Σε 10-15 θα δοθεί το επίδομα ακρίβειας, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διευκρινίζοντας ότι δικαιούχοι είναι ευάλωτα νοικοκυριά, χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με αναπηρία και όσοι λαμβάνουν  επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.

Πρόκειται για ένα επιπλέον μέτρο ανακούφισης των επιπτώσεων της ακρίβειας, είπε ο κ. Οικονόμου προσθέτοντας ότι το ποσό θα δοθεί ανά δικαιούχο, θα δοθεί σε χρήμα, θα είναι αφορολόγητο και δεν θα συμψηφίζεται.

Σημείωσε ότι θα δοθεί σε περίπου 650.000 νοικουριά και το ύψος της δαπάνης είναι κοντά στα 350 εκατ. ευρώ. Πρόσθεσε ότι σύντομα θα έρθει και η αύξηση του επιδόματος που δίνεται για τα παιδιά.

Απαντώντας στην κριτική που δέχεται η κυβέρνηση ότι το μέτρο δεν είναι αρκετό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι είναι τέτοιο το μέγεθος των αυξήσεων που όποια κίνηση και να κάναμε, δεν θα μηδένιζε τις αυξήσεις. Ζούμε πρωτόγνωρες αυξήσεις, είπε χαρακτηριστικά.

«Ο κόσμος δοκιμάζεται, θέλει περισσότερα, αγανακτεί, φοβάται, είναι σε απόγνωση. Αυτό είναι το ένα. Το άλλο είναι ότι η κυβέρνηση έκανε και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να σταθεί στο πλευρό των πολιτών. Κάθε φορά που έρχεται μια δέσμη μέτρων, ο κόσμος ζητάει τα επόμενα, αυτό είναι το λογικό για τον κόσμο, αλλά δεν είναι απεριόριστες οι δυνατότητες. Η στήριξη δεν ξεκίνησε τώρα, είναι σε εξέλιξη από τον Σεπτέμβριο και ξεδιπλώνεται και ενισχύεται ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης» είπε ο κ. Οικονόμου.

Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση σκοπεύει να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, κάτι που άφησε χθες ανοιχτό ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι πάντα υπάρχουν όπλα πάνω στο τραπέζι, ωστόσο στην κυβέρνηση υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με την εφαρμογή αυτού του μέτρου.




Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, ο πρώτος προβληματισμός είναι εάν θα φτάσει η μείωση στους καταναλωτές ή θα απορροφηθεί από τους ενδιάμεσους κρίκους της αγοράς.

Επίσης, είπε ότι η μείωση του ΦΠΑ θα ήταν ένα οριζόντιο μέτρο, ενώ η φιλοσοφία είναι να έχουμε όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα μέτρα.

Επιπλέον, είπε ότι η εξάρτηση των εσόδων από τους φόρους όπως ο ΦΠΑ είναι πάρα πολύ υψηλή. Κάτι τέτοιο θα μείωνε τα κρατικά έσοδα, με αποτέλεσμα να λείψουν πόροι από την χρηματοδότηση άλλων αναγκών, όπως πχ η περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Για το ρεύμα είπε ότι η οριζόντια στήριξη που έγινε στην Ελλάδα είναι σε ποσοστό η μεγαλύτερη που έχει γίνει στην Ευρώπη.