Τσίπρας στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: Τα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, οι δεσμεύσεις, το «φλερτ» στο ΚΙΝΑΛ και οι επιθέσεις στην κυβέρνηση Μητσοτάκη (Βίντεο)
Τι ανέφερε για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Παρουσία 5.700 συνέδρων απ’ όλη την Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε σαφή μηνύματα στα τρεις διαφορετικές κατευθύνσεις απ’ το βήμα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.
Με φόντο τις γεωπολιτικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αναδείξει την πλέον μαζική κομματική διαδικασία για την αξιωματική αντιπολίτευση σε βατήρα, με στόχο το «άλμα για την πολιτική αλλαγή», κλείνοντας μέτωπα του παρελθόντος και παράλληλα το μάτι σε συνεργασίες του μέλλοντος.
Υπό αυτήν την οπτική, ένα από τα ζητούμενα της χθεσινής τοποθέτησης του κ. Τσίπρα υπήρξε η διαμόρφωση του πλαισίου μιας κυβερνητικής συνεργασίας «με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις», στις οποίες απηύθυνε, χθες, ανοιχτό κάλεσμα, διευκρινίζοντας πως «υπάρχει θέση και ρόλος για όλους». Ως προς τις πραγματικές προθέσεις του κόμματός του, «εμείς είμαστε ανοιχτό βιβλίο», έσπευσε να δηλώσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποδεικνύοντας την ίδια ώρα τα όρια των ανοχών του, αφού δήλωσε ότι «ούτε αποκλείουμε, αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανένα», «δείχνοντας» προς την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής.
Πολύ περισσότερο όταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε σε πανηγυρικό τόνο -κατά την έναρξη της ομιλίας του- ότι το Συνέδριο αποσκοπεί ως εφαλτήριο στο «να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την πατρίδα μας, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στις Ελληνίδες και στους Έλληνες».
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε ακόμη -αν και πλαγίως- στα επιχειρήματα της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης, αναφέροντας ως προς τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματός του πως πρέπει «να κρατήσουμε, φυλαγμένο πάντα στην αριστερή μας τσέπη, το συναξάρι των αγώνων, των θυσιών, της προσφοράς στο λαό, που συνόδευαν πάντα την Αριστερά στη δύσκολη πορεία της μέσα στις δεκαετίες», εφησυχάζοντας όσα στελέχη έχουν αντιταχθεί στο παρελθόν στην «πασοκοποίηση».
Περιγράφοντας την παρούσα κυβέρνηση ως «ιστορικό ατύχημα» για τη χώρα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκτίμησε ακόμη για τον κ. Μητσοτάκη πως «η εικονική πραγματικότητα που πάσχισε να δημιουργήσει για τους πολίτες, έγινε τελικά η πολιτική του καταδίκη», απαριθμώντας σειρά νομοθετικών του πρωτοβουλιών, τις οποίες προτίθεται να καταργήσει σε περίπτωση επανόδου του κόμματός του στην εξουσία, όπως: ο νόμος Χατζηδάκη για το οχτάωρο, ο νόμος για την ιδιωτική ασφάλιση, ο πτωχευτικός νόμος, ο νόμος Κεραμέως για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και ο νόμος για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Στον αντίποδα, η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βασίζεται στο «ρεαλιστικό ρεαλισμό», όπως περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, με έξι άξονες προτάσεων για τις 100 πρώτες ημέρες μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.
Αναγνωρίζοντας ότι «το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για αυτή τη τραγωδία, σαφώς και βαραίνει αυτόν που επιτίθεται», δηλαδή τη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας άσκησε οξεία κριτική στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως η ΕΕ «δεν πορεύεται καλά», ενώ εξέφρασε την «αγωνία» του για την έκβαση του δεύτερου γύρου των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, επισημαίνοντας παράλληλα με νόημα πως «είχαμε προειδοποιήσει ότι τα δημοκρατικά θεμέλια της Ένωσης θα δοκιμαστούν τα αν ατροφήσουν κοινωνικά της στηρίγματα».
Με φόντο τις γεωπολιτικές, πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, οι οποίες το τελευταίο διάστημα εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να αναδείξει την πλέον μαζική κομματική διαδικασία για την αξιωματική αντιπολίτευση σε βατήρα, με στόχο το «άλμα για την πολιτική αλλαγή», κλείνοντας μέτωπα του παρελθόντος και παράλληλα το μάτι σε συνεργασίες του μέλλοντος.
