Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, με φόντο την εισβολή στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση.

Συγκεκριμένα, η κ. Νούλαντ φτάνει σήμερα το μεσημέρι της Τρίτης στην Αθήνα, σε μία περιοδεία που περιλαμβάνει σταθμούς όπως, η Άγκυρα, η Λευκωσία, το Βερολίνο και το Παρίσι.

Η περιοδεία της Βικτόρια Νούλαντ θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα στις 2 έως τις 9 Απριλίου και αποτελεί μέρος μίας προσπάθειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις και τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των συμμάχων των ΗΠΑ, ενάντια στη Ρωσία. Η υφυπουργός Εξωτερικών θα φτάσει στην Αθήνα, συνοδεία από αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αλλά και του Πενταγώνου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου

Σήμερα, Τρίτη η Βικτόρια Νούλαντ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, στη συνέχεια θα γίνει δεκτή από τον Νίκο Δένδια στον υπουργείο Εξωτερικών και τέλος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Αφορμή της επίσκεψης της Νούλαντ, σύμφωνα με επίσημες και ανεπίσημες πηγές, είναι η εισβολή στην Ουκρανία, οι κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Ενεργειακά θέματα

Από ελληνικής πλευράς, η επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα, αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, για να συζητηθούν τα ενεργειακά δεδομένα στην Ανατολική Μεσόγειο και όχι μόνο για τον αγωγό EastMed. Παράλληλα, την Αθήνα απασχολεί οι συζητήσεις για ένταξη της Τουρκίας στην εξίσωση της ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και η πιθανότητα σύνδεσης της Ελλάδας με την Αίγυπτο.

Παράλληλα, θα τεθεί επί τάπητος το κόστος του αντίκτυπου των κυρώσεων κατά της Ρωσία σε ότι αφορά την ενέργεια, που πληρώνει η χώρα μας, σε σχέση με άλλες χώρες του ΝΑΤΟ όπως η Τουρκία που κρατάει ουδέτερη στάση και ίσες αποστάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης.