«Η Ελλάδα είναι προετοιμασμένη να προμηθεύεται υγροποιημένο αέριο, σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει τη στρόφιγγα», δήλωσε στα Παραπολιτικά
90,1 και στην εκπομπή «Μπρα Ντε Φερ» με τη Χριστίνα Κοραή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Ειδικότερα, τόνισε ότι οι τιμές της ενέργειας έχουν αυξηθεί έως και τέσσερις φορές σε σχέση με πέρυσι, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση απορροφά όσο μπορεί περισσότερο τις αυξήσεις αυτές.

Αναφορικά με μονομερείς αλλαγές τιμολογίων ρεύματος, είπε πως εάν ο πάροχος προχωρά σε διάλυση της σύμβασης θα τιμωρείται και θα πρέπει να  επαναφέρει τη σύμβαση στην προτέρα κατάσταση.

Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να υπάρχει κοινή αγορά φυσικού αερίου σε επίπεδο Ευρώπης ώστε να πετύχουμε καλύτερες τιμές.

Ακόμα, δεν παρέλειψε να αναφέρει πως τον Απρίλιο σε 1.160.000 επαγγελματικές παροχές όπως εστιατόρια, φούρνοι, μικρά εμπορικά καταστήματα η επιδότηση θα ανέλθει στα 230 ευρώ ώστε να καλυφθεί το 80% της αύξησης της ρήτρας αναπροσαρμογής. Υπογράμμισε πως όσο διαρκεί η κρίση η κυβέρνηση θα στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Τέλος, ανέφερε πως η συζήτηση που γίνεται είναι για έναν αγωγό Ισραήλ - Κύπρος – Ελλάδα ενώ προωθείται η διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου.

Αναλυτικά η συνέντευξή του 


Ερωτηθείς αν είναι προετοιμασμένη η Ελλάδα για το ενδεχόμενο του κλεισίματος της στρόφιγγας του ρωσικού φυσικού αερίου: Βεβαίως και είμαστε προετοιμασμένοι και έχουμε αξιολογήσει όλα τα σενάρια ακόμα και τα πιο δυσμενή και έχουμε αναλάβει πρόνοια. Για παράδειγμα η ΔΕΠΑ εμπορία έχει παραγγείλει ήδη για τον Απρίλιο έξτρα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου έτσι ώστε να καλύψουμε τυχόν διαταραχές στις ροές φυσικού αερίου από Ρωσία είτε και ολική αποκοπή. Αυτό θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, ήδη είμαστε έτοιμοι και μπορούμε να αυξήσουμε τη ροή από τον αγωγό TAP που φέρνει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και διασχίζει τη βόρεια Ελλάδα ώστε και εκεί να καλύψουμε μέρος της ζήτησης αν υπάρξουν αποκοπές. Και βεβαίως έχουμε τη δυνατότητα να μετατρέψουμε και κάποια εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο να αξιοποιήσουν πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο και έτσι να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα χωρίς να λείπει η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργεια. Άρα έχουμε διάφορα σενάρια ακόμα και για τις πιο δυσμενείς περιπτώσεις, πάντα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και έτοιμοι για να αντιμετωπίσουμε και την πιο δυσμενή κατάσταση.

Αυτό το plan B θα είναι και πολύ πιο ακριβό από ότι είναι τώρα οι τιμές;

