Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μίλησε στο «MEGA Σαββατοκύριακο» για την ακρίβεια και τα μέτρα στήριξης, τονίζοντας ότι «τα 13 ευρώ, απορροφούν ένα κομμάτι της αύξησης, για τις αναγκαίες μετακινήσεις των πολιτών και δεν είναι μόνο αυτό, είναι το μηνιαίο επίδομα που θα δοθεί, το οικογενειακό επίδομα αλλά και οι διευκολύνσεις για το ρεύμα».

«Το θέμα του πλαφόν, ένα φρένο στις ανατιμήσεις προσπαθούμε να το βάλουμε, σχεδόν με τον υπερδιπλασιασμό των επιδοτήσεων, προσπαθούμε να καλύψουμε το 70-80% της αύξησης. Δηλαδή από  40 ευρώ το μήνα επιδότηση για τα νοικοκυριά που έχουν φτάσει τις 300 κιλοβατόρες, δίνουμε 72 ευρώ το μήνα Απρίλιο και 74 ευρώ για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου, όπου εκεί προσπαθούμε να καλύψουμε το 100% της αύξησης», ανέφερε αρχικά.

«Η προσπάθεια είναι μεγάλη, φυσικά οι λογαριασμοί είναι αυξημένοι, η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει αυτή την δύσκολη κατάσταση. Αποκλιμάκωση δεν είναι ασφαλές να το πει κανείς ακόμα, καθώς υπάρχει ο πόλεμος που είναι σε εξέλιξη και κανείς δε μπορεί να εκτιμήσει τις επόμενες κινήσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς είναι να σχεδιάζουμε πώς μπορούμε να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Αλλά, επαναλαμβάνω ότι, το κάθε κράτος από μόνο του δε μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση, πρέπει να βρεθεί μία ευρωπαϊκή λύση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει καταθέσει πρόταση 6 σημείων στηντετραμερή συνάντησή του με τους ομολόγους του από Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Εμείς θα συνεχίζουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά», συμπλήρωσε ο κ. Σκρέκας.


«Τα 40 ευρώ επιδότηση για τους λογαριασμούς του Μαρτίου είναι λογική απόφαση, γιατί τιμολογούνται με τις τιμές του Φλεβάρη. Αντίστοιχα οι τιμές του Απριλίου θα επιδοτηθούν με τα τιμολόγια του Μαρτίου, γι’ αυτό και την αυξήσαμε. Έχουμε προνοήσει και όσο διαρκεί αυτή η ενεργειακή κρίση θα στηρίζουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Έχουμε έναν πόλεμο οποίος, τροφοδοτεί την ενεργειακή κρίση και δεν είναι μόνο εκεί, είναι και στα τρόφιμα που οι τιμές τους έχουν αυξηθεί» σημείωσε.

«Για τις επιχειρήσεις και τις μικρές επιχειρήσεις, 1.160.000 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, απορροφούμε το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για τον Απρίλιο, και αναδρομικά για όλες τις καταναλώσεις Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου και Μαρτίου», ξεκαθάρισε ο κ. Σκρέκας.

Αυξήσεις στις τιμές της βενζίνης

«Τα διυλιστήρια έχουν μία συγκεκριμένη μεθοδολογία με την οποία περνούν τις διεθνείς τιμές στη λιανική. Παίρνουν τον μέσο όρο των διεθνών τιμών των τριών προηγούμενων ημερών και με αυτό τον τρόπο κινούνται. Υπάρχει όμως μία χρονοκαθυστέρηση στην μείωση των τιμών στα πρατήρια. Αυτή η προπληρωμένη κάρτα, αφορά την βενζίνη, όσο αφορά στο πετρέλαιο κίνησης, υπάρχει οριζόντια μείωσης ανεξαρτήτως λίτρων και κατανάλωσης», σχολίασε ο κ. Σκρέκας σχετικά με την αύξηση της βενζίνης.

Από τον Απρίλιο τα αναδρομικά στους λογαριασμούς ρεύματος των επαγγελματιών – Υπό εξέταση αύξηση στο «Εξοικονομώ»

«Τον Απρίλιο στους λογαριασμούς ρεύματος των επαγγελματιών με παροχή ισχύος μέχρι 25kVA, μαζί με την επιδότηση του μήνα, θα έρθει αναδρομικά και η επιδότηση για τις καταναλώσεις του Ιανουαρίου και αντίστοιχα τον Μάιο και τον Ιούνιο των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου» ανέφερε μιλώντας στην  εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. «Για τα αρτοποιεία αυτή η ενίσχυση δεν έχει περιορισμό ισχύος παροχής» διευκρίνισε. Επίσης ανακοίνωσε πως ερευνάται η δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού για το “Εξοικονομώ” καθώς είχαν υπολογίσει κρατική επιδότηση για 50 χιλιάδες νοικοκυριά και οι αιτήσεις, οι οποίες «έχουν κλείσει είναι 100 χιλιάδες». 

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει τροφοδοτήσει ακόμη περισσότερο την ενεργειακή κρίση και λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που διατηρούνται, κάθε μήνα αναπροσαρμόζουμε τις επιδοτήσεις» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι «σχεδόν διπλασιάσαμε τις ενισχύσεις στους λογαριασμούς του ρεύματος, έτσι ώστε να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό από αυτή την αύξηση».

