Πρωτοβουλία προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τις τιμές του φυσικού αερίου αναλαμβάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. 

Ειδικότερα, προωθείται η πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στις ενεργειακές ανατιμήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει πρωτοβουλία για παρέμβαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο στις τιμές του φυσικού αερίου. Ήδη έχει αποσταλεί επιστολή προς τα αρμόδια κοινοτικά όργανα και αναμένονται σχετικές ανακοινώσεις τις επόμενες ημέρες.

Επίσης, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ζητείται από την Ε.Ε. εξαίρεση σειράς δαπανών από την προσμέτρηση στα δημοσιονομικά ελλείμματα, προκειμένου να υπάρξει διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Απαντώνας σε ερώτηση για τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει στην Ευρώπη και το αν ικανοποιεί την ελληνική κυβέρνηση ένα πρωταρχικό σχέδιο για έκδοση ομολόγου για την ενέργεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι υπάρχουν πολλές συζητήσεις για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια στις οποίες πρωταγωνιστεί η ελληνική κυβέρνηση, ενώ επισήμανε ότι κάθε πρωτοβουλία της Ευρώπης είναι καλοδεχούμενη.