«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατάφερε να ενώσει την Ευρώπη σε μια φωνή, να αλλάξει την Γερμανική πολιτική και να ξυπνήσει το ΝΑΤΟ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη.

Επιπλέον, τόνισε πως ο Ρώσος Πρόεδρος βρίσκεται «απομονωμένος με κυρώσεις που δεν πίστευε πως θα επιβάλει η ΕΕ και οι ΗΠΑ», ενώ τόνισε ότι η Ελλάδα δεν τηρεί πολιτική ίσων αποστάσεων και παραδοσιακά βρίσκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας.

«Πρωταγωνιστικός ρόλος»

Η κ. Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη έχει φωνή και έχει κερδίσει την αξιοπιστία της. Ανέφερε μάλιστα πως οι Έλληνες έχουν ακούσει την απειλή κατά της κυριαρχίας από τους γείτονές της.

Σημείωσε, δε, πως την στενοχωρεί η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογράμμισε πως η ΝΔ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έκανε ότι μπορούσε για να στηρίξει την κυβέρνηση.

«Δείχνουν την τρικυμία»

Σε ότι αφορά τις ανακοινώσεις της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα είπε πως «είναι απαράδεκτες και δείχνουν την τρικυμία που υπάρχει από την ρωσική πλευρά». Επιπλέον, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι το τελευταίο πράγμα που έχει στο μυαλό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι οι εκλογές.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι η πρόταση για το ενεργειακό ταμείο έχει βρει ανταπόκριση ώστε να στηριχθούν πολίτες και επιχειρήσεις έως ένα βαθμό απέναντι στο ενεργειακό κόστος.

Τέλος, δήλωσε συντετριμμένη για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου λέγοντας πως «ήταν ένας άνθρωπος σπάνιου πολιτικού ήθους».

Η συνέντευξη

Η Ντόρα Μπακογιάννη είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Secret» με τον Παναγιώτη Τζένο:

Για τον Πούτιν: Πιστεύω ότι ο Πούτιν κατάφερε αυτό που κάποιοι απ’ εμάς παλεύαμε πάρα πολλά χρόνια δηλαδή να ενώσουμε την Ευρώπη σε μια φωνή και να δημιουργηθεί αμυντικός βραχίονας της Ευρώπης. Ο Πούτιν κατάφερε να αλλάξει 75 χρόνων πολιτική στη Γερμανία σε μια κοσμοϊστορική ομιλία την οποία έκανε ο Σόλτς στο γερμανικό κοινοβούλιο την Κυριακή. Μια ομιλία η οποία άλλαξε το γερμανικό δόγμα 75 ετών, η οποία εξοπλίζει πλέον την Γερμανία σε ένα επίπεδο που ο στόχος είναι να είναι παρεμφερές με αυτό της Γαλλίας. Δηλαδή οι δυο βασικές δυνάμεις πλέον να έχουν τη δυνατότητα να έχουνε πραγματικό στρατό κι άρα μια διαφορετική προσέγγιση στα πράγματα όταν μιλάνε. Κατάφερε να ξυπνήσει το ΝΑΤΟ όπως πολύ σωστά το λένε και κυρίως έπεσε έξω στη βασική του εκτίμηση η οποία ήταν  ότι πάρα πολύ γρήγορα ο Ζελένσκι θα έπαιρνε ένα αεροπλάνο και θα έφευγε από την χώρα κι άρα θα υπήρχε κενό εξουσίας κι άρα θα μπορουσε εκείνος να βάλει το δικό του άνθρωπο. Απέτυχε σε αυτές τις εκτιμήσεις, ενδεχομένως γι’ αυτο εξευτέλισε και τον αρχηγό της KGB.

