«Τα οικονομικά μέτρα της Δύσης έχουν δυσκολέψει τη ζωή αρκετών ανθρώπων στου στενού κύκλου του Ρώσου προέδρου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως η σταθερή πορεία και η συνετή οικονομική διαχείριση έκλεισε ένα κεφάλαιο με την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Παράλληλα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως η ΝΔ κάνει ότι μπορεί προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις από την ακρίβεια.

Την ίδια στιγμή υπογράμμισε πως επειδή τα δύσκολα είναι μπροστά μας χρειάζονται αλήθειες.

Για την αύξηση του κατώτατου μισθού, ο κ. Οικονόμου είπε πως πλησιάζει η 1η Μαίου και ο πρωθυπουργός θα κάνει τις ανακοινώσεις ενώ είπε πως θα είναι κάτι γενναιόδωρο.

Ακόμη δήλωσε πως τον Απρίλιο διπλασιάζεται η επιδότηση του φυσικού αερίου, ενώ είπε πως όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση η κυβέρνηση θα βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών.

Επιπρόσθετα ο κ. Οικονόμου είπε πως δεν παρατηρούνται ελλείψεις στην ελληνική αγορά και ορισμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ έβαλαν πλαφόν στην διάθεση ορισμένων προϊόντων όπως στο ηλιέλαιο.

Τέλος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με
τη ΝΔ τονίζοντας ότι η αυτοδυναμία παραμένει στόχος ώστε η χώρα να έχει μια σταθερή κυβέρνηση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Γιάννη Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τα οικονομικά μέτρα που έχουν ληφθεί για τους ρώσους επιχειρηματίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Βλέπουμε πως τα οικονομικά μέτρα της Δύσης έχουν δυσκολέψει τη ζωή αρκετών ανθρώπων του στενού κύκλου του ρώσου προέδρου, είναι και αυτό μια παράμετρος. Προφανώς όλοι θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος το γρηγορότερο δυνατό και να ασκηθεί πιο αποτελεσματική πίεση. Βλέπουμε μια πίεση η οποία έχει και αυτή τα αποτελέσματά της».

Αναφορικά με