Στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ-1 μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς και τοποθετήθηκε επί της ακρίβειας στην αγορά.

Ο κ. Γεωργαντάς έφερε ως παράδειγμα το ηλιέλαιο για το οποίο έγινε πολύ λόγος με την επιβολή πλαφόν στις αγορές σε κάποιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και τόνισε πως αυτό έγινε γιατί κάποιοι επαγγελματίες φοβούμενοι τις αυξήσεις έσπευσαν να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες.

Εν συνεχεία, εστίασε στο θέμα της αισχροκέρδειας, διαβεβαιώνοντας πως θα παταχθεί όπου εμφανιστεί με συνεχείς και συστηματικούς ελέγχους και την επιβολή προστίμων όπου διαπιστωθεί η παραμικρή παράβαση. Ενώ αναφορικά με τη μη δημοσιοποίηση των προστίμων που επιβλήθηκαν σε μεγάλες αλυσίδες, είπε ότι αυτό είναι θέμα κανονιστικού ελέγχου.

Δείτε το σχετικό βίντεο


Έπειτα, ο κ. Γεωργαντάς υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κάνει συνεχείς παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Τις επόμενες μέρες θα υλοποιηθούν και οι παρεμβάσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα ύψους 1 δις ευρώ.

Μείωση ΦΠΑ

Σε ό,τι αφορά τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, ενδεχόμενο που άφησε ανοικτό ο πρωθυπουργός, είπε ότι αν χρειαστεί θα γίνει, αλλά δεν μπορούμε να το κάνουμε τώρα γιατί δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει η κρίση και δεν μπορούμε να δώσουμε όλα τώρα.

Αυξημένες οι τιμές το Πάσχα

Ο κ. Γεωργαντάς συμπλήρωσε πως και στις ζωοτροφές υπάρχει επάρκεια, αλλά οι τιμές είναι αυξημένες. Πρόβλεψε δε πως οι τιμές εν όψει του Πάσχα θα είναι αυξημένες αλλά σε λογικά πλαίσια και πρόσθεσε πως οι κτηνοτρόφοι θα επιδοτηθούν με ένα ποσό γύρω στα 45 εκ. ευρώ με βάση τον τζίρο τους το 2021 για να καλύψουν ένα μέρος από τις αυξημένες δαπάνες τους.

Οι στόχοι της κυβέρνησης

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως η Κυβέρνηση κινείται σε δυο άξονες για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ανατιμήσεων. Αφενός προσπαθώντας να μειώσει την αύξηση του κόστους παραγωγής και αφετέρου να προστατέψει τις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού ενισχύοντας το εισόδημα τους, όσο βέβαια το επιτρέπουν τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Δείτε το σχετικό βίντεο