Δεσμεύσεις για τις 100 πρώτες ημέρες
Σε προγραμματικό επίπεδο, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία περιέγραψε πέντε «δεσμεύσεις» για τις 100 πρώτες ημέρες μιας προοδευτικής κυβέρνησης με «κορμό και θεμέλιο» τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία, αναγνωρίζοντας, την ίδια ώρα, ότι το κόμμα του συνιστά τη «βασική, αλλά όχι τη μοναδική δύναμη του προοδευτικού χώρου».Υπό αυτήν την οπτική, ένα από τα ζητούμενα της χθεσινής τοποθέτησης του κ. Τσίπρα υπήρξε η διαμόρφωση του πλαισίου μιας κυβερνητικής συνεργασίας «με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις», στις οποίες απηύθυνε, χθες, ανοιχτό κάλεσμα, διευκρινίζοντας πως «υπάρχει θέση και ρόλος για όλους». Ως προς τις πραγματικές προθέσεις του κόμματός του, «εμείς είμαστε ανοιχτό βιβλίο», έσπευσε να δηλώσει ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, υποδεικνύοντας την ίδια ώρα τα όρια των ανοχών του, αφού δήλωσε ότι «ούτε αποκλείουμε, αλλά ούτε και μπορούμε να περιμένουμε κανένα», «δείχνοντας» προς την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής.
«Φλερτ» στο ΚΙΝΑΛ
Η ανάκληση στην μνήμη του κ. Τσίπρα του συνθήματος «Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα», σύνθημα του πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου, ως σύγχρονη και αποφασιστική απάντηση στις διαρκώς εντεινόμενες κοινωνικές ανισότητες αποτύπωσε εν μέρει την πρόθεσή του να δώσει συνέχεια στο φλερτ του προς το ΚΙΝΑΛ.Πολύ περισσότερο όταν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχολίασε σε πανηγυρικό τόνο -κατά την έναρξη της ομιλίας του- ότι το Συνέδριο αποσκοπεί ως εφαλτήριο στο «να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την πατρίδα μας, να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στις Ελληνίδες και στους Έλληνες».
Γραφειοκρατική αναπαραγωγή
Προσκλητήριο, ωστόσο, απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και προς το εσωτερικό του κόμματός του, καθώς κατέθεσε την πρότασή του για τον νέο τρόπο ανάδειξης της συλλογικής ηγεσίας του κόμματος, δηλαδή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής. Από τους Συντρόφους του ζήτησε εμφατικά «να αποφύγουμε τη γραφειοκρατική αναπαραγωγή του εαυτού μας», αιτιολογώντας εμμέσως τις καταστατικές αλλαγές που έχει θέσει στην κρίση των Συνέδρων, ενώ κάλεσε τον κομματικό μηχανισμό να εμπιστευτεί «χωρίς αστερίσκους, θεωρητικά προσχήματα και σύνδρομα ιδιοκτησίας της αλήθειας τα μέλη του κόμματος», στα οποία ανοίγει τον δρόμο, μέσω των προτεινόμενων αλλαγών, σε ουσιαστική συμμετοχή στα εσωκομματικά δρώμενα.Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε ακόμη -αν και πλαγίως- στα επιχειρήματα της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης, αναφέροντας ως προς τον ιδεολογικό προσανατολισμό του κόμματός του πως πρέπει «να κρατήσουμε, φυλαγμένο πάντα στην αριστερή μας τσέπη, το συναξάρι των αγώνων, των θυσιών, της προσφοράς στο λαό, που συνόδευαν πάντα την Αριστερά στη δύσκολη πορεία της μέσα στις δεκαετίες», εφησυχάζοντας όσα στελέχη έχουν αντιταχθεί στο παρελθόν στην «πασοκοποίηση».
Τα «λάθη» της κυβερνητικής του θητείας
Όσο για τις εσωκομματικές αιτιάσεις περί έλλειψης αυτοκριτικής για τα αίτια της ήττας του 2019, ο κ. Τσίπρας δήλωσε «υπερήφανος» για τα πεπραγμένα της διακυβέρνησής του, υπενθυμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι το «μόνο κυβερνητικό κόμμα που συζήτησε δημόσια στις οργανώσεις του τον απολογισμό της κυβερνητικής του θητείας». Αναφερόμενος, επίσης, στα «λάθη» της κυβερνητικής του θητείας, εξήγησε πως λάθη «δεν κάνει μόνο όποιος δεν τολμά», όπως είπε, ενώ απολογήθηκε απέναντι στην μεσαία τάξη, αποδίδοντας την υπερφορολόγησή της στις «απειλές και το διαρκή εκβιασμό της τρόικας». Στον αντίποδα, «γνωρίζουμε καλά ότι δε μπορεί να υπάρξει δίκαιη ανάπτυξη με δυσανάλογη επιβάρυνση της επιχειρηματικότητας και της μεσαίας τάξης» περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, δηλώνοντας παράλληλα πως «έχουμε μάθει και από τις δυσκολίες αλλά και από τα λάθη μας».Σκληρό ροκ
Στην περιφέρεια των αποδεκτών των χθεσινών μηνυμάτων του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπήρξε και το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς βρέθηκε στο στόχαστρο της σφοδρής κριτικής του κ. Τσίπρα, καταλογίζοντας τις «ευθύνες» για την «κόλαση της πλειοψηφίας» στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. «Αυτή η Ελλάδα που μόλις βγήκε από τη χρεοκοπία ξανανταμώνει με την κοινωνική κρίση, είναι η Ελλάδα που έχει την υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. Και πρόσθεσε «ο κος Μητσοτάκης δεν είναι ένας άνθρωπος που προκαλεί ατυχία. Είναι ένας άνθρωπος που ασπάζεται ατυχείς πολιτικές».Περιγράφοντας την παρούσα κυβέρνηση ως «ιστορικό ατύχημα» για τη χώρα, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκτίμησε ακόμη για τον κ. Μητσοτάκη πως «η εικονική πραγματικότητα που πάσχισε να δημιουργήσει για τους πολίτες, έγινε τελικά η πολιτική του καταδίκη», απαριθμώντας σειρά νομοθετικών του πρωτοβουλιών, τις οποίες προτίθεται να καταργήσει σε περίπτωση επανόδου του κόμματός του στην εξουσία, όπως: ο νόμος Χατζηδάκη για το οχτάωρο, ο νόμος για την ιδιωτική ασφάλιση, ο πτωχευτικός νόμος, ο νόμος Κεραμέως για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αλλά και ο νόμος για την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας.
