Μιλάμε για έναν από τους πιο εκρηκτικούς πολιτικούς της Μεταπολίτευσης. Έναν άνθρωπο που έχει καταφέρει να έχει φανατικούς εχθρούς και φίλους. Το απόγευμα της Τρίτη το επισκέφθηκα στο γραφείο του, στο υπουργείο Ανάπτυξης. Και προσπάθησα να τον «εξομολογήσω» με έναν διαφορετικό τρόπο. Και είναι δύσκολο, γιατί, όταν μιλάς με τον Άδωνι Γεωργιάδη, δεν ξέρεις τι άλλο θα μάθεις από αυτά που ήδη γνωρίζεις. Παρ’ όλα αυτά, κάτι καταφέραμε στην ημίωρη κουβέντα μας, που διακόπηκε αρκετές φορές από τις κλήσεις στο κινητό τηλέφωνο.

Εύκολα παιδικά χρόνια;

Καταπληκτικά παιδικά χρόνια, σε µια πολύ ευτυχισµένη οικογένεια.

∆ηµόσιο ή ιδιωτικό σχολείο;

Ιδιωτικό ∆ηµοτικό, δηµόσιο Γυµνάσιο και Λύκειο.

O µπαµπάς αρχηγός, αλλά και η µαµά µε ισχυρό ρόλο;

Ο µπαµπάς, φυσικά, αρχηγός, µε τη µαµά να κάνει κουµάντο.

Επαιξε ρόλο στη διαπαιδαγώγηση η δουλειά του µπαµπά;

Πάρα πολύ µεγάλο. ∆ιάβαζα αρχαίους συγγραφείς από το ∆ηµοτικό.

Εχασα τον πατέρα µου στις 5 Μαρτίου του ’90, τον οποίο λάτρευα, και τη µητέρα µου στις 9 ∆εκεµβρίου του 1993
Αν έχω καταλάβει καλά, η απουσία της µάνας σε έχει στιγµατίσει...

Η παροιµία ότι το παιδί ορφανεύει από µάνα είναι αληθινή. Και σου το λέω εγώ, που είµαι πατέρας. Εχασα τον πατέρα µου στις 5 Μαρτίου του ’90, τον οποίο λάτρευα, και τη µητέρα µου στις 9 ∆εκεµβρίου του 1993. ∆εν έχει περάσει έκτοτε µία µέρα της ζωής µου που να µην έχω σκεφτεί τη µάνα µου έστω µία φορά.

Η µητέρα είχε ζήσει την πολιτική ενασχόληση;

Οχι, όχι, καθόλου. ∆εν πρόλαβε. Πέθανε πολύ νωρίς. Πρόλαβε µόνο να µε δει να έχω εκδώσει το πρώτο µου βιβλίο, τον «Οδηγό αρχαίων ελληνικών νοµισµάτων», και µου είπε τότε: «Τελικά, θα τα καταφέρεις».

Από τι «έφυγε» η µητέρα;

Είχε λευχαιµία 11 χρόνια. Πολέµησε πολύ σκληρά και τελικά έπειτα από έξι µήνες παραµονής στο Λαϊκό Νοσοκοµείο «έφυγε».


O Aδωνις Γεωργιάδης μικρός, στην αγκαλιά της αγαπημένης του μητέρας.


Το πρώτο µεροκάµατο πού έγινε; Στο βιβλιοπωλείο;

Οχι, όχι. Ηµουν 15 χρόνων και ο πατέρας µου µού έδωσε την ευθύνη του περιπτέρου των Εκδόσεων Γεωργιάδη στην έκθεση βιβλίου, που γινόταν τότε στην Κηφισιά.

Με µεροκάµατο;

Ναι, ναι, κανονικά.

Σε ενοχλεί ο χαρακτηρισµός «εθνικός βιβλιοπώλης»;

Τον θεωρώ εξαιρετικά τιµητικό. ∆εν ισχύει. Υπάρχουν πολύ καλύτεροι και µεγαλύτεροι βιβλιοπώλες από εµένα, αλλά ως τίτλος είναι πολύ τιµητικός. Ξέρεις, καµιά φορά σκέφτοµαι ότι έχω δεχθεί τόση κριτική για το ότι πούλαγα βιβλία και αναρωτιέµαι: Αν πούλαγα ναρκωτικά, θα είχα τέτοια κριτική; Από τον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς και όχι.