«Για 1.160.000 επαγγελματίες, τη ραχοκοκαλιά της χώρας, αυτές τις πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις απορροφούμε το 80% για τον μήνα Απρίλιο της ρήτρας αναπροσαρμογής και επιπλέον αναδρομικά για τις καταναλώσεις Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου και Μαρτίου επίσης απορροφούμε το 80%, δηλαδή ενισχύουμε τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς που θα έρθουν τους επόμενους τρεις μήνες, έτσι ώστε να απορροφήσουμε αναδρομικά και για τους προηγούμενους τρεις μήνες το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης και έτσι να τους στηρίξουμε» σημείωσε. «Ιδίως σε επιχειρήσεις όπως τα αρτοποιεία, τα κομμωτήρια, τα εστιατόρια, τα καταστήματα λιανικής, τα καταστήματα ρούχων και όλες αυτές οι πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν παροχή ισχύος μέχρι 25kVA. Θα δούνε πολύ μειωμένους σε αυτό που βλέπανε το προηγούμενο διάστημα τους λογαριασμούς ρεύματος» διαβεβαίωσε.

Και εξήγησε πως «επειδή αναγνωρίζουμε την ανάγκη και το πρόβλημα που απειλεί την βιωσιμότητα πολλών τέτοιων μικρών επιχειρήσεων, γι΄αυτό ενώ μέχρι τον προηγούμενο μήνα επιδοτούσαμε με 65 ευρώ την κάθε ηλεκτρική μεγαβατώρα (MWh) κατανάλωσης για το σύνολο της κατανάλωσης γι΄αυτές τις πολύ μικρές επιχειρήσεις αυτό το μήνα θα επιδοτήσουμε με 230 ευρώ τη μεγαβατωρα, δηλαδή 3,5 φορές επιδότηση παραπάνω για το μήνα Απρίλιο. Επιπλέον για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο μαζί με την επιπλέον ενίσχυση για τις καταναλώσεις του ίδιου μήνα θα έρχεται αναδρομικά και η επιδότηση – επιπλέον ενίσχυση για τις καταναλώσεις των προηγούμενων τριών μηνών Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου».

Για το κατά πόσο είναι αρκετή αυτή η στήριξη στις επιχειρήσεις ο υπουργός απάντησε πως «εξαντλούμε τις δυνατότητες της οικονομίας μας. Φυσικά και δεν είναι αρκετό για να καλύψει το σύνολο της ανατίμησης» και πρόσθεσε πως «γι΄αυτό και ο πρωθυπουργός επιμένει, καταθέτοντας τελευταία και την πρόταση των έξι σημείων σε ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό τεράστιο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης, που ανατροφοδοτείται από την γεωπολιτική κρίση του πολέμου στην Ουκρανία και της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας». Όπως ανέφερε «και οι κυβερνήσεις των βορειότερων χωρών π.χ Γερμανία αναγνωρίζουν ότι πρέπει να γίνει κάτι και μάλιστα άμεσα, για τις ανατιμήσεις του φυσικού αερίου, του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας  που ταυτόχρονα έχουν χτυπήσει ρεκόρ αύξησης, σχεδόν όλων των εποχών»  επισήμανε.


«Οι ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι ομοσπονδίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μετά την εξαγγελία των μέτρων δείχνουν ότι αναγνωρίζουν πως τα μέτρα αυτά τους στηρίζουν σε ό,τι αφορά την βιωσιμότητα και την συνέχιση της δραστηριότητάς τους» είπε ο υπουργός. «Έχουμε δώσει ξεκάθαρη εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να παρακολουθεί την εμπορική πρακτική των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, εάν περνούν τις επιδοτήσεις και για το κατά πόσο υπάρχουν υπερκέρδη αυτών των επιχειρήσεων, ώστε αυτά να αξιοποιηθούν προς όφελος των πολιτών» διαβεβαίωσε.

Όσο για το ψαλίδισμα στη διαφορά τιμής που υπήρχε μεταξύ πετρελαίου κίνησης και  αμόλυβδης ο κ. Σκρέκας απάντησε πως «εξαρτάται από τις διεθνείς τιμές που υπάρχουν και στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη. Είναι χρηματιστηριακά προϊόντα, οι τιμές τους ορίζονται σε διεθνές επίπεδο. Με τις ενισχύσεις που ανακοινώθηκαν προσπαθούμε να στηρίξουμε και προς αυτή την κατεύθυνση».

Όπως εξήγησε «για τη βενζίνη, με τα νέα μέτρα, υπάρχει ένα όριο της μηνιαίας κατανάλωσης των 60 λίτρων, ενώ αντίθετα η ενίσχυση για το πετρέλαιο κίνησης αφορά στο σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, δηλαδή μειώνεται η τιμή του πετρελαίου κίνησης στην αντλία κατά 15 περίπου λεπτά οριζόντια και για όλη την κατανάλωση. Τα περισσότερα επαγγελματικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ντίζελ κίνησης, γι΄αυτό και θέλαμε να στηρίξουμε τους επαγγελματίες».

Για το “Εξοικονομώ” σημείωσε πως “έκλεισε 15 Μαρτίου και άρα δεν μπορούν να γίνουν νέες αιτήσεις. Υπάρχει υπερβολική ζήτηση. Είχαμε υπολογίσει έναν προϋπολογισμό για την κρατική επιδότηση της τάξεως των 632 εκατ. ευρώ, που φτάνει για 50.000 κατοικίες να αναβαθμιστούν ενεργειακά και συνολικά έχουν καταθέσει αίτηση 100.000 νοικοκυριά. Ερευνούμε τη δυνατότητα να αυξήσουμε τον προϋπολογισμό για να εντάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πάνω από τους 50.000″. “Έχουμε τριπλασιασμό των αιτήσεων που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», κατέληξε.