Στον αντίποδα, η κυβερνητική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βασίζεται στο «ρεαλιστικό ρεαλισμό», όπως περιέγραψε ο κ. Τσίπρας, με έξι άξονες προτάσεων για τις 100 πρώτες ημέρες μιας προοδευτικής διακυβέρνησης.
Οι 6 δεσμεύσεις
- Ακρίβεια: Παρεμβάσεις για Άμεση μείωση 50% των αυξήσεων στους λογαριασμούς.
- Εργασία: Αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων
- Μικρομεσαίοι - Αγρότες: Διαγραφή χρέους πανδημίας και μικροπιστώσεις
- Κοινωνική προστασία: Νέο ΕΣΥ και επιστροφή 13ης Σύνταξης
- Νέα γενιά: Οικονομικά προσιτή στέγη για νέα ζευγάρια και απλοποίηση πρόσβασης στα ΑΕΙ για νέες και νέους
- Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου.
- αύξηση του κατώτερου μισθού στα 800 ευρώ,
- επαναφορά της 13ης σύνταξης,
- μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων στα τιμολόγια της ενέργειας,
- άμεση μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα,
- μείωση του ΦΠΑ στον κατώτατο συντελεστή στα τρόφιμα και στα βασικά προϊόντα διαβίωσης.
- σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών
- άμεση ρύθμιση των χρεών τους που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας, με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο,
- Νέο μισθολόγιο με μισθό πρωτοδιοριζόμενου γιατρού τα 2.000 ευρώ,
- Πρόγραμμα για το δικαίωμα των νέων στη στέγη μέχρι 40 ετών.
- Από 140 ευρώ το μήνα το άτομο εως 350 ευρώ το μήνα για ζευγάρι με δύο παιδιά.
«Επιστροφή» Κοτζιά – Ζάεφ
Ανάμεσα στις ηχηρές παρουσίες κατά την εναρκτήρια εκδήλωση του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγράφηκαν αυτές του πρώην Πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, αλλά και του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της Κίνησης ΠΡΑΤΤΩ, Νίκου Κοτζιά. Αμφότεροι αντάλλαξαν θερμές χειραψίες με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα κατά την είσοδό του στην αρένα, ενώ ο κ. Τσίπρας τους ευχαρίστησε με τη σειρά του από βήματος, εξαίροντας τη σημασία της «ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών». «Ξέρουμε ότι κάναμε το ορθό για τη χώρα. Το πατριωτικό μας καθήκον» ανέφερε σχετικά ο κ. Τσίπρας, ο οποίος επιχείρησε μια αποτίμηση της διεθνούς συγκυρίας, εξαπολύοντας πυρά κατά της Ρωσίας, των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με φόντο τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.Αναγνωρίζοντας ότι «το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για αυτή τη τραγωδία, σαφώς και βαραίνει αυτόν που επιτίθεται», δηλαδή τη Ρωσία, ο κ. Τσίπρας άσκησε οξεία κριτική στις Βρυξέλλες, λέγοντας πως η ΕΕ «δεν πορεύεται καλά», ενώ εξέφρασε την «αγωνία» του για την έκβαση του δεύτερου γύρου των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, επισημαίνοντας παράλληλα με νόημα πως «είχαμε προειδοποιήσει ότι τα δημοκρατικά θεμέλια της Ένωσης θα δοκιμαστούν τα αν ατροφήσουν κοινωνικά της στηρίγματα».