Πότε ξεκίνησε η τηλεπώληση;

Η τηλεπώληση ξεκίνησε το 2000.

Ο πρώτος που έκανε τη δουλειά με τις τηλεπωλήσεις ήταν ο Βελόπουλος στη Θεσσαλονίκη.
Ποιος σου έμαθε τη δουλειά;

Τη δουλειά την έμαθα μόνος μου. Ο πρώτος που έκανε τη δουλειά με τις τηλεπωλήσεις ήταν ο Βελόπουλος στη Θεσσαλονίκη. Εγώ έκανα εκπομπές τότε στον Blue Sky στην Αθήνα, κυρίως αρχαιογνωστικού αντικειμένου, και μετά λόγω της εκπομπής του Βελόπουλου αποφάσισα να βάλω και τα βιβλία μέσα.



O Aδωνις Γεωργιάδης σε εκδήλωση.

Εβλεπες το βράδυ, σε επανάληψη, τις εκπομπές; Είσαι τηλεθεατής του εαυτού σου;


Αν ήμουν σπίτι, αν τύχαινε να τις πετύχω, τις έβλεπα, ναι. Δεν καθόμουν επί τούτου. Πολλοί τηλεθεατές ενοχλούνται από τη φωνή σου.

Εσένα σε ενοχλεί η φωνή του Αδωνι, που τσιρίζει;

Η φωνή μου είναι ενοχλητική, ιδιαίτερα όταν ανεβάζω τόνους, οπότε γίνεται πολύ τσιριχτή. Αλλωστε, από μικρό με έλεγαν «τσιρίδα» γι’ αυτόν τον λόγο. Στις πωλήσεις όμως απεδείχθη πάρα πολύ χρήσιμη, διότι είναι πολύ χαρακτηριστική. Αρα, ο άλλος με αναγνώριζε εύκολα και εύκολα καθόταν να με ακούσει.

Σχέσεις με τους συμμαθητές σου έχεις κρατήσει;

Με όλους μου τους καλούς φίλους από το σχολείο παραμένω φίλος μέχρι σήμερα. Και από το Δημοτικό και από το Γυμνάσιο και από το Λύκειο.

Η σχέση του Αδωνι Γεωργιάδη με τις γυναίκες;

Οπως κάθε φυσιολογικού ανδρός. Μου αρέσουν, τις εκτιμώ και τις σέβομαι πολύ.

Με τους εφηβικούς σου έρωτες μιλάς;

Εχω κρατήσει σχέσεις με τις περισσότερες παλιές μου σχέσεις, ναι. Και με την πρώην σύζυγό μου έχω εξαιρετικά καλές σχέσεις.


Η μητέρα του με έναν θειο του.

Υπήρξε και πρώτος γάμος...

Ναι, βεβαίως, ήμουν παντρεμένος από το 1999 μέχρι το 2003.

Με την πρώην σύζυγό μου, Μαρία Φρονιμίδη, μεγαλώσαμε στην ίδια γειτονιά
Δεν κράτησε πολύ...

Με την πρώην σύζυγό μου, Μαρία Φρονιμίδη, μεγαλώσαμε στην ίδια γειτονιά. Ηταν ο παιδικός μου έρωτας και κράτησε περίπου δέκα χρόνια, με χωρισμούς λίγων μηνών, μέχρι το πανεπιστήμιο. Ο γάμος όμως δεν κράτησε πολύ. Χωρίσαμε συναινετικά τρία χρόνια αργότερα, γεγονός που όμως δεν επηρέασε τη σχέση μας, αφού για 10 και πλέον χρόνια ήταν αναπόσπαστο στέλεχος των Εκδόσεων Γεωργιάδη. Η Μαρία ήταν κόρη του παλιού τερματοφύλακα του Ολυμπιακού Γιάννη Φρονιμίδη.

Πού γνώρισες την Ευγενία Μανωλίδου;

Η Ευγενία Μανωλίδου είχε έρθει στην Ελληνική Αγωγή, αρχικά για να βγάλουμε έναν δίσκο δικό της, με μουσική πάνω στους ορφικούς ύμνους, και στη συνέχεια υπήρξε και μαθήτριά μου στο μάθημα της Ιστορίας.

