Λίγες ώρες μετά τη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ενίσχυση των υποδομών αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σχέδιο για την κατασκευή δεύτερου τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη. Ο σταθμός αυτός θα προχωρήσει από την Gastrade, στην οποία συμμετέχουν ο Όμιλος Κοπελούζου και οι Gaslog, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και η βουλγαρική Bulgartransgaz, και προωθεί το πλωτό τερματικό (FSRU) LNG στην ίδια περιοχή.

Οι εξελίξεις στη Ρωσία πυροδοτούν σοβαρές ανατροπές στην ενεργειακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κινητοποίηση για άμεσα μέτρα αντιμετώπισης της έκρηξης τιμών και τυχόν ελλείψεων, αν υπάρξουν αντίμετρα από τη Μόσχα. Το ρωσικό φυσικό αέριο καλύπτει σχεδόν το 40% των αναγκών της Ε.Ε. και οι εισαγωγές πετρελαίου σχεδόν το 25,5%. Μάλιστα, αν η αλλαγή του αμυντικού δόγματος της Γερμανίας συνοδευτεί και από καθυστέρηση στο κλείσιμο των τελευταίων πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, τότε θα μιλάμε για μια εντελώς νέα κατάσταση. Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο επαφών με τη Βουλγαρία, ώστε η τελευταία να κατασκευάσει νέο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής, από τον οποίο θα αγοράζει με 20ετές συμβόλαιο η χώρα μας.

123


Βέβαια, η επίτροπος Ενέργειας, Κ. Σίμπσον, δήλωσε την Τρίτη, μετά την έκτακτη σύνοδο των υπουργών, πως το μεγάλο στοίχημα είναι η προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) «όσο πιο γρήγορα είναι τεχνικά δυνατό» και με σαφή πολιτική κατεύθυνση από τα κράτη-μέλη.

Παράλληλα, εξετάζονται μέτρα ώστε να προετοιμαστεί η Ε.Ε. για τον επόμενο χειμώνα με επίκεντρο το LNG. Από την ενίσχυση των υποδομών αποθήκευσης και την εναρμόνιση της σχετικής νομοθεσίας μέχρι τις κοινές παραγγελίες ποσοτήτων για τα κράτη-μέλη. Παράλληλα, προωθούνται πανευρωπαϊκά ρυθμιστικές παρεμβάσεις, ώστε να μη βρεθεί η Ε.Ε. στην κατάσταση που βρέθηκε τον φετινό χειμώνα όσον αφορά τα αποθέματα φυσικού αερίου στις αποθήκες. Αρκετά κράτη-μέλη έχουν ήδη περάσει νομοθεσία που επιβάλλει να υπάρχουν τον Σεπτέμβριο συγκεκριμένες ποσότητες φυσικού αερίου στους τερματικούς σταθμούς.

Οι εξελίξεις στη Ρωσία πυροδοτούν σοβαρές ανατροπές στην ενεργειακή πολιτική της Ε.Ε.



Ευρώπη, ΗΠΑ και ο υπόλοιπος κόσμος είναι διατεθειμένοι να αντιμετωπίσουν με κάθε μέτρο τις αναταράξεις στο πετρέλαιο λόγω της πολεμικής σύρραξης στην Ουκρανία, όπως προκύπτει και από την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) για διάθεση στρατηγικών αποθεμάτων. Την εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να δημοσιοποιηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η έκθεση για την αναβαθμισμένη «εργαλειοθήκη» αντιμετώπισης της ακρίβειας στην ενέργεια. Αν και δεν υπάρχει κοινή γραμμή από τα κράτη-μέλη, καθώς ορισμένα (κυρίως στον Βορρά) είδαν μικρότερες αυξήσεις, είναι σίγουρο πως θα ενισχυθεί το οπλοστάσιο.

Η Ελλάδα, μέσω του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη, και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠ.ΕΝ.), Κ. Σκρέκα, είχε ζητήσει τη δημιουργία Ταμείου Αλληλεγγύης για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Προτάσεις για αλλαγή του μοντέλου λειτουργίας της αγοράς ενέργειας έχει καταθέσει και η Ισπανία, καθώς και άλλα κράτη-μέλη, όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Οι εξελίξεις στην Ουκρανία ευνοούν πιθανώς και τα σχέδια για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της Ε.Ε., προκειμένου η Ενωση να καλύψει τις ανάγκες της κατά την περίοδο της ενεργειακής μετάβασης. Οι αναλυτές προσπαθούν να προβλέψουν τι θα συμβεί με τα αναξιοποίητα πιθανά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.

Ενισχύονται επίσης συνεργασίες και ηλεκτρικές διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, όπως της Ελλάδας με την Αίγυπτο, τόσο στον τομέα του LNG όσο και σε αυτόν της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας προς την Ευρώπη, θέμα για το οποίο συνομίλησαν την προηγούμενη εβδομάδα διεξοδικά ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah El-Sisi, τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Werner Hoyer, και την ομάδα που εμπλέκεται στο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Αιγύπτου.