Είναι θέμα προσφοράς και ζήτησης, αν υπάρξει μείωση στην προσφορά πιθανότατα η αυξημένη ζήτηση να οδηγήσει ακόμα περισσότερο τις τιμές προς τα πάνω. Αλλά όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία κανείς δεν μπορεί να εκτιμήσει με ασφάλεια και είναι παρακινδυνευμένες τέτοιες αξιολογήσεις, από εκεί και πέρα ήδη βιώνουμε ιστορικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου, πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας, τιμές που δεν έχουν απαντηθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη και στον κόσμο ολόκληρο. Το πετρέλαιο έφτασε περίπου στα 140 $ το βαρέλι από 50-70$ που ήταν το 2020. Το φυσικό αέριο είχε φτάσει να είναι και κάτω από 20€ η θερμική μεγαβατωρα, έφτασε να είναι πάνω από 300€ κάποιες ώρες της ημέρας. Αυτή τη στιγμή είναι κάτω από 100€ πάλι όμως είναι τρεις και τέσσερις φορές πιο ακριβό από ότι ήταν πριν από ένα χρόνο. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για εκρηκτικές αυξήσεις οι οποίες δεν θα μπορούσαν να εκτιμηθούν από κανέναν πριν την πανδημία φυσικά αλλά και πριν από αυτό τον πόλεμο. Αυτό δυστυχώς φαίνεται ότι εχει φέρει τις αγορές εκτός ελέγχου από την άλλη εμείς ως ελληνική κυβέρνηση προσπαθούμε με συγκεκριμένα μέτρα και συντονισμένες δράσεις να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ποσοστό από αυτές τις εκρηκτικές αυξήσεις ώστε να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αναφορικά με τις μονομερείς αλλαγές τιμολογίων από κάποιους παρόχους ενέργειας

Η ΔΕΗ δεν έχει αλλάξει κανένα σταθερό τιμολόγιο σε κυμαινόμενο. Οι άλλοι πάροχοι επίσης ελέγχονται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και βέβαια θα υπάρχουν σοβαρές ποινές και πρόστιμα εφόσον δούμε ότι έχουν εφαρμοστεί αθέμιτες πρακτικές και πρακτικές οι οποίες παραβιάζουν το δίκαιο και το ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι καταγγελίες γίνονται και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επιλαμβάνεται. Αυτό είναι καθημερινότητα για τη ΡΑΕ, είναι υπεύθυνη, έχει πάρει συγκεκριμένη οδηγία και φυσικά ελέγχει. Φυσικά και πέφτουνε πρόστιμα δεν είναι κάτι το οποίο έγινε επ’ αφορμή ενός δημοσιεύματος. Λογικά και πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα πράγματα αλλά υπάρχουν στελέχη είτε του ρυθμιστικού πλαισίου είτε της διοίκησης οι οποίοι κάνουν σοβαρή δουλειά και παλεύουνε για να προστατεύσουν τον καταναλωτή άρα δεν πρέπει να τα μηδενίζουμε όλα.

Ερωτηθεις αν θα επιστραφούν τα χρήματα που πήραν από τους καταναλωτές με την αλλαγή του τιμολογίου: Δεν θα υπάρχει επιστροφή μόνο, η επιστροφή είναι το λιγότερο θα υπάρχει και πρόστιμο. Αυστηρό πρόστιμο για να μην το επαναλάβει. Φυσικά θα υπάρχει επιστροφή και θα πρέπει να συνεχίσει με τους ίδιους όρους εφόσον υπάρχει παραβίαση. Πρέπει να είμαστε αυστηροί, να παρακολουθούμε από κοντά και το κάνουμε, είναι ξεκάθαρες οι οδηγίες που έχουν δοθεί στη ΡΑΕ από εκεί και πέρα όταν υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις όπου φαίνεται ότι μονομερώς ένας πάροχος προχωρεί σε διάλυση μιας συμβατικής υποχρέωσης θα πρέπει να τιμωρείται, τιμωρείται και φυσικά θα επαναφέρει και τη σύμβαση στην πρότερα κατάσταση εκεί που θα έπρεπε να είναι.

