Συνεδρίασε υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) με τη συμμετοχή και του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε πως, στη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε ανάλυση της κατάστασης μετά τις χθεσινές ανησυχητικές εξελίξεις. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πλήρη συντονισμό με τους εταίρους της στην ΕΕ και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ ως προς την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, η οποία συνιστά παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και των θεμελιωδών αρχών του Διεθνούς Δικαίου. Σχετικά με τους Έλληνες υπηκόους και τους ομογενείς μας στην Ουκρανία, οι ελληνικές αρχές στο Κίεβο και τη Μαριούπολη βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να παράσχουν την οποιαδήποτε συνδρομή απαιτηθεί.

Τέλος, όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, εξετάστηκαν όλα τα πιθανά σενάρια και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη συνέχιση του ομαλού εφοδιασμού της χώρας.

Παράλληλα, η κεντρική εκτίμηση που μετέφερε ο κ. Σκρέκας στη συνεδρίαση είναι ότι η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει ζήτημα με την προμήθεια του φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέσω Τουρκίας και άρα πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας.

Βεβαίως, υπάρχουν όλα τα εναλλακτικά σενάρια που έχουν εκπονηθεί στο «συρτάρι», μέχρι ώρας, όμως, δεν κρίνεται σκόπιμο να ενεργοποιηθούν, όσο και αν η χώρα μας είναι σε ανοιχτή γραμμή και με άλλες χώρες. Μια παράμετρος που τέθηκε, δε, επί τάπητος είναι το ενδεχόμενο η χώρα μας να κληθεί να συνδράμει ενεργειακά τη Βουλγαρία, η οποία εξαρτάται κατά 100% από το ρωσικό αέριο, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Παραμένει, βεβαίως, το ερώτημα τι θα γίνει με τις τιμές του φυσικού αερίου, οι οποίες ξεκίνησαν να κάνουν ράλι, δείχνουν, όμως, κάποιες στάσεις σταθεροποίησης, ίσως λόγω της εκτίμησης των αγορών ότι η κίνηση της Ρωσίας δεν θα έχει συνέχεια και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.

Στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, εκτός από τους υπουργός Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο και Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, μετείχαν επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας αλλά και ο υπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Μετα την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ξεκίνησε έκτακτη συνεδρίαση στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με την παρουσία του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με αποκλειστικό θέμα το ενεργειακό ζήτημα.

Η Ελλάδα έχει εκπονήσει σχέδιο για επαρκή τροφοδοσία

Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, διαβεβαίωσε ότι «η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη στην περίπτωση που κλείσουν αγωγοί φυσικού αεριού σε Ουκρανία και Ρωσία, έχει εκπονήσει σχέδιο για επαρκή τροφοδοσία με ανεκτούς όρους».

Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε ότι «οποιαδήποτε κίνηση στη διαμόρφωση νέων γεωπολιτικών δεδομένων και αλλαγή συνόρων αποτελεί κίνδυνο για την παγκόσμια ασφάλεια».
Παράλληλα συμπλήρωσε ότι «η Ελλάδα βρίσκεται συστρατευμένη με τις συμμάχους δυνάμεις και θα σταθεί με τους συμμάχους στην ΕΕ και την ατλαντική συμμαχία. Θα υπάρξουν κυρώσεις κατά τη Ρωσίας", ενώ δήλωσε ότι "κρίσιμο να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ελλάδας με τη Ρωσία».

«Οι διεθνείς συμφωνίες δεσμεύουν τους πάντες και οποιαδήποτε επιχείρηση κατάργησης του πλαισίου δημιουργεί οικουμενικούς κινδύνους, ενώ η ΕΕ αποτελεί ένα μίγμα κρατών-μελών που δεν έχουν τα ίδια συμφέροντα και υπάρχει μια ζύμωση» τόνισε.

Καμία ανησυχία για επάρκεια φυσικού αερίου στην Ελλάδα

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις συνέπειες που θα έχουν για τη χώρα μας οι εξελίξεις στην Ουκρανία, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία ανησυχία στο ζήτημα της επάρκειας φυσικού αερίου στην Ελλάδα από τις έως τώρα εξελίξεις. Όπως είπε ένα από τα μέτρα που συζητούνται είναι να τεθεί εμπάργκο από τους αγωγούς που περνούν μέσα από την Ουκρανία, ωστόσο στην Ελλάδα το φυσικό αέριο φτάνει μέσω Μαύρης Θάλασσας από τον Turk Stream και το Αζερμπαϊτζάν.

Για τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, εξήγησε ότι αποτελεί την προβλεπόμενη διαδικασία καθώς ένα μείζον γεγονός έχει συμβεί στην περιοχή μας.