Λίγο πριν το μεγάλης σημασίας ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ στο Μέγαρο Μαξίμου γίνονται οι τελευταίες συσκέψεις ώστε όλα τα είναι έτοιμα.

Ύστερα από ενάμιση χρόνο ο πρωθυπουργός θα βρεθεί ξανά στην Ουάσινγκτον και πιο συγκεκριμένα στον Λευκό Οίκο, αυτή τη φορά όμως ο οικοδεσπότης θα είναι ο Τζο Μπάιντεν ενώ κορυφή στην ατζέντα θα φέρουν οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις κατά τα τελευταία χρόνια.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα απευθυνθεί στην κοινή συνεδρίαση της αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, πράγμα που ενισχύει αλλά και επιβεβαιώνει τον αναβαθμισμένο ρόλο της χώρας μας στα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη Βουλή διατύπωσε πως «Είναι, πράγματι, μια μεγάλη τιμή που δηλώνει πως η πατρίδα μας αντιμετωπίζεται από τους συμμάχους της ως ισότιμος και συνεπής σύμμαχος ώστε, αν χρειαστεί, να δικαιούται και αυτός να απαιτήσει συνέπεια και αλληλεγγύη από τους φίλους του».

Πόλεμος στην Ουκρανία

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι εξελίξεις στην Ουκρανία, με την χώρα μας να έχει πάρει από την πρώτη στιγμή ξεκάθαρη θέση καταδικάζοντας η ρωσική εισβολή ενώ παράλληλα θα απλωθεί στο τραπέζι και το θέμα των ενεργειακών.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία από τις χώρες που μπορούν να προμηθεύσουν με υγροποιημένο αέριο την Ελλάδα, η οποία προσπαθεί να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο.

Τουρκικές προκλήσεις

Κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναφερθεί, φυσικά, και επί των τουρκικών προκλήσεων αλλά και της τακτικής του αναθεωρητισμού που ακολουθεί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία.
Παράλληλα θα αναφερθεί στην άρνηση της Άγκυρας να εφαρμόσει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας που έχει επιβάλει το ΝΑΤΟ με το πρόσχημα του μεσολαβητή.
Ιδιαίτερη αναφορά αναμένεται να γίνει και στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με εταιρείες κολοσσούς όπως η Microsoft, η Amazon και η Pfizer να επενδύουν στην Ελλάδα. Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξουν συζητήσεις και για τα εξοπλιστικά με την κυβέρνηση να εξετάζει το ενδεχόμενο αγοράς F-35. Μία κίνηση που θα αλλάξει τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο.

Το ζήτημα με τα F16

Το τουρκικό αίτημα για την αναβάθμιση των F-16 και την αγορά 40 πολεμικών αεροσκαφών της ίδια κατηγορίας όπως ανέφερε σε δημοσίευμα της η WSJ προκάλεσε την σφοδρή πολιτική σύγκρουση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε πως μέχρι στιγμής δεν έχει κοινοποιηθεί επίσημα στο Κογκρέσο αίτημα για αναβάθμιση τουρκικών F-16.
Ο πρωθυπουργός απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως οι "τελικές αποφάσεις ως προς την έγκριση αναβάθμισης εξαγωγών οπλικών συστημάτων είναι στο Κογκρέσο" και ταυτόχρονα υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρα την στάση που έχει κρατήσει το ανώτατο νομοθετικό συμβούλιο των ΗΠΑ απέναντι στην Άγκυρα. "Το Κογκρέσο μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να συζητήσει καθ’ οποιονδήποτε τρόπο πώληση καινούργιων οπλικών συστημάτων προς την Τουρκία, ακριβώς επειδή δεν θεωρούν την Τουρκία αξιόπιστο εταίρο".