Στην στελέχωση της ΥΠΑ, για να αντιμετωπιστούν οι όποιες αρρυθμίες κατά την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και στις αποζημιώσεις από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής στην Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ανέφερε ότι ήδη έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις, μέσω ΑΣΕΠ, Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας, οι οποίοι θα στελεχώσουν τα αεροδρόμια, ώστε να κυλίσει ομαλά η νέα τουριστική περίοδος.

«Με το νέο νόμο για τις Πρότυπες Προτάσεις, που ψηφίσαμε μόλις χθες, επανενεργοποιήσαμε τον τελευταίο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας, προκειμένου να προχωρήσουμε στην πρόσληψη 35 ατόμων», είπε ο κ. Καραμανλής.

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι θα ακολουθήσει κι ένας μεγάλος διαγωνισμός στελέχωσης της ΥΠΑ, με 92 επιπλέον Ελεγκτές και 30 υπαλλήλους AFISO, που θα στελεχώσουν τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

«Ούτε να συνεννοηθείτε μεταξύ σας»

Μάλιστα, ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε τις αντιφάσεις σε όσα υποστηρίζει το κόμμα τους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι τουλάχιστον κωμικοτραγικό! Σήμερα μας καταγγέλλετε ότι δεν κάνουμε προσλήψεις, ενώ αντιθέτως, κάνουμε. Κι όταν επί ημερών σας δεν έγινε ούτε μία! Αλλά και μόλις χθες. όταν ψηφίσαμε το άρθρο για προσλήψεις, εσείς είπατε “όχι”! Θα μπορούσατε τουλάχιστον να συνεννοηθείτε μεταξύ σας. Και να αποσύρατε την ερώτηση, αλλά ούτε αυτό κάνετε!»

Ο υπουργός, επίσης επισήμανε ότι έχει ήδη δοθεί εντολή στην ΥΠΑ να προχωρήσει στην εκπαίδευση τεσσάρων υπαλλήλων του συγκεκριμένου κλάδου, ώστε να βρίσκονται στη θέση τους την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο.

«Εκτός αυτού εξετάζεται και η δυνατότητα για μετάταξη άλλων 15 υπαλλήλων για τη στελέχωση της Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας», τόνισε.

Επιπροσθέτως, ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι «από τον Δεκέμβριο του 2019 καθιερώσαμε το μπόνους αποδοτικότητας σε δημοσίους υπαλλήλους, συνδυάζοντας τις μισθολογικές παροχές των Ελεγκτών με την απόδοση της αεροναυτιλίας, και τη μείωση των καθυστερήσεων».

«Και δεν σταματήσαμε εδώ», συνέχισε σημειώνοντας ότι «στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιοργάνωσης της ΥΠΑ, έχουμε ξεκινήσει και έναν ευρύτερο διάλογο με τους Ελεγκτές, συγκροτώντας κοινή Ομάδα Εργασίας, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των περιφερειακών αερολιμένων της χώρας.

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Οι εξαιρέσεις θα καταργηθούν

Στη συνέχεια, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τις αποζημιώσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις στις αποζημιώσεις των επιβατών των δρομολογίων του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Αθήνα, αλλά και του δρομολογίου Καλαμπάκα-Αθήνα, για τη μεγάλη ταλαιπωρία της 24 Ιανουαρίου από την πρωτοφανή χιονοθύελλα.

Όπως υπογράμμισε «προσωπικά επικοινώνησα στις 25 Ιανουαρίου με τη διοίκηση της ιδιωτικής ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. και ζήτησα η εταιρεία να καταβάλει από 1.000 ευρώ στους επιβάτες των τρένων και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ συμφώνησε πλήρως να καταβάλει το ποσό, ενώ η διαδικασία των αιτήσεων έχει ήδη ξεκινήσει».

Παράλληλα, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι στις προθέσεις του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι η κατάργηση των εξαιρέσεων του Κανονισμού 1371 ανεξαρτήτως χρόνου και ισχύος τους.

Όπως εξήγησε ο Κανονισμός 1371 θεσπίστηκε στο πλαίσιο της κοινής πολιτικής μεταφορών, προκειμένου να διασφαλίζονται τα δικαιώματα των επιβατών σιδηροδρομικών μεταφορών με στόχο να βελτιωθεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο των σιδηροδρομικών μεταφορών σε σχέση με άλλους τρόπους μεταφοράς.

«Ο Κανονισμός – σε σειρά διατάξεών του – παρέχει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα εξαίρεσης των σιδηροδρομικών επιχειρήσεων από την εφαρμογή ορισμένων άρθρων. Από την πλευρά μας, παρόμοιες εξαιρέσεις είχαν θεσμοθετηθεί από το 2014, έτος δηλαδή που η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ανήκε ακόμα στο δημόσιο και δεν είχε ιδιωτικοποιηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

«Επομένως, για τις όποιες αποζημιώσεις ενδεχομένως καταβάλλονταν- αν δεν υπήρχαν οι συγκεκριμένες εξαιρέσεις- η ΤΡΑΙΝΟΣΕ πιθανόν να στρεφόταν εναντίον του ΟΣΕ, ο οποίος όπως δεν έχει την οικονομική δυνατότητα αυτήν την στιγμή να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις», δήλωσε επιπρόσθετα.

Τέλος ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι «αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίον κύρια προτεραιότητα του υπουργείου μας αποτελεί η αναβάθμιση των σιδηροδρομικών υποδομών της χώρας με ένα πακέτο έργων 3,3 δις ευρώ».