Μέχρι τέλους
Μέχρι τέλους Γιώργος Κουβαράς Γιώργος Πιέρρος
kerameos_2
Πολιτική

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Το 99,2% συμμετείχε στη διαδικασία - Κυρώσεις από Κεραμέως στους διευθυντές που απείχαν

Η υπουργός Παιδείας έδωσε εντολή ώστε να σταλεί έγγραφο με τις κυρώσεις που αντιμετωπίζουν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων που δεν υπέβαλαν έκθεση αξιολόγησης

Ένα «πακέτο» κυρώσεων περιμένει τους διευθυντές των σχολείων που δεν συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση εκπαιδευτικού έργου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συντριπτική πλειονότητα των σχολικών μονάδων της χώρας συμμετείχε κανονικά στη διαδικασία της αξιολόγησης.

Συγκεκριμένα, το 99,2% των σχολείων ανταποκρίθηκε στη διαδικασία αξιολόγησης, και εκτός έμεινε το 0,8%, δηλαδή 114 σχολεία σε σύνολο περίπου 13.000 της Επικράτειας.

Κύκλοι του υπουργείου Παιδείας εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τη συγκεκριμένη επίδοση, σημειώνοντας ότι η αξιολόγηση προχώρησε, παρά τις «Κασσάνδρες», τις δικαστικές διαμάχες και τις προσπάθειες συνδικαλιστικών σωματείων να τη μπλοκάρουν.


Κυρώσεις στους «αρνητές» της αξιολόγησης

Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έδωσε εντολή ώστε να σταλεί έγγραφο με τις κυρώσεις που αντιμετωπίζουν οι διευθυντές των σχολικών μονάδων που δεν υπέβαλαν έκθεση αξιολόγησης, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.

Στην επιστολή, που υπογράφει ο ΓΓ του υπ. Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτης, επισημαίνεται ότι «αναστέλλουμε κατά τα οριζόμενα στις διατάξεις των παρ. 5, 6, και 7 του άρθρου 56 του ν. 4823/2021 (Α' 136), οιαδήποτε διαδικασία εξέλιξης, συμπεριλαμβανόμενης της αυτόματης μισθολογικής εξέλιξης της Διευθύντριας στο [προσωπικά στοιχεία] δεδομένου ότι η ως άνω Διευθύντρια της ανωτέρω σχολικής μονάδας δεν ανάρτησε στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του ΙΕΠ “Αξιολόγησης έργου σχολικών μονάδων” την ετήσια Έκθεση Εσωτερικής Αξιολόγησης του σχολικού έτους 2020-2021, ως είχε υποχρέωση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στον νόμο 4823 προβλέπεται πρόστιμο ίσο με τις αποδοχές ενός μηνός και αναστολή οποιασδήποτε διαδικασίας εξέλιξης του στελέχους της εκπαίδευσης, του εκπαιδευτικού ή του μέλους Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π., συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης μισθολογικής εξέλιξής του.

Ο νόμος προβλέπει ότι αν εν τέλει συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις τους τότε «η εξέλιξή τους συνεχίζει από το χρονικό σημείο της λήξης της ως άνω έκνομης συμπεριφοράς τους, χωρίς να συνυπολογίζεται για τη συνδρομή των χρονικών προϋποθέσεων της εξέλιξης το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την έκδοση της απόφασης αναστολής μέχρι τότε που εξέλιπε ο λόγος που δικαιολογούσε την αναστολή».