Για τις διαφορετικές απόψεις που υπήρχαν στη Ρωσία για τον πόλεμο: Ναι αλλά στο τέλος γίνεται πάντα στη Ρωσία αυτό που θέλει ο Πούτιν ασχέτως αν υπάρχουν και σίγουρα υπάρχουν άλλες φωνές. Μου κάνει εντύπωση, ξέρω τον Λαβρόφ 20 χρόνια, θεωρώ ότι είναι ένας από τους ευφυέστερους ανθρώπους που κυκλοφορούν στη διεθνή πιάτσα μου κάνει φοβερή εντύπωση ότι δεν θα είχε άποψη. Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Πούτιν βρίσκεται σήμερα απομονωμένος, με κυρώσεις τις  οποίες  δεν πίστευε ότι θα μπορούσε ποτέ να αποφασίσει η Ευρώπη και η Αμερική. Θεωρούσε ότι είχε την Ευρώπη στο τσεπάκι λόγω της εξάρτησης από το φυσικό αέριο, θεωρούσε ότι έχει απέναντι του μια αδύναμη Ευρώπη. Η Ευρώπη έδειξε αντανακλαστικά πρωτοφανή . Αυτή είναι μια νέα πραγματικότητα η οποία αλλάζει την όλη κατάσταση όπως την ξέραμε τα τελευταία 50 χρόνια.  

Για τη θέση της Ελλάδας:  Δεν υπάρχουν ίσες αποστάσεις σε τέτοιες περιπτώσεις και η Ελλάδα έχει παράδοση να βρίσκεται από τη σωστή πλευρά της ιστορίας σε όλες τις μεγάλες παγκόσμιες κρίσεις. Η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ επιτήδειος ουδέτερος. Η Ελλάδα έχει σήμερα έναν πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ευρώπη, το κέρδισε ο Κυρ. Μητσοτάκης με πάρα πολύ μεγάλο αγώνα. Η φωνή της Ελλάδας  εντός της Ευρώπης, μιας πολύ πιο δυνατής Ευρώπης  από ότι πριν από μερικές εβδομάδες  είναι μια φωνή εξαιρετικά δυνατή, έχει κερδίσει τον σεβασμό η αξιοπιστία της χώρας μας άρα για την Ελλάδα δεν υπάρχει θέμα. Από την εποχή του Κων/νου Καραμανλή του «ανήκομεν εις τη Δύση» ανήκουμε στη Δύση και είμαστε  πρωταγωνιστές σε έναν αξιακό κόσμο. Οι έλληνες την αναθεώρηση των συνθηκών, την αποστρατικοποίηση, την απειλή κατά της κυριαρχίας όλα αυτά τα έχουν ακούσει. Όλα αυτά που είπε ο Πουτιν τα έχουμε ξανακούσει από γείτονές μας άρα εμείς έχουμε κάθε λόγο μα κάθε λόγο να βρισκόμαστε στην πρωτοπορία της αντίδρασης απέναντι στην λογική του αναθεωρητισμού.  Όχι να είμαστε ουραγοί να είμαστε πρωτοπόροι για τα ελληνικά συμφέροντα και για τις αξίες μας  βεβαίως και τις αρχές μας ότι κανένας δεν μπορεί να μπαίνει με ένα στρατό και να αποφασίζει ότι θέλει να αλλάξει την κυβέρνηση μιας άλλης χώρας  και να παίρνει κομματάκια της άλλης χώρας διότι αυτά του χρειάζονται αυτή τη στιγμή.  Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό αν αυτή η λογική είχε επικρατήσει στον 21ο αιώνα. Το ότι η αντίδραση ήταν τέτοια που υποχρεώθηκε και ο κ. Ερντογάν να βγει και να πει ότι είναι υπέρ της κυριαρχίας της Ουκρανίας  και ότι κανένας δεν πρέπει να απειλεί την ανεξαρτησία μιας χώρας κλπ είναι δείγμα ότι η αντίδραση η οποία υπήρξε από τη Δύση σε αυτές τις λογικές  επέβαλλε κατά κάποιο τρόπο, με μια σημαντική καθυστέρηση, ακόμα και στον Ερντογάν να βγει και να υποστηρίξει τις ίδιες θέσεις.  Θέλω να πω με αυτό ότι εμείς είμαστε σήμερα στο σωστό δρόμο. Ειμαστε σε ένα δρόμο όπου και η χώρα μας τιμά την ιστορία της διότι εκεί ήμασταν πάντα, αλλά και τιμά τη συνέχεια και την αξιοπιστία της.

