Για τις διατάξεις αρμοδιότητας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου που έχουν συμπεριληφθεί στο πολυνομοσχέδιο ενημέρωσε τη Βουλή, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ο οποίος τόνισε  ότι η κυβέρνηση δεσμεύτηκε «να βάλει τάξη», το έπραξε και «πλέον, επενδύουμε στη νόμιμη μετανάστευση».

Όσον αφορά την ανθρωπιστική κρίση που χτύπησε την Ουκρανία, ο κ. Μηταράκης είπε ότι «Η χώρα μας, όπως όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πρωτοφανή ταχύτητα και αποφασιστικότητα ανταποκρίθηκε στην ανθρωπιστική κρίση που χτύπησε στη γειτονιά μας», 

Μάλιστα, ο υπουργός μίλησε και για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε σχέση με τους εκτοπισμένους από την Ουκρανία, λέγοντας ότι «με την ψήφο της Ελλάδας ενεργοποιήθηκε η Οδηγία 55/2001, η οποία ενσωματώθηκε με το ΠΔ 80/2006, για την παροχή καθεστώτος, αρχικά 12μηνης, προσωρινής προστασίας, σε εκτοπισθέντες Ουκρανούς πολίτες, μέλη οικογενειών και αναγνωρισμένους πρόσφυγες»

Ο κ. Μηταράκης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία ότι, συνολικά, 13.000 άνθρωποι, μέχρι στιγμής, έχουν βρει καταφύγιο στην Ελλάδα.