Αναγνωρίζουμε πως οι εκφάνσεις της οπαδικής βίας δεν έχουν στατικό χαρακτήρα, αντιθέτως εξελίσσονται διαρκώς και για τον λόγο αυτό αναλάβαμε νομοθετική πρωτοβουλία με σκοπό την εξάλειψη του χουλιγκανισμού. Στόχος της κυβέρνησης μας είναι να οδηγηθούμε σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των φαινομένων βίας, φαινόμενα που παρατηρούνται όχι μόνο σε εθνικό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

Προς αυτή την κατεύθυνση αποφασίσαμε ακόμα μεγαλύτερη αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των Λεσχών Φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, τις αναγκαίες προσαρμογές του Ποινικού Κώδικα αλλά και την εντατικοποίηση των ελέγχων από πλευράς της ΕΛ.ΑΣ. Το σαφές και αυστηρό πλαίσιο για τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων θα συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική εποπτεία τους. Καμία ανοχή πια στον χουλιγκανισμό και την οπαδική βία! Ο ρόλος των λεσχών φιλάθλων πρέπει να είναι αυτός των υποστηρικτών του ασφαλούς και ποιοτικού αθλητισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο προβλέψαμε την προσωρινή αναστολή της λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, των παραρτημάτων τους, των γραφείων και εντευκτηρίων τους από την έναρξη ισχύος του νόμου και έως την 31.7.2022 για λόγους δημόσιας τάξης. Αυτό το κάναμε για να δώσουμε τον απαραίτητο χρόνο στα εμπλεκόμενα μέρη να εναρμονιστούν με τις νέες ρυθμίσεις και από τον Αύγουστο να εφαρμοστεί το αυστηρότερο πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας των Λεσχών Φιλάθλων. Προβλέψαμε επίσης για την αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών για συγκεκριμένα αδικήματα που σχετίζονται με αθλητικές εκδηλώσεις. Είναι επίσης σημαντικό ότι απαγορεύεται η αναστολή εκτέλεσης των ποινών. Και τί σημαίνει αυτό; Αυτό σημαίνει ότι όσοι προκαλούν επεισόδια στα γήπεδα θα πηγαίνουν απευθείας στην φυλακή ενώ οι δίκες θα γίνονται κατά προτεραιότητα.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θωρακίζει την πολιτεία έναντι των ακραίων φαινομένων του φανατισμού και της οπαδικής βίας. Στοχεύει στην περιστολή ενός επικίνδυνου φαινομένου που διασαλεύει την κοινωνική ειρήνη και ισορροπία σε χώρους μάλιστα που θα έπρεπε να πρωταγωνιστούν αποκλειστικά και μόνο τα αθλητικά ιδεώδη. Άλλη μια στοχευμένη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης μας. Το γήπεδο πρέπει να είναι γιορτή και όχι πεδίο μάχης

Ο Ιάσονας Φωτήλας είναι βουλευτής Αχαΐας ΝΔ