Για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ: Με στενοχωρεί, δεν με προβληματίζει πολύ γιατί η Ελλάδα έχει κυβέρνηση και πολύ λίγοι ανθρωποι παγκοσμίως θα σημειώσουν ποια είναι η θέση της αντιπολίτευσης αλλά με στενοχωρεί. Με στενοχωρεί όπως με στενοχώρησε ότι δεν ψήφισαν την ελληνογαλλική συμφωνία. Με στενοχωρεί ότι ψηφίσαν τα πρώτα Rafalle  και δεν ψηφίσαν τα δεύτερα αλλά δεν μου κάνει πλέον εντύπωση γιατί βλέπω μια τέτοια ανάγκη κομματικής διαφοροποίησης η οποία έχει επικρατήσει που ευτυχώς στο  δικό μας κόμμα ποτέ δεν είχε επικρατήσει. Η ΝΔ  πάντοτε στα εθνικά θέματα  και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής έκανε ότι μπορούσε να στηρίξει τη χώρα ασχέτως ποιος ήταν στην κυβέρνηση. Αυτό που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι απλώς στενόχωρο και αδικεί και τους ανθρώπους οι οποίοι τον εμπιστεύτηκαν.  

Για τις  φραστικές  επιθέσεις από τη ρωσική πρεσβεία: Είναι απαράδεκτες και δείχνουν ακριβώς στην τρικυμία που υπάρχει  από τη ρωσική πλευρά.  Δεν υπάρχει πρέσβης ο οποίος να επιτρέπει στον εαυτό του να λεει τέτοια πράγματα, αυτό δεν είναι διπλωματία αυτό είναι ευθεία ανάμιξη στα εσωτερικά της χώρας.

Για το αν πιστεύει ότι η βαθιά ενεργειακή κρίση μπορεί να φέρει εκλογικά σενάρια στην επικαιρότητα:  Το τελευταίο πράγμα που έχει στο μυαλό του ο  Κυρ. Μητσοτάκης είναι οι εκλογές. Αυτή τη στιγμή αυτό το οποίο έχει σημασία είναι σε συνεργασία με τους υπόλοιπους ευρωπαίους και με πρόταση δική  μας, κατατέθηκε η προταση για το ενεργειακό ταμείο, έχει βρει ανταπόκριση έτσι ώστε να στηριχτούν οικονομικά οι πολίτες και οι  επιχειρήσεις το ενεργειακό κόστος,  σε ένα βαθμό γιατί αποκλειστικώς αποκλείεται. Έχουμε να παλέψουμε αναμφισβήτητα μια νέα πραγματικότητα, είμαστε σε τεράστια κρίση. Ειμαστε σε μια κρίση παγκόσμια την οποία θα την αντιμετωπίσουμε και θα την αντιμετωπίσουμε με πολύ περισσότερα όπλα από ότι παλαιότερα γιατι πλέον σήμερα υπάρχει μια Ευρώπη η οποία δεν δίνει στον εαυτό της την πολυτέλεια των διαφοροποιήσεων.

Για τη δήλωση του βούλγαρου υπουργού ότι γίνονται  συνομιλίες με τη Ελλάδα  για την κατασκευή σταθμού πυρηνικής ενέργειας: Είναι ένα θέμα το οποίο δεν το ξέρω καθόλου και δεν θέλω να τοποθετηθώ, δεν ξέρω καν ότι συζητάμε τέτοιο πράγμα, αν το συζητάμε.        

Για τον θάνατο της Μαριέττας Γιαννάκου: Έχω συντριβεί, έχω πάρα πολύ στεναχωρηθεί. Η Μαριέττα ήταν ένας άνθρωπος σπάνιου πολιτικού ήθους. Ζήσαμε μαζί από την πρώτη στιγμή, έζησα τους αγώνες της, αγώνες  στο ευρωκοινοβούλιο, αγώνες για τα εθνικά θέματα πάντοτε μακριά από λαϊκισμούς, πάντοτε μακριά από δημαγωγία με πολύ σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε κάθε της τοποθέτηση. Ένας άνθρωπος που δούλεψε σε όλη της τη ζωή πάρα πολύ σκληρά και που του φέρθηκε η ζωή πάρα πολύ δύσκολα. Είναι απίστευτο όταν έχεις ζήσει αυτή τη γυναίκα από πολύ κοντά και έχεις ζήσει τις μάχες που έδωσε με την υγεία της, να στηρίξει την οικογένειά της, την κόρη της. Ίσως κάποιος είπε «ξεκουράστηκε πια», θα προτιμούσα να ξεκουραστεί αργότερα.