Με µια πρωτόγνωρη, αλλά καθαρώς πολιτική απόφαση, ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, φαίνεται ότι αποφάσισε να επιλύσει το θέµα της παρατάσεως κατά έναν χρόνο της θητείας του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, στο ύπατο αξίωµα των Ενόπλων ∆υνάµεων, στο οποίο έχει ήδη τριετή θητεία.

Αναφέρεται ως «πρωτόγνωρη», γιατί αυτή είχε τη µορφή «διαρροής» από «κυβερνητικές πηγές» , µετά το πέρας της συνεδριάσεως του Κυβερνητικού Συµβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΚΥΣΕΑ) που συνήλθε υπό τον πρωθυπουργό την περασµένη Τρίτη στο Μέγαρο Μαξίµου και όπου το θέµα Φλώρου δεν ήταν στην ατζέντα των θεµάτων της συνεδριάσεως.

«Δεδομένο»

Η «κυβερνητική διαρροή» έλεγε ότι «πρέπει να θεωρείται δεδοµένο ότι η θητεία του θα ανανεωθεί για έναν χρόνο», επιβεβαιώνοντας έτσι σχετικό δηµοσίευµα των «Π» τουΣαββάτου 17 ∆εκεµβρίου, προσθέτοντας ωστόσο ότι «το θέµα δεν συζητήθηκε στη σηµερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ». Ως «καθαρώς πολιτική» απόφαση εκτιµάται για δύο λόγους: Πρώτον, γιατί έτσι κι αλλιώς εισερχόµαστε στο τελευταίο εξάµηνο της θητείας της παρούσης κυβερνήσεως, οπότε εκλογές αναµένεται να εξαγγελθούν ανά πάσα στιγµή. Πρωταρχικό µέληµα της κυβέρνησης και, φυσικά, του πρωθυπουργού είναι οι εθνικές εκλογές να διεξαχθούν σε κλίµα ασφάλειας και όχι µε τους Τούρκους να απειλούν την ασφαλή διεξαγωγή τους.

Ο νόμος

Στο σηµείο αυτό πρέπει να ανοίξει µια παρένθεση και να σηµειώσουµε ότι έως τον Φεβρουάριο του 2023 λήγει η τριετής «κλειστή» θητεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Κ. Φλώρου, η οποία µπορεί να παραταθεί κατά ένα -τέταρτο και τελευταίο- έτος, καθώς και η θητεία τόσο του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστράτηγου Χαράλαµπου Λαλούση, όσο και του αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Στυλιανού Πετράκη Π.Ν., αµφότερων µε τριετή (2+1) θητεία απολύτως επιτυχηµένη, που έχει εξαντληθεί και, βάσει νόµου, δεν µπορεί να παραταθεί. Από τη σηµερινή τετράδα των αρχηγών παραµένει και δεν επηρεάζεται µόνο ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος (Ι) Θεµιστοκλής Μπουρολιάς, ο οποίος είναι στον πρώτο χρόνο της διετούς «κλειστής» θητείας του.

Οι αναφορές

Εποµένως, ο πρωθυπουργός θα είχε σε προεκλογική περίοδο, µε την Τουρκία να προκαλεί συνεχώς και επί παντός επιστητού, τη στρατιωτική ηγεσία του τόπου να αλλάζει κατά τα τρία τέταρτα αυτής. Κάτι τέτοιο εκτιµήθηκε ότι δεν είναι δυνατό από πολιτικής και επιχειρησιακής πλευράς και γι’ αυτό ελήφθη η προαναφερθείσα απόφαση, που αναµένεται ότι θα ανακοινωθεί κατά την πρώτη προσεχή συνεδρίαση του Ιανουαρίου 2023, στα τέλη του µήνα ή στις αρχές Φεβρουαρίου.

Πέραν του προαναφερθέντος, που ήταν ο -ας τον ονοµάσουµε έτσι- «επιχειρησιακός λόγος», υπήρχε και ένας δεύτερος, αµιγώς πολιτικός. Θυµίζουµε ότι τα ονόµατα του στρατηγού Φλώρου, όπως και του αρχηγού ΓΕΣ, αντιστρατήγου Λαλούση, ενεπλάκησαν και στις προ εβδοµάδων αναφορές µε πρωτοσέλιδο της εφηµερίδος «Documento» ότι βρίσκονταν µεταξύ των προσώπων που παρακολουθούνταν παρανόµως από την κυβέρνηση. Μάλιστα, ακριβώς το θέµα αυτό έγινε αντικείµενο έντονης πολιτικής διαµάχης στη Βουλή µεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολιτεύσεως και προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

«Απαντήσεις»

Εποµένως, µε την κίνηση αυτή, να «κλείσει» δηλαδή από τώρα ο πρωθυπουργός το θέµα Φλώρου, µε την επέκταση της θητείας του κατά ένα έτος διέλυσε οριστικώς και µε τον πιο πειστικό (και από πολιτικής και από επικοινωνιακής πλευράς) τρόπο όλες τις κατηγορίες, ψιθύρους κ.λπ. ότι παρακολουθούσε τους αρχηγούς, ιδίως στη συγκεκριµένη περίπτωση τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, δείχνοντας την απόλυτη εµπιστοσύνη προς το πρόσωπό του.

Κλίμα ασφάλειας

Συµπερασµατικώς, «κλείνοντας» από τώρα η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός το θέµα Φλώρου µε την κατά ένα έτος παράταση της θητείας του ως αρχηγού ΓΕΕΘΑ, αφενός πέτυχε να διαψεύσει εµπράκτως τις «κατηγορίες» και τη φηµολογία από πλευράς της αντιπολιτεύσεως και του φιλικού της Τύπου ότι τον παρακολουθούσε, αφετέρου εξασφάλισε ότι οι επόµενες εθνικές εκλογές, οψέποτε εξαγγελθούν και διεξαχθούν, θα γίνουν µέσα σε κλίµα εθνικής ασφάλειας, µε τις Ενοπλες ∆υνάµεις να έχουν γνωστή και έµπειρη κεφαλή και τον Τούρκο να το σκέφτεται πολλαπλά να κάνει κάποια αποσταθεροποιητική κίνηση την περίοδο αυτή, θέλοντας έτσι -µέσω αυτής- να «επηρεάσει», στο µέτρο που µπορεί, και το αποτέλεσµα των εκλογών.

Με την παραµονή του στρατηγού Φλώρου, η επιλογή των νέων αρχηγών από το ΚΥΣΕΑ, έπειτα από σχετική εισήγηση του υπουργού Εθνικής Αµύνης, Νικολάου Παναγιωτόπουλου, θα γίνει κανονικώς τέλη Ιανουαρίου - αρχές Φεβρουαρίου.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 23 Δεκεμβρίου 2022.