Είναι αυστηρός κριτής;

Η Ευγενία είναι τελειομανής και, εφόσον ως τελειομανής είναι αυστηρή με τον εαυτό της, είναι και με εμένα.

Ηταν δική της επιλογή να αποχωρήσει από την κεντρική σκηνή, από τη στιγμή που βγήκες μπροστά;

Η Ευγενία είχε και έχει ακόμη, κάθε χρόνο, πάρα πολλές προτάσεις να παρουσιάζει εκπομπές στην τηλεόραση. Εχει πει σε όλα «όχι». Η ίδια δεν ήθελε να συνεχίσει να κάνει τηλεόραση. Την τηλεόραση την έκανε μόνο για συγκεκριμένο λόγο, για να βγάλει κάποια χρήματα, ώστε να πληρώσει παλαιά χρέη που είχε. Οταν αυτά επληρώθησαν, δεν της άρεσε καθόλου αυτή η δουλειά.

Τη φοβάσαι;

Δεν τη φοβάμαι καθόλου.


Ο αδελφός του Αλέξανδρος Γεωργιάδης απαγγέλλει ποίημα ντυμένος τσολιάς.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης περιγράφει τους λόγους για τους οποίους -αδίκως - χαρακτηρίστηκε αντισημίτης, μιλάει για τη σχέση που ακόμη διατηρεί με τον Γιώργο Καρατζαφέρη, αποκαλύπτει το «πράσινο φως» που έλαβε από τον Κώστα Καραμανλή, έπειτα από συνάντηση που είχε μαζί του, για να κατέβει υποψήφιος με τη Ν.Δ. και εξηγεί τους λόγους για τους οποίους δεν θα μπορούσε να είναι ποτέ αριστερός.

Αν σου ζητούσα να μου πεις το μεγαλύτερο λάθος που έχεις κάνει σε αυτή τη διαδρομή, ποιο θα ήταν αυτό;

Το μεγαλύτερο λάθος ήταν που άφησα να με χαρακτηρίσουν αντισημίτη. Θεωρώ τον αντισημιτισμό πολύ μεγάλο ελάττωμα για κάποιον, δείγμα και πολύ κακού χαρακτήρα, αλλά και δεύτερο πράγμα.

Αυτό προέκυψε λόγω της σχέσης που είχες με τον Κωνσταντίνο Πλεύρη;

Ακουσε ποια ήταν η σχέση μου με τον Κωνσταντίνο Πλεύρη. Οταν είχαν πεθάνει οι γονείς μου, εγώ δεν ήξερα καθόλου τον κ. Πλεύρη. Ηρθε στο περίπτερο μία φορά, στην έκθεση βιβλίου, στο Πεδίον του Αρεως, και μου είπε: «Θα τα δείξω στην εκπομπή μου». Τότε έκανε εκπομπή στο Telecity του Γιώργου Καρατζαφέρη. Είχε πολύ μεγάλη τηλεθέαση. Εγώ δεν έβλεπα την εκπομπή, δεν ήξερα καν περί τίνος πρόκειται. Εδειξε λοιπόν κάποια από αυτά τα βιβλία και την επόμενη ημέρα κάναμε ρεκόρ πωλήσεων όλων των εποχών. Εβγαλα πολλά λεφτά από την προβολή. Του χρωστάω ευγνωμοσύνη γι’ αυτό το γεγονός. Δεν είχα ποτέ πολιτική ταύτιση μαζί του, ούτε καμία ιδεολογική ταύτιση σε κανένα θέμα. Διαφωνούσαμε πάντα, από την πρώτη ημέρα. Αλλά αυτή η σχέση που αναπτύχθηκε έδωσε την ευκαιρία να παρεξηγηθώ, κυρίως γιατί έκανα το λάθος να δεχτώ να δείξω, έστω και καλυμμένο, το βιβλίο του για τους Εβραίους στην εκπομπή μου.


Αμέριμνος στην παράλια, ο Άδωνις παίζει με τους φίλους του και απολαμβάνει ως παιδί το μπάνιο του στη θάλασσα.

Το πλήρωσες πολιτικά αυτό;

Πολιτικά δεν το πλήρωσα. Μπορεί να με κατηγόρησαν, αλλά δεν εμπόδισε αυτό σε κάτι την πολιτική μου καριέρα. Εμένα όμως με ενοχλεί.

Ναι, αλλά υπάρχει μία συγγνώμη.

Μα, το λέω. Ηταν το μεγαλύτερο λάθος. 100% λάθος. Συγγνώμη 100 φορές. Ο αντισημιτισμός δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου. Βλάπτει σοβαρά κάθε κοινωνία και βλάπτει πολύ την Ελλάδα.

Με αφορμή αυτό, κόλλησε και η ταμπέλα δίπλα του ακροδεξιού.

Το «ακροδεξιό» κόλλησε κυρίως λόγω του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού.

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, το 2003, με κάλεσε ένα βράδυ στο ξενοδοχείο «Caravel» και μου πρότεινε να γίνω εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ

Ποιος έκανε την πρόταση για την πολιτική;

Ο Γιώργος Καρατζαφέρης, το 2003, με κάλεσε ένα βράδυ στο ξενοδοχείο «Caravel» και μου πρότεινε να γίνω εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ. Μου είπε ότι έβλεπε τις εκπομπές μου. Θυμάμαι, χαρακτηριστικά, μου είπε: «Εχεις πολύ καλό λέγειν και θέλω να σε αξιοποιήσω στον ΛΑΟΣ».

Οφείλεις στον Καρατζαφέρη;

Ασφαλώς και οφείλω. Και οφείλω και το αναγνωρίζω και τον ευχαριστώ και μιλάμε και συχνά.

Πολλοί λένε όμως ότι τα τρία ουσιαστικά πολιτικά τέκνα (Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης) του Καρατζαφέρη την κρίσιμη στιγμή τον πούλησαν.

Αυτό δεν ισχύει καθόλου. Ξέρει πάρα πολύ καλά ότι ουδέποτε τον πούλησα. Η έξοδός μου από τον ΛΑΟΣ έγινε με πολύ καθαρό τρόπο. Είπα τότε ότι εγώ δεν μπορώ να δημιουργήσω το PSI και ότι, αν με διαγράψουν και μου ζητήσουν την έδρα μου, θα τους δώσω και την έδρα μου. Με διέγραψαν και έδωσα και την έδρα μου. Παραιτήθηκα από βουλευτής.

Μετάνιωσες για την κριτική που έκανες κατά καιρούς στον Καραμανλή;

Ασφαλώς μετάνιωσα. Ξέρεις, όταν είσαι νέος μες στην πολιτική, καμιά φορά δεν γνωρίζεις καλά τα όρια. Η κριτική μου φυσικά θα υπήρχε προς την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, αφού ήμουν πολιτικός αντίπαλος, αλλά έπρεπε να γίνει με περισσότερο μέτρο.

Στον Καραμανλή υπάρχει μία συγγνώμη. Σε όλους τους άλλους...

Εγώ, πριν ενταχθώ στη Νέα Δημοκρατία και δεχθώ την πρόταση του Αντώνη Σαμαρά να γίνω μέλος της Ν.Δ. και υποψήφιος βουλευτής της, το 2012, πριν γίνει αυτό, ζήτησα συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή. Τον είδα στο γραφείο του, του ζήτησα συγγνώμη και του είπα ότι, αν εκείνος δεν θέλει, δεν θα κατέβω. Κι εκείνος, πολύ μεγάθυμα και μεγαλόψυχα, μου είπε «να κατέβεις».

Τον αγαπώ τον Αντώνη Σαμαρά. Του έχω μεγάλο θαυμασμό
Με τον Σαμαρά είστε φίλοι;

Τον αγαπώ τον Αντώνη Σαμαρά. Του έχω μεγάλο θαυμασμό, του έχω μεγάλη ευγνωμοσύνη και τον αγαπώ.

Θα μπορούσες να είσαι αριστερός;

Οχι, δεν θα μπορούσα να είμαι αριστερός με τίποτα. Δεν έγινα ποτέ στη ζωή μου αριστερός, ούτε για ένα δευτερόλεπτο.

Αυτό γιατί το λες;

Θεωρώ ότι η αριστερή ιδεολογία, παρά τη γενική εικόνα που υπάρχει στην Ελλάδα, κρύβει μέσα της πολλή κακία και φθόνο και ζήλια και δεν μου αρέσει καθόλου. Είναι η ιδεολογία που λέει «Δεν έχω εγώ λεφτά, θέλω να πάρω τα δικά σου».



Ρώτησα προσφάτως και τον Θάνο Πλεύρη. Αν σου έδινα τρία πολιτικά «ευχαριστώ», σε ποιους θα τα χάριζες;

Θα έδινα σίγουρα πρώτα στον Γιώργο Καρατζαφέρη, που με έβαλε στην πολιτική, στον Αντώνη Σαμαρά, που μου έδωσε την ευκαιρία να είμαι στη Ν.Δ., και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, που με έκανε αντιπρόεδρό του και υπουργό του.

Εγώ στην αρχή, όταν γράφτηκαν αυτά για τη Novartis, δεν πίστευα ότι κάποιος μπορεί να κατηγορήσει εμένα για τη Novartis, εφόσον είμαι ο υπουργός που έχει τη χαμηλότερη φαρμακευτική δαπάνη στην Ιστορία.
Θέλω να σε ρωτήσω κάτι ευθέως. Η ιστορία της Novartis σε σημάδεψε;

Με σημάδεψε εσωτερικά, ψυχολογικά. Εγώ στην αρχή, όταν γράφτηκαν αυτά για τη Novartis, δεν πίστευα ότι κάποιος μπορεί να κατηγορήσει εμένα για τη Novartis, εφόσον είμαι ο υπουργός που έχει τη χαμηλότερη φαρμακευτική δαπάνη στην Ιστορία. Ακούω συνέχεια για τις σπατάλες στα φάρμακα και η δική μου η χρονιά έχει τη μικρότερη σπατάλη από όλες στην Ιστορία. Δηλαδή, αν καταφέρνω να γλυτώσω τόσα δισεκατομμύρια τον ελληνικό λαό, να κάνω ζημιές στη Novartis και ταυτόχρονα να με λαδώνουν κιόλας, θα ήμουν ο Ναπολέων Βοναπάρτης.

Φοβήθηκες ότι μπορεί να καταλήξεις ακόμα και στη φυλακή;

Η αλήθεια είναι ότι δεν φοβήθηκα καθόλου, γιατί ήξερα ότι δεν έχω πάρει λεφτά. Διάβαζα τα δημοσιεύματα ότι βρήκαν πέντε εκατομμύρια στη γραμματέα μου και διάφορα τέτοια και με έπιαναν τα γέλια και τους έλεγα «είναι ψέματα». Εκ των υστέρων συνειδητοποίησα ότι έκανα λάθος και φοβήθηκα. Διότι η σκευωρία ήταν τόσο καλά στημένη, που αν ο Νίκος Μανιαδάκης, παραδείγματος χάριν, έλεγε ψέματα ή αν ο Φρουζής έλεγε ψέματα, θα μας είχαν κλείσει μέσα.

Ενας από τους προστατευόμενους ψευδομάρτυρες, σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί, ήταν ένας άνθρωπος με τον οποίο είχες συνεργαστεί. Ο κύριος Μανιαδάκης.

Βεβαίως. Ο κύριος Νίκος Μανιαδάκης έχει έρθει στο γραφείο μου, μου έχει ζητήσει συγγνώμη γι’ αυτό και μου εξήγησε όλη την ιστορία του - τα έχει καταθέσει άλλωστε στον εισαγγελέα και στον ανακριτή. Του έκαναν έναν φοβερό εκβιασμό, δυστυχώς λύγισε και είπε ένα κάρο ψέματα, τα οποία αναίρεσε στη συνέχεια.

Για σένα, δικαίωση είναι να δεις σκευωρούς, όπως τους χαρακτηρίζεις, στη φυλακή;

Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο για τη Δημοκρατία μας αυτοί που έκαναν όλο αυτό το πράγμα να τιμωρηθούν για έναν βασικό λόγο: Για να είναι σαφές σε οποιονδήποτε έρθει ξανά στα πράγματα στο μέλλον ότι όσοι σκέπτονται να κάνουν τέτοια πράγματα θα έχουν κακό τέλος. Δεν είναι ζήτημα εκδίκησης, αλλά πιστεύω ότι είναι σημαντικό και καθήκον μας αυτό να λήξει. Γι’ αυτό και θεωρώ ότι η ελληνική Δικαιοσύνη δεν πρέπει να καθυστερήσει.