Αναφορικά με την επιδότηση καυσίμων και αν θα υπάρχει μπόνους 5€ αν κάποιος πληρώνει με ψηφιακή κάρτα: Χθες το βράδυ κατατέθηκε για συζήτηση και για ψήφιση σήμερα. Να δούμε τις λεπτομέρειες γιατί και εγώ εχθές το βράδυ αυτό το διάβασα πολύ πρόχειρα για ένα κίνητρο για αυτούς οι οποίοι θα αξιοποιήσουν την τεχνολογία για να μπορέσουν να αξιοποιήσουν με τη σειρά τους την επιδότηση που δίνει το κράτος για μείωση του κόστους των καυσίμων κίνησης. Δεν πρέπει να βλέπουμε μεμονωμένα και εξατομικευμένα κάθε επιδότηση, αν δούμε το σύνολο τελικά μια οικογένεια μαζί με την επιδότηση για τα καύσιμα, αν έχει πετρελαιοκίνητο αυτοκίνητο δεν υπάρχει όριο. Είναι 15λεπτά περίπου χωρίς να υπάρχει όριο κατανάλωσης για το μήνα. Αν βάλουμε και την επιδότηση για το ρεύμα, αν βάλουμε και το επίδομα θέρμανσης , αν βάλουμε έξτρα την επιδότηση για το φυσικό αέριο πάνω και πέρα από το επίδομα θέρμανσης καταλαβαίνετε λοιπόν ότι σε μηνιαία βάση και οφείλουμε να στηρίζουμε τα νοικοκυριά και δίνουμε πάνω από 150 με 200 € ανά μήνα αν συμπεριλάβουμε όλα αυτά ανάλογα το νοικοκυριό βέβαια. Είναι πάντως ένα σημαντικό ποσό που είναι άρα πολύ σημαντικό για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Για το ρεύμα ένα νοικοκυριό το οποίο καταναλώνει μέχρι 1400 κιλοβατώρες και περίπου το 80% των παροχών έχουν κατανάλωση μικρότερη από 1400 κιλοβατώρες το τετράμηνο εκεί προσπαθούμε να απορροφήσουμε το 70 -80% της αύξησης. Άρα υπάρχει μια πολύ μεγάλη στήριξη βεβαίως οι λογαριασμοί έρχονται αυξημένοι και αυτό είναι ένα πρόβλημα γιατί και πριν την κρίση πάλι ένα νοικοκυριό στην καρδιά του χειμώνα πάντα δυσκολευόταν ένα μέσο νοικοκυριό να πληρώσει τους λογαριασμούς της ενέργειας. Για αυτό και λέμε ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί μόνο από την κάθε χώρα μόνης της, για αυτό και λέμε ότι πρέπει να υπάρξει κοινή αγορά φυσικού αερίου σε επίπεδο Ευρώπης για να υπάρξουν καλύτερες τιμές. Θα πρέπει να υπάρξουν ρυθμιστικά μέτρα όπως οι προτάσεις που έκανε ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής που θα πιέσουν προς τα κάτω τις τιμές του φυσικού αερίου, και βέβαια θα πρέπει να υπάρξει και ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα για να μπορέσει να στηρίξει εκείνα τα κράτη μέλη τα οποία όπως η Ελλάδα για παράδειγμα, έχουν μεγάλο χρέος και χρειάζεται μια βοήθεια για να μπορέσουμε να στηρίξουμε. Ο προϋπολογισμός μας έχει κάποια όρια, τα εξαντλούμε φυσικά αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι με αυτό τον τρόπο μπορούμε να καλύψουμε το σύνολο της αύξησης.

