγκεκριµένο τοµέα δεν επιτρέπει εφησυχασµό. Και αυτό είναι φανερό και από το γεγονός ότι καταφέραµε να «ξεκολλήσουµε» στρατηγικές επενδύσεις που ήταν κολληµένες για πολλά χρόνια και για πολλούς λόγους, οι περισσότεροι εκ των οποίων λειτουργούσαν ως προκάλυψη ιδεολογηµάτων και αντιαναπτυξιακής στρατηγικής. Σε κάθε περίπτωση, να γνωρίζετε ότι υπάρχει πολύ µεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από κορυφαία επιχειρηµατικά σχήµατα να «αγοράσουν» Ελλάδα.

Οι ανατιµήσεις χτυπούν τόσο τους καταναλωτές όσο και τις επιχειρήσεις. Ποια άλλα «εργαλεία» έχει η κυβέρνηση στη διάθεσή της, εφόσον η ακρίβεια επιµείνει και την άνοιξη;

Οπως γνωρίζετε, οι ανατιµήσεις στην ενέργεια, και όχι µόνο, είναι ένα παγκόσµιο φαινόµενο, που δυστυχώς χτυπάει και τη χώρα µας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ετήσιος ρυθµός αύξησης των τιµών καταναλωτή στις χώρες του ΟΟΣΑ έφτασε το 6,6% τον ∆εκέµβριο, καταγράφοντας τον υψηλότερο ρυθµό από τον Ιούλιο του 1991. Στη Γερµανία και στις ΗΠΑ τα ποσοστά πληθωρισµού κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Η κυβέρνηση επέδειξε ιδιαίτερα αντανακλαστικά, µε στόχο τη στήριξη, και αυτή τη φορά, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Στην παρούσα φάση, η λήψη στοχευµένων µέτρων στήριξης προς όλες τις κοινωνικές οµάδες που πλήττονται αποτελεί τη σηµαντικότερη µορφή άµυνας που εφαρµόζει η κυβέρνησή µας από τον περασµένο Σεπτέµβριο, µε στόχο τον όσο το δυνατόν µεγαλύτερο περιορισµό των συνεπειών των ανατιµήσεων στα νοικοκυριά, στις επιχειρήσεις και στους αγρότες. Οµως, δεν υπάρχει τρόπος να εξαιρεθεί η Ελλάδα από τις χώρες που πλήττονται παγκοσµίως από αυτό το κύµα. Παράλληλα, τα µέτρα που λαµβάνονται πρέπει να είναι προσεκτικά, ώστε να µη δηµιουργήσουν κινδύνους για την οικονοµική σταθερότητα, κάτι που θα είχε σηµαντικές συνέπειες, ιδίως για τις ασθενέστερες οµάδες.