Πιστεύεις ότι ο λόγος που στήθηκε η ιστορία της Novartis είχε να κάνει με το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούσε πως, βάζοντας στη φυλακή δέκα πολιτικούς αντιπάλους, θα μπορούσε να κατακτήσει την πολιτική κυριαρχία;

Πιστεύω ότι το δόγμα τους ήταν να ασκηθούν διώξεις σε όλους εμάς, ή σε όσους κατάφεραν, τέλος πάντων, με σκοπό να πάνε στις εκλογές και να μας παρουσιάζουν ως ένα κόμμα διεφθαρμένων ανθρώπων. Πίστευαν ότι με αυτόν τον τρόπο θα κέρδιζαν τις εκλογές.

Ο Αντώνης Σαμαράς είχε πει ότι θα πάει μέχρι τέλους τους «σκευωρούς». Τι σημαίνει το «μέχρι τέλους»;

«Μέχρι τέλους» θα πει να μπορέσει να κλείσει στη φυλακή αυτούς που πήγαν να τον βγάλουν κλέφτη. Το ίδιο ισχύει και για σένα; 100%. Σου είπα πριν ότι είναι καθήκον της Δημοκρατίας να γίνει αυτό.

Δηλαδή, θέλεις να δεις τον Παπαγγελόπουλο στη φυλακή;

Δεν θέλω να δω κανέναν στη φυλακή. Θέλω να διερευνήσει η Δικαιοσύνη και θα σεβαστώ την όποια απόφασή της σε αυτή την ιστορία.

Για μένα, το πιο εξευτελιστικό πράγμα για την πολιτική τάξη της χώρας είναι ότι χρειάστηκε να κάνει το πολιτικό μας σύστημα αυτές τις μεταρρυθμίσεις με το ζόρι.
Ηταν λάθος η φράση «Αν δεν υπήρχε το μνημόνιο, θα έπρεπε να το είχαμε εφεύρει;»

Οχι, είναι η πραγματικότητα. Το μνημόνιο είχε δύο πλευρές: τις δημοσιονομικές περικοπές, που είναι το πολύ επώδυνο κομμάτι, το οποίο όμως ήταν αποτέλεσμα όχι του μνημονίου αυτού καθαυτό, αλλά της χρεοκοπίας μας, και το άλλο κομμάτι ήταν οι μεταρρυθμίσεις. Για μένα, το πιο εξευτελιστικό πράγμα για την πολιτική τάξη της χώρας είναι ότι χρειάστηκε να κάνει το πολιτικό μας σύστημα αυτές τις μεταρρυθμίσεις με το ζόρι. Αυτές οι μεταρρυθμίσεις έπρεπε να έχουν γίνει από εμάς τους ίδιους, χωρίς καμία τρόικα. Αυτό για μένα είναι μεγάλος εξευτελισμός. Δεν αναφέρομαι στις περικοπές, λέω για τις μεταρρυθμίσεις. Οι περικοπές είναι άλλο κομμάτι. Ενα κομμάτι ισοσκελισμού δημόσιων οικονομικών σε ένα κράτος που δεν είχε λεφτά.

Εριχνες όμως την περίοδο εκείνη αλάτι στην πληγή, αποθεώνοντας τους τροϊκανούς.

Δεν έχω αποθεώσει καθόλου τους τροϊκανούς. Εχουν κάνει και πολλά λάθη οι τροϊκανοί. Δεν έχω αποθεώσει κανέναν και ορισμένοι από αυτούς έχουν πολύ μεγάλη ευθύνη για το ότι αντέδρασε έτσι ο κόσμος. Το πήγανε πολύ λάθος. Και αυτό, που μας έδειχνε με το δάχτυλο ο Σόιμπλε, ήταν λάθος και οι κατηγορίες κατά της Ελλάδος και του ελληνικού λαού ήταν λάθος. Ολα ήταν λάθος εκ μέρους τους. Δεν τους αποθεώνω καθόλου. Λέω ένα απλό πράγμα: ότι έπρεπε να κάνουμε όλες αυτές τις μεταρρυθμίσεις μόνοι μας και, αντί να τις κάνουμε μόνοι μας, τις κάναμε με το ζόρι.

