Ο επισιτιστικός εφοδιασμός και η ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα θα βρεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα έχει σήμερα στις 13:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Ένα ζήτημα το οποίο θα μας απασχολήσει ακόμα μετά βεβαιότητας τους επόμενους μήνες αφορά την ενδεχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση», ανέφερε την Παρασκευή το βράδυ ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής.

«Έχω συγκαλέσει σύσκεψη τη Δευτέρα με όλους τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια τροφίμων στην πατρίδα μας», συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως «δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα που αφορά στην Ελλάδα», ως προς την έλλειψη αγαθών δηλαδή.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά», ο αρμόδιος υπουργός αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς έδωσε συγκεκριμένα στοιχεία, σημειώνοντας πως «από τη Ρωσία και την Ουκρανία κάναμε εισαγωγή περίπου 250.000 τόνων μαλακού σίτου από τις 700.000 τόνους που εισάγουμε συνολικά. Για την κάλυψη αυτής της ποσότητας ήδη κινούνται σε εναλλακτικές αγορές στη Γαλλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι εισαγωγείς δημητριακών, ενώ εξετάζουν και την αγορά των ΗΠΑ και του Καναδά που έμεινε ανενεργή από το 1997».

Εμφανίστηκε δε καθησυχαστικός, λέγοντας ότι «με δεδομένο ότι υπάρχουν αποθέματα, πεποίθησή μας είναι ότι δεν υπάρχει κανένας επισιτιστικός κίνδυνος. Ανάλογα κινούμαστε και με το καλαμπόκι, ενώ στο σκληρό σιτάρι κάνουμε και εξαγωγές, κυρίως στην Ιταλία. Παράλληλα εντάσσουμε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις τις καλλιέργειες μαλακού σίτου και καλαμποκιού, με στόχο την αύξηση της ελληνικής παραγωγής, ενώ με τη ρύθμιση που ψηφίσαμε την Τετάρτη αποτρέπουμε φαινόμενα κερδοσκοπίας».

H σύσκεψη ανάμεσα στον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Γεωργαντά και κυβερνητικά στελέχη θα επικεντρωθεί επίσης σε δυο ακόμη ζητήματα. Το πρώτο αφορά την αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να διαθέσει 40.000.000 ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων. Ο τρόπος ενίσχυσης θα ανακοινωθεί εντός της εβδομάδας από τον κ. Γεωργαντά, ενώ σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θεωρείται βέβαιο ότι αυτή είναι η αρχή της στήριξης των κτηνοτρόφων και ότι θα ακολουθήσει, ανάλογα με την πορεία των δημοσιονομικών, και άλλη στήριξη.

Δεύτερο εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η τιμή των λιπασμάτων, η οποία από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει «εκτοξευθεί». Όπως ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, «αν ο αγρότης δεν ρίξει λιπάσματα δεν θα έχει τον όγκο παραγωγής που έχει κάθε χρόνο» συμπληρώνοντας πως «μικρότερη παραγωγή σημαίνει μεγαλύτερο επισιτιστικό πρόβλημα, καθώς θα εξαρτώμεθα περισσότερο από τις εισαγωγές για την επόμενη περίοδο».

Τέλος, όσον αφορά τις εισαγωγές από τη Νότιο Αμερική, τον Καναδά και γενικά χώρες εκτός της Ε.Ε., αυτό που ανησυχεί όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τις Βρυξέλλες, είναι ότι δεν τηρούνται τα ίδια ποιοτικά στάνταρ με αυτά που ορίζει η Ευρώπη.