Αναφορικά με τη δήλωσή του ότι υα υπάρξει κάλυψη κατά 80% της αύξησης στο ρεύμα σε 1 εκ.160 χιλιαδες επιχειρήσεις αναδρομικά από τον Ιανουάριο: Υπάρχουν 1 εκατομμύριο 160 χιλιάδες επαγγελματικές παροχές, είναι περίπου το 90% των επαγγελματικών παροχών της χώρας που έχουνε παροχή ισχύος μέχρι 25 kVA. Άρα μικρά εστιατόρια ή μεσαία καταστήματα ρούχων, ψιλικά, μίνι μάρκετ, κομμωτήρια, φούρνοι χωρίς περιορισμό ισχύος παροχής δηλαδή για οποιαδήποτε παροχή έχουν εκεί ερχόμαστε τον Απρίλιο και πολλαπλασιάζουμε την επιδότηση από 65€ την ηλεκτρική μεγαβατώρα που ήταν τον προηγούμενο μήνα της αυξάνουμε στα 230 € δηλαδή σχεδόν τέσσερις φορές μεγαλύτερη επιδότηση το μήνα Απρίλιο για να καλύψουμε το 80% της αύξησης της ρήτρας αναπροσαρμογής, και επιπλέον ερχόμαστε και για τις καταναλώσεις από Ιανουάριο έως Μάρτιο δίνουμε αναδρομικά επιδότηση, για εκείνες τις καταναλώσεις ώστε και σε εκείνους τους μήνες η απορρόφηση της αύξησης να φτάσει έως το 80%. Άρα τον Απρίλιο θα λάβει επιδότηση για την κατανάλωση του Απριλίου χωρίς όριο κατανάλωσης, 230 € που θα του καλύψει έως το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής για την κατανάλωση Απριλίου και επιπλέον θα λάβει μια επιπλέον ενίσχυση για τις καταναλώσεις του Ιανουαρίου. Τον Μάιο και τον Ιούνιο αντίστοιχα για τις καταναλώσεις του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου.

Ερωτηθείς αν το πέμπτο πακέτο μέτρων θα ισχύει για 3 μήνες: Κάθε μήνα εμείς αναπροσαρμόζουμε την ενίσχυση για τον επόμενο μήνα. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει ένα τέτοιο τρόπο μεταβαλλόμενο και προσαρμοζόμενο τρόπο επιδότησης σε μηνιαία βάση απέναντι στις εκρηκτικές αυξήσεις της ενέργειας. Κάθε μήνα λοιπόν ερχόμαστε βλέπουμε ως έχουν κυμανθεί οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας και ανάλογα προσαρμόζουμε την επιδότηση ώστε να απορροφούμε ένα σταθερό ποσοστό της αύξησης βάζοντας ένα «ταβάνι», ένα πλαφόν όπως λένε κάποιοι πάνω στην αύξηση που δέχεται ένας καταναλωτής.

Εμείς όσο διαρκεί αυτή η κρίση θα προσπαθούμε εξαντλώντας τη δυνατότητα της οικονομίας μας να στηρίζουμε τους πολίτες. Να στηρίζουμε τους επαγγελματίες, να στηρίζουμε τα νοικοκυριά, από εκεί και πέρα φυσικά και εξαντλούμε και δίνουμε ακόμα και το τελευταίο ευρώ το οποίο έχουμε διαθέσιμο για να ενισχύσουμε την ελληνική κοινωνία αλλά από την άλλη κρατάμε και εφεδρείες ώστε αν αυτή η κατάσταση διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα εμείς να μπορούμε να στηρίζουμε τους Έλληνες. Αυτό θα το κάνουμε.Όσο διαρκεί αυτή η κρίση έχουμε δεσμευτεί, και ο πρωθυπουργός ο ίδιος έχει πει επανειλημμένα, εμείς θα στηρίζουμε την ελληνική κοινωνία και την ελληνική οικονομία.

Ερωτηθείς αν έχουν γίνει συζητήσεις για αγωγό Ισραήλ –Τουρκίας –Ελλάδας: Αυτή τη στιγμή η συζήτηση που γίνεται είναι για έναν αγωγό Ισραήλ-Κύπρος –Ελλάδα με διαφορετικές οδεύσεις. Μιλάμε για τον East Med, είναι μια ιδιωτική κοινοπραξία, συμμετέχει η ΔΕΠΑ εμπορίας μέσα εκεί η οποία το προωθεί και βεβαία εμείς το στηρίζουμε. Αυτά έχουμε συζητήσει μέχρι τώρα, πέρα βέβαια από τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις επίσης με Ελλάδα –Κύπρο –Ισραήλ και Ελλάδα –Αίγυπτο και βέβαια για έναν αγωγό φυσικού αερίου Αίγυπτο- Ελλάδα. Άρα συζητάμε πάρα πολλά πράγματα και εναλλακτικά σενάρια. Προωθούμε πολύ την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος –Αιγύπτου που θα δώσει δυνατότητα να φέρουμε πολύ φθηνή τιμή πράσινης ενέργειας από Αίγυπτο προς Ελλάδα και από Ελλάδα προς τις βόρειες χώρες. Αυξάνουμε τις διασυνδέσεις με Ιταλία, ολοκληρώνεται η αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με Βουλγαρία και επίσης ολοκληρώνεται και ο αγωγός φυσικού αερίου. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός επισκέφτηκε την Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή είδαμε το εργοτάξιο εκεί, προχωράει γρήγορα και πιστεύουμε ότι μέχρι το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωθεί και θα μπορεί να μπει σε λειτουργία αυτός ο αγωγός. Αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου, φυσικό αέριο το οποίο θα μπορεί να έρχεται μέσα από τον αγωγό TAP που μεταφέρει Αζέρικο αέριο αλλά και μέσα από τον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, θα έρχονται δηλαδή καράβια με υγροποιημένο φυσικό αέριο, αυτό θα επανα-αεριοποιείται και θα εισέρχεται μέσα στον αγωγό μέσα από το ελληνικό σύστημα στον αγωγό IGB και από εκεί προς Βουλγαρία και βορειότερες χώρες και μπορεί να φτάσει μέχρι και Ουκρανία. Ο στόχος της κυβέρνησης μας ο οποίος επιτυγχάνεται είναι η Ελλάδα και συγκεκριμένα και η Βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου προς βορειότερες χώρες αναβαθμίζοντας γεωπολιτικά πολύ σημαντικά όλο αυτό το κομμάτι της πατρίδας μας.

Αναφορικά με τις έρευνες στα ελληνικά κοιτάσματα: Ποτέ δεν σταματήσαμε να προχωρούμε σε ότι πρέπει να γίνει σε ότι αφορά τις έρευνες για να διαπιστώσουμε τελικά το τι «θησαυρούς» μπορεί να κρύβει η πατρίδα μας. Χωρίς τυμπανοκρουσίες ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο από τα ΕΛΠΕ, τους επόμενους μήνες θα έχουμε τα αποτελέσματα. Εμείς έχουμε ήδη προχωρήσει ως χώρα σε παραχωρήσεις και δυτικά της Κρήτης, αναμένουμε από τις κοινοπραξίες να προχωρήσουν κα σε έρευνες. Τους στηρίζουμε και βοηθούμε εγκρίνοντας τις περιβαλλοντικές άδειες που είναι απαραίτητες για να προχωρήσουμε στις σεισμικές έρευνες και τους πιέζουμε να προχωρήσουν. Από εκεί και πέρα υπάρχουν και η επιχειρηματική τους στρατηγική η οποία τους οδηγεί να επιταχύνουν ή να μην επιταχύνουν τις έρευνες. Εμείς βέβαια είμαστε σε όλους αυτούς δίπλα, τους στηρίζουμε και ζητάμε να κάνουν αυτό για το οποίο έχουν επιλεγεί. Γίνεται πάρα πολύ σημαντική δουλειά και από την ελληνική εταιρεία υδρογονανθράκων που συμμετέχει το δημόσιο ώστε πραγματικά να προχωρήσουμε και επιτέλους να διερευνήσουμε τι υπάρχει στο υπέδαφος μας. Δεν μπορεί να μην διερευνήσουμε και εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα ελέγχου και μελέτης για αυτό το οποίο πιθανότητα να κρύβεται.