Τσακώνεσαι στην προσωπική σου ζωή; Φωνάζεις; Ή είσαι ένας άλλος άνθρωπος;

Είμαι πάρα πολύ ήρεμος. Δεν τσακώνομαι ποτέ και με κανέναν.

Στα παιδιά δίνεις χρόνο;

Προσπαθώ κάθε Σαββατοκύριακο να τα βλέπω όσο μπορώ περισσότερο.

Τα έχεις «μυήσει» στην αρχαία ελληνική γλώσσα;

Ασφαλώς. Και τα δύο μου παιδιά είναι μαθητές της Ελληνικής Αγωγής και μιλάνε αρχαία ελληνικά.

Το αγαπημένο σου σπορ;

Το τένις

Με τον Ανδρέα έμαθα τένις. Δεν ήξερα εγώ καθόλου, ούτε αυτός ήξερε. Μάθαμε αλλάζοντας μπάλες και μετά ανακαλύψαμε στην παρέα που κάνουμε ότι ταιριάζουμε και πάρα πολύ


Παίζεις τένις;

Οσο μπορώ περισσότερο.

Είναι αλήθεια ότι η σχέση με τον Ανδρέα Λοβέρδο οικοδομήθηκε στο τερέν;

Ναι. Ξεκινήσαμε πολύ νωρίς να παίζουμε τένις μαζί. Με τον Ανδρέα έμαθα τένις. Δεν ήξερα εγώ καθόλου, ούτε αυτός ήξερε. Μάθαμε αλλάζοντας μπάλες και μετά ανακαλύψαμε στην παρέα που κάνουμε ότι ταιριάζουμε και πάρα πολύ.

Συμμετείχες σε τρεις διαφορετικές κυβερνήσεις. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η πιο αποτελεσματική;

Με πολύ μεγάλη διαφορά είναι, γιατί είναι μονοκομματική. Η κυβέρνηση του Παπαδήμου ήταν περιορισμένου σκοπού -με το PSI δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα- και η κυβέρνηση του Σαμαρά ήταν μια κυβέρνηση μειοψηφίας. Γιατί είχε το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ. ΑΡ. στην αρχή και στη συνέχεια μόνο το ΠΑΣΟΚ - αλλά και το ΠΑΣΟΚ εκείνο ήταν σκορποχώρι. Αρα ήταν μια σχετικά ασταθής κυβέρνηση. Δεν μπορούσε να κάνει πολλά πράγματα. Ενώ τώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τα χέρια του λυμένα και μπορεί να κάνει πολλά πράγματα - και κάνει.

Σε φοβίζει το γεγονός ότι οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική και ότι υπάρχει και ένα σοβαρό ενδεχόμενο να μη σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση;

Αν δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση στην Ελλάδα, ειλικρινά το πιστεύω, όλα τα ωραία που έχουμε χτίσει διεθνώς και η εικόνα της σταθερής χώρας θα ανατραπούν. Κανένας δεν θέλει να φέρει λεφτά σε μια χώρα που θα έχει προβλήματα.

Ναι, ωστόσο, αυτή την απόφαση την παίρνει ο ελληνικός λαός.

Μα, στον ελληνικό λαό απευθύνομαι και λέω ότι θα είναι μια πολύ λανθασμένη απόφαση.

Αλήθεια, θα μπορούσες να συμμετάσχεις σε μια κυβέρνηση με τον Νίκο Ανδρουλάκη;

Σου είπα: Εγώ πιστεύω στις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Δεν είναι προσωπικό το ζήτημα.

Η συζήτηση για τις πρόωρες εκλογές σε βρίσκει αδιάφορο; Θεωρείς ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η τετραετία ή το λες έτσι;

Η άποψή μου είναι ότι, για να γίνει η Ελλάδα σοβαρή χώρα, δεν πρέπει να κάνει συνεχώς πρόωρες εκλογές. Οι πρόωρες εκλογές αλλάζουν τον τρόπο που μας βλέπουν οι έξω. Οι σοβαρές δυτικές Δημοκρατίες δεν κάνουν πρόωρες εκλογές.

Οι φιλοδοξίες ενός υπουργού, αντιπροέδρου της Ν.Δ. και πρωτοκλασάτου στελέχους, σταματούν εδώ;

Τι άλλο να κάνω;

Υπάρχει άλλο ένα στάδιο.

Ακουσε, έχω ήδη ξεπεράσει κατά πολύ τους αρχικούς μου στόχους στην πολιτική.

Εχεις αποφασίσει, αυτή τη στιγμή, τι θα κάνεις όταν κλείσει αυτός ο κύκλος;

Θα επιστρέψω στη δουλειά μου.

Θα το κάνεις μόνος σου;

Οταν το αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

Δεν σε κουράζει η διαδικασία αυτή;

Θεωρώ ότι όσο οι πολίτες, οι συμπολίτες σου σε εμπιστεύονται, είσαι και υποχρεωμένος να δίνεις το «παρών». Σε πολύ ακραία περίπτωση θα αποφάσιζα να φύγω μόνος μου. Αν όμως οι συμπολίτες μου μού πουν «Δεν σε θέλουμε άλλο», θα γυρίσω σπίτι μου.

Πιστεύω ότι το πραγματικό πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι ο Παύλος Πολάκης.


Ο υπουργός Ανάπτυξης περιγράφει τα συναισθήματα που έχει για τον Παύλο Πολάκη, με τον οποίο δεν θα πήγαινε ποτέ για φαγητό, όπως και την εντελώς αρνητική άποψη που έχει για τον χαρακτήρα του Αλέξη Τσίπρα.

Μιας και αναφέρθηκες στις αντιπαραθέσεις τις πολιτικές, ο Τσίπρας είναι καλός ή κακός άνθρωπος;

Θα ήθελα πάρα πολύ να πω ότι τον θεωρώ καλό, αλλά θα ήταν ψέμα. Πιστεύω ότι το πραγματικό πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι ο Παύλος Πολάκης. Το πρόσωπο που είδαμε στην τελευταία συνέντευξη στον ΣΚΑΪ, αυτό το ευγενικό και το χαλαρό, είναι μάσκα. Γιατί ένας καλός άνθρωπος δεν επιτρέπει να φέρονται ακόμα και στους πολιτικούς αντιπάλους με τον τρόπο που φέρεται ο Πολάκης σε εμένα.

Εχεις σκεφτεί γιατί είσαι ο μόνιμος στόχος του Πολάκη;

Διότι από την πρώτη ημέρα που ήρθε στη Βουλή είχε ένα πολύ τραμπούκικο ύφος, θεωρώντας ότι θα κάνει μπούλινγκ στους βουλευτές της Ν.Δ., και εγώ δεν υποχώρησα.

Θα μπορούσες να πας για φαγητό με τον Πολάκη;

Οχι, με τον Πολάκη δεν νομίζω.

Σε έχει ενοχλήσει η συμπεριφορά του;

Μας χωρίζει άβυσσος πολιτισμού.

Θεωρείς ότι δεν είναι ρόλος, αλλά η δομή του χαρακτήρα του;

Θεωρώ ότι είναι ο χαρακτήρας του. Δεν θεωρώ ότι υποκρίνεται ο Πολάκης.

Αν δεν ήσουν πολιτικός, τι θα ήσουν;

Θα συνέχιζα να είμαι ο Αδωνις Γεωργιάδης που ήμουν πριν από την πολιτική. Θα πούλαγα βιβλία, θα έκανα μαθήματα, θα έκανα εκπομπές.

Και πώς παίρνει την απόφαση ο Αδωνις να φύγει από μια καλά δομημένη επιχείρηση, που έβγαζε λεφτά, για να πάει στην πολιτική;

Η αλήθεια είναι με άγνοια κινδύνου. Διότι την εποχή που αποφάσισα να μπω στην πολιτική οι επιχειρήσεις μου πήγαιναν πάρα, πάρα πολύ καλά, έβγαζα πολλά λεφτά και δεν είχα και προβλήματα. Από την ώρα που μπήκα στον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό άρχισαν να μου καίνε τα βιβλιοπωλεία, να μου πετάνε Μολότοφ και να μου κάνουν ζημιές. Και τελικά αναγκάστηκα και έκλεισα τα βιβλιοπωλεία.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 19 Φεβρουαρίου 2022.