Aπογοητευμένος δήλωσε με τα όσα ακούστηκαν στις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Θα σας συνιστούσα από εδώ και στο εξής να είστε πιο προσεκτικός όταν συμμετέχετε σε διεθνή διάλογο να μην εξευτελίζεστε», είπε στον κ. Βαρουφάκη αναφερόμενος στην φινλανδοποίηση, σημειώνοντας ότι δεν ήταν επιλογή του φινλανδικού λαού.

Παράλληλα, ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ υπήρξε ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκους καταδίκη της εισβολής της Ρωσίας αλλά και το ότι η ΕΕ έπρεπε να υιοθετήσει ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων που ασκούν πίεση στην Ρωσία ως ένα ελάχιστο αντίμετρο.

Αυτό που - όπως τόνισε - τον προβληματίζει, είναι η προσέγγιση για τα ζητήματα και το ρόλο της ΕΕ σε αυτήν την δύσκολη περίοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επισήμανε ότι η ΕΕ τα τελευταία χρόνια έδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά εν μέσω πανδημίας, του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και της ουκρανικής κρίσης. «Μετά από λίγες μέρες παγωμάρας συμφώνησε σε ένας πρωτοφανές πρόγραμμα κυρώσεων. Επειδή αναρωτηθήκατε γιατί έπρεπε να στείλουμε όπλα, να σας πω ότι υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση που δεσμεύει τα κράτη – μέλη. Και αν δεν υπήρχε ευρωπαϊκή απόφαση, ήταν ορθή ασχέτως του ευρωπαϊκού πλαισίου».

Για Τουρκία και τουρκικές προκλήσεις

Σε σχέση με την Τουρκία, ο ίδιος ανέφερε πως «παρά την ένταση το πλαίσιο των διμερών επαφών, ποτέ δεν έκλεισα την πόρτα στην Τουρκία. Είναι ανοικτό και είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Ερντογάν και η συγκυρία αυτή ενδεχομένως να ευνοούσε μια τέτοια συνάντηση».

Ο ίδιος τόνισε πως δεν είναι αντίθετος σε μία τέτοια προοπτική, τονίζοντας ότι η χώρα δεν πρόκεται να κλείσει την «πόρτα του διαλόγου». «Με το πρόσθετο προηγούμενο είμαστε πλέον σε μια εποχή που βλέπουμε το κόστος του αναθεωρητισμού», είπε ο πρωθυπουργός.

«Αν ψάχνετε διαφωνίες στις σχέσεις μου με τους υπουργούς Άμυνας και Εξωτερικών, ψάξτε αλλού. Κοιτάξτε στο εσωτερικό σας. Υπάρχει απόλυτη σύμπλευση στις αποφάσεις για την εξωτερική μας πολιτική», είπε αναφορικά με τις αιχμές για την απουσία Δένδια από το ΚΥΣΕΑ.

Δείτε την ομιλία του όπως πραγματοποιήθηκε