Ανέβηκαν οι τόνοι σήμερα στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό με αφορμή καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε προ ημερών στην Ολομέλεια, καταργείται η μονιμότητα των γιατρών.

Ο κ. Πλεύρης κατηγόρησε τον κ. Ξανθό για σκοπιμότητα καθώς από χθες διακινείται από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μια είδηση ανακριβής, είδηση ψευδής και έκανε λόγο για fake news.

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης «δήθεν με το άρθρο 82 καταργήσαμε την μονιμότητα των γιατρών στο σύστημα Υγείας. Πίστευα ότι είναι άγνοια, όμως γίνεται με σκοπιμότητα, γιατί αύριο είναι οι εκλογές των γιατρών», σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ. Πλεύρης επεσήμανε: «Θέλω να καταστήσω σαφές ότι καμία μονιμότητα δεν καταργείται» και τόνισε πως τίποτα δεν άλλαξε, προστέθηκαν εδάφια για την προϋπηρεσία υπολογίζεται το 10 και 11 εδάφιο. Η νομοθετική προσθήκη είναι αποκλειστικά και μόνο η υπηρεσία. Αυτό που διαβάσατε ίσχυε με το 2001 και το 2003. Τι άλλαξε; Το 2009, είπαν ότι οι θέσεις δεν επαναπροκυρησσονται αυτό παραμένει σε ισχύ.

Η διάταξη συνεχίζει να ισχύει υπάρχει το άρθρο. Αλλάζουμε το κομμάτι της προϋπηρεσίας. Ποια ήταν η νομοθετική πρωτοβουλία; Αποκλειστικά και μόνο η προϋπηρεσία και επαναδιατυπώνεται το άρθρο ως προς την προσθήκη. Άρα το 2009 και η μη επαναπροκήρυξη των θέσεων συνεχίζει να ισχύει κανονικά. Δεν τίθεται κανένα θέμα μονιμότητας», συνέχισε ο υπουργός Υγείας.

«Στον νόμο που υπήρχε επί Ξανθού δεν άλλαξε τίποτα. Διατάξεις που είναι εν ισχύ και δεν τις κατήργησε ποτέ. Δίνουμε απάντηση και επανέρχεται ο κ. Ξανθός άρα υπάρχει σκοπιμότητα ψεύδους», είπε κατηγορηματικά και σε έντονο ύφος ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε «είστε εκτεθειμένος, μην πέφτετε στο επίπεδο του Πολάκη».

Ο Ανδρέας Ξανθός από την πλευρά του έκανε λόγω για «παροιμιώδη θρασύτητα του υπουργού, δικολαβίστικα και νομικισμούς. Η διάταξη πήρε ΦΕΚ 23 του μηνός, ιατροί για πρώτη φορά σε θέση επιμελητών με πενταετή θητεία και στο τέλος της πενταετίας επαναπροκηρύσσονται. Ισχύει και η ατομική κρίση, μας δουλεύετε!

Έχετε κάνει νομοθετική πατάτα, φέρατε λαθραία και στα μουλωχτά την τροπολογία χωρίς να το πάρει κανείς χαμπάρι. Ήταν πολιτική σας βούληση ή κωλοτούμπα; Αν δεν φέρετε σήμερα νομοθετική αλλαγή, μεταγενέστερη διάταξη, ισχύει αυτή που καταργεί την προηγούμενη ... μην κοροϊδεύετε τον κόσμο. Αλλάξτε την με νέα επείγουσα τροπολογία αλλιώς ισχύει αυτό που ψηφίστηκε», συμπλήρωσε ο κ. Ξανθός.

Η Ευαγγελία Λιακούλη από το ΚΙΝΑΛ, παίρνοντας θέση, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη καταγγελία έχει δημιουργήσει αμφισβήτηση και αναστάτωση στους ανθρώπους που τους αφορά, ενώ ο Γιώργος Λαμπρούλης από το ΚΚΕ, ζήτησε να ανασταλεί η εφαρμογή του νόμου και να αποσυρθεί η επίμαχη διάταξη.