Τα υψηλά δηµοσκοπικά ποσοστά που καταγράφει το Κίνηµα Αλλαγής ενθαρρύνουν όχι µόνο τον Νίκο Ανδρουλάκη και τα στελέχη του, αλλά και µια σειρά από πρόσωπα που κινούνται είτε στις παρυφές του ΣΥΡΙΖΑ είτε στις παρυφές της Ν.∆.
Το µεγάλο πλεονέκτηµα του ΚΙΝ. ΑΛ. στην παρούσα συγκυρία, σύµφωνα µε τα ποιοτικά στοιχεία των ερευνών, είναι ότι αυξάνει την επιρροή του σε ένα σηµαντικό κοµµάτι από το πολύφερνο Κέντρο, µε αποτέλεσµα να µπορεί να απευθύνεται µε την ίδια άνεση σε ποικίλα ακροατήρια. Που σηµαίνει ότι διάφορα πρόσωπα, πρώην βουλευτές, αυτοδιοικητικοί και µεσαία στελέχη, βλέπουν να ανοίγονται προοπτικές µέσα από τη συµµετοχή τους στο Κίνηµα Αλλαγής. Είναι ενδεικτικό πως µε ποσοστά της τάξης του 15%, όπως δείχνουν τώρα οι δηµοσκοπήσεις, το Κίνηµα Αλλαγής µπορεί να εκλέξει παραπάνω από 50 βουλευτές. Αυτό, όπως είναι φυσικό, σε συνδυασµό µε κλίµα «φθοράς» της κυβέρνησης αλλά και µε τη στρατηγική αµηχανία του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει την όρεξη σε µια σειρά από πρόσωπα.

890
Ήδη, διάφοροι παράλληλοι κύκλοι κινούνται γύρω από τον άξονα του Κινήµατος Αλλαγής. Ο πιο χαρακτηριστικός από όλους είναι αυτός του πρώην υπουργού ∆ικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Κοντονή, ο οποίος εδώ και καιρό µιλάει µε ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για τον κ. Ανδρουλάκη. Ο κ. Κοντονής φέρεται ότι είναι σε σταθερή επικοινωνία µε τον πρώην ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Χρυσόγονο, ο οποίος από τα χρόνια της Ευρωβουλής διατηρεί προσωπική σχέση µε τον πρόεδρο του ΚΙΝ. ΑΛ. Οι κ. Κοντονής και Χρυσόγονος καταγράφουν αξιοσηµείωτη κινητικότητα, και µάλιστα κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στις προθέσεις τους είναι η προετοιµασία ενός κειµένου µε υπογραφές, στο οποίο θα εκφράζεται η στήριξη στο πρόσωπο του κ. Ανδρουλάκη και η συστράτευση µε το Κίνηµα Αλλαγής. Να σηµειωθεί ότι λίγο µετά την εκλογή του ο κ. Ανδρουλάκης είχε συνάντηση µε τους κ. Κοντονή και Χρυσόγονο. Την ίδια ώρα, ο κ. Κοντονής διατηρεί σχέσεις µε κάποιους σηµαντικούς πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, όπως είναι ο Γιώργος Σταθάκης, ο Νίκος Κοτζιάς κ.ά.

Βάρος και κύρος

Ξεχωριστή περίπτωση, µε ιδιαίτερο βάρος και κύρος, είναι ο Γιάννης Πανούσης, πρώην βουλευτής της ∆ΗΜ.ΑΡ. και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Πανούσης γνωρίζεται µε τον κ. Ανδρουλάκη από τα χρόνια που εκείνος ήταν καθηγητής στο ∆ηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο της Θράκης και ο σηµερινός πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής φοιτούσε στο ίδιο πανεπιστήµιο. Η σχέση τους είναι άριστη, και µάλιστα ο κ. Πανούσης µε τον δικό του τρόπο τον στήριξε στις εσωκοµµατικές εκλογές. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως, αν βρεθεί η «φόρµουλα», ο κ. Πανούσης δεν είναι αρνητικός στο να επιστρέψει στην ενεργό πολιτική. Παράλληλα, από την περίοδο που ήταν βουλευτής της ∆ΗΜ.ΑΡ., διατηρεί διαύλους επικοινωνίας µε πρώην βουλευτές, όπως ο Πάρις Μουτσινάς από τη Μαγνησία, ο Θωµάς Ψύρρας από τη Λάρισα, ο ∆ηµήτρης Αναγνωστάκης από την Εύβοια κ.ά. Ο κ. Αναγνωστάκης µε καταβολές από το ΠΑΣΟΚ είναι σήµερα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο στην Εύβοια το Κίνηµα Αλλαγής έχει κενά µετά και την αποχώρηση του Συµεών Κεδίκογλου. Η περίπτωση του κ. Μουτσινά είναι πιο εύκολη, µε την έννοια ότι αποσύρθηκε από την πολιτική το 2015, φαίνεται όµως πως και εκείνος είναι «ζεστός» µε την περίπτωση Ανδρουλάκη.

Το µεγάλο πλεονέκτηµα του αρχηγού του ΚΙΝ.ΑΛ., το κείµενο στήριξης στο πρόσωπό του και ποια πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι ψηλά στην εκτίµησή του


Παράλληλα, στο επιτελείο του κ. Ανδρουλάκη γίνεται µια καταγραφή προσώπων που τα προηγούµενα χρόνια αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ, έµειναν πολιτικά «άστεγοι» ή είχαν χαλαρή επαφή µε το κόµµα. Το κεφάλαιο αυτό είναι προφανώς το πιο σύνθετο. Ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. εκτιµά προσωπικότητες όπως είναι ο Γ. Φλωρίδης, ο Γ. Μανιάτης, η Α. ∆ιαµαντοπούλου, ο Ν. Χριστουδουλάκης κ.ά. Οι σχέσεις µε τα πρόσωπα αυτά, πέρα από το προσωπικό στοιχείο, είναι προφανές ότι απαιτούν «λεπτούς χειρισµούς», προκειµένου να µην υπάρχουν παρεξηγήσεις, ανάλογα, φυσικά, και µε τη διάθεση που θα επιδείξουν. Με τον κ. Φλωρίδη ο κ. Ανδρουλάκης έχει απευθείας επικοινωνία, ενώ συγκεκριµένες σκέψεις υπάρχουν και για την περίπτωση του κ. Μανιάτη, ιδίως στην περίπτωση που ο τελευταίος αποφασίσει να αφήσει το πανεπιστήµιο.

Σε ό,τι αφορά την κ. ∆ιαµαντοπούλου, λέγεται ότι θα µπορούσε το think tank «∆ίκτυο», όπου είναι επικεφαλής, να αποτελέσει το όχηµα της συνεργασίας, δεδοµένου ότι µέσα από αυτό η κ. ∆ιαµαντοπούλου συνεργάζεται µε πολλά σοσιαλδηµοκρατικά κόµµατα της Ευρώπης. Ο πρώην υπουργός Οικονοµικών Ν. Χριστοδουλάκης, που προεκλογικά στήριξε την υποψηφιότητα Ανδρουλάκη, ακούγεται εντόνως ότι θα παίξει πιο ενεργό ρόλο στο προγραµµατικό πεδίο γύρω από τα θέµατα της οικονοµίας και της ανάπτυξης.