Παρέμβαση στη συζήτηση στη Βουλή για τον ΕΝΦΙΑ και για τα νέα μέτρα στήριξης – που κατατέθηκαν με τροπολογία αργά χθες το βράδυ - θα κάνει σήμερα το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να αναλύσει το σκεπτικό της κυβέρνησης, να παρουσιάσει τον χάρτη ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και να αποδομήσει την επιχειρηματολογία της αντιπολίτευσης.

Στο τελευταίο σκέλος, για παράδειγμα, εμπίπτει η πρόταση για μείωση των φόρων στα καύσιμα, η οποία σύμφωνα με το κυβερνητικό επιτελείο θα προκαλούσε τρύπα στα δημόσια οικονομικά και η τρύπα στα έσοδα καλύπτεται είτε με νέους φόρους είτε με πρόσθετο εξωτερικό δανεισμό, γεγονός που θα προκαλούσε μεγαλύτερο έλλειμμα και χρέος και θα οδηγούσε σε σοβαρούς κινδύνους σαν και αυτούς που βιώσαμε στην πρόσφατη ιστορία μας.

Η κυβέρνηση, όπως επισημαίνουν, αντί των οριζόντιων μέτρων, επέλεξε παρεμβάσεις που ανταποκρίνονται σε δύο αρχές: Πρώτον, είναι στοχευμένες, με έμφαση στη στήριξη των πιο ευάλωτων μπολιτών, όπως απαιτεί η αρχή της κοινωνικής δικαιοσύνης. Δεύτερον, κινούνται στα όρια που επιτάσσει η ανάγκη δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς το εθνικό συμφέρον και το όφελος της κοινωνίας υπαγορεύουν να μη διαλύσουμε τα δημόσια οικονομικά.

Ξεχωριστή αναφορά θα γίνει στη Βουλή από τον πρωθυπουργό στην έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών, κάτι που συμβαίνει με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και με άλλα μέτρα, καθώς και στην επικείμενη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού. Μήνυμα αυστηρό αναμένεται να στείλει επίσης και προς τους κερδοσκόπους, που εκμεταλλεύονται την συγκυρία για να αυξήσουν τις τιμές.

Ο κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει παράλληλα για την ανάγκη ευρωπαϊκής λύσης σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, ένα 24ωρο πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. της 24ης και 25ης Μαρτίου. Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει καταθέσει τις προτάσεις του για το ζήτημα των ανατιμήσεων και έχει υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρξει πανευρωπαϊκή απάντηση σε ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.

Ειδικότερα, σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και εν αναμονή των σχετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο κ. Μητσοτάκης τονίζει την ανάγκη να υπάρξει κοινή προμήθεια αερίου σε επίπεδο Ε.Ε., όπως είχε γίνει με την προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχή της πανδημίας, ενώ έχει κοινοποιήσει στο ανώτατο επίπεδο την πρότασή του για πλαφόν στην χονδρική αγορά φυσικού αερίου.