«Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη ανθρωπιστική κρίση, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Ευρώπη άνοιξε την αγκαλιά της για τους εκτοπισμένους και παρέχει 12μηνη παραμονή και εργασία σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

«Δύο δομές»

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη 9.500 με 10.000 πρόσφυγες, η πλειοψηφία των οποίων διαμένει σε συγγενείς τους. Σημείωσε, δε, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν δυο δομές, η μία στην Σιντικί στον Προμαχώνα και η δεύτερη στις Σέρρες, όπου είναι διαθέσιμα 5.000 κρεβάτια.

«Περιορίστηκαν»

Ο κ. Μηταράκης είπε πως οι παράνομοι μετανάστες στη χώρα μας έχουν περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια και υπερθεμάτισε το γεγονός ότι το 2022 οι ροές είναι περιορισμένες και πως «φεύγουν από την Ελλάδα πολλοί περισσότεροι από αυτούς που έρχονται» .Επίσης, ανέφερε πως η Ευρώπη έχει φτάσει στα όρια αντοχής στο προσφυγικό.

«Θα συζητηθεί»

Με αφορμή την προσέγγιση Μητσοτάκη-Ερντογάν, ο κ. Μηταράκης είπε ότι θα συζητηθεί και το μεταναστευτικό. Επιπλέον, ανέφερε πως ελάχιστες ΜΚΟ έχουν μείνει στα νησιά.

Αναφορικά με τους μετανάστες από το Μπαγκλαντές για να εργαστούν ως εργάτες γης στη χώρα μας, ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού στην Ελλάδα.