Σχεδιο_χωρις_τιτλο__7_
Πολιτική

Δύο μεταφορικά αεροσκάφη C-130H με αμυντική και ανθρωπιστική βοήθεια αναχωρούν για την Πολωνία

Πρόκειται να μεταφερθεί με τα δύο ελληνικά μεταφορικά αεροσκάφη και αριθμός αντιβαλλιστικών/αντιθραυσματικών γιλέκων και κρανών, που ωστόσο δεν θεωρούνται τυπικώς «όπλα», αλλά αμυντικός εξοπλισμός προστασίας

Δύο μεταφορικά αεροσκάφη C-130H Hercules της ιστορικής 356 Μοίρας Τακτικής Μεταφορών (356 ΜΤΜ ) αναμένεται να αναχωρήσουν εντός της σήμερον μεταφέροντας «αμυντική και ανθρωπιστική βοήθεια» για την Ουκρανία, με προορισμό την Πολωνία όπου και θα προσγειωθούν. Από εκεί η βοήθεια αυτή θα προωθηθεί με άλλο μέσο και μαζί με αντίστοιχη πολωνική και ΝΑΤΟϊκή στην Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή για τη μεταφορά από την Ελλάδα της προαναφερθείσας βοήθειας αποφασίστηκε ως γνωστόν στη διάρκεια της πρωινής συσκέψεως υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία εκτός των άλλων συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής ΆμυναςΝίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Στρατηγός Κώστας Φλώρος, και την ανθρωπιστική βοήθεια θα συνοδεύει, συμφώνως με τις ως τώρα πληροφορίες, και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Το «αμυντικό υλικό» συμφώνως με πληροφορίες περιλαμβάνει αριθμό τυφεκίων εφόδου τύπου Καλάσνικωφ, μαζί με τα συνοδά πυρομαχικά τους, που φυλάσσονται σε αποθήκες του Ελληνικού Στρατού, τόσο ως παραληφθέντα από τα αποθέματα του πρώην Ανατολικογερμανικού Στρατού από την ενοποιημένη Γερμανία, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, όσο και πολύ πιο πρόσφατα από κατασχεθείσες τεράστιες ποσότητες του προαναφερθέντος υλικού από τις Ειδικές Μονάδες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε νηοψία που έκαναν σε πλοίο που τα μετέφερε παρανόμως. Το πιο πιθανό είναι τα όπλα να είναι από τα τελευταία που είναι και τα πιο σύγχρονα, ενώ οι βολίδες των πυρομαχικών τους μπορεί να είναι και από τα παλαιότερα.

Συμφώνως με πληροφορίες πρόκειται να μεταφερθεί με τα δύο ελληνικά μεταφορικά αεροσκάφη και αριθμός αντιβαλλιστικών/αντιθραυσματικών γιλέκων και κρανών, που ωστόσο δεν θεωρούνται τυπικώς «όπλα», αλλά αμυντικός εξοπλισμός προστασίας.

Τέλος, με άλλα C-130H θα μεταφερθεί και επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν ζητήσει οι Ουκρανικές αρχές, κυρίως σε νοσοκομειακό υλικό, που θα συνοδεύεται και από τον Νίκο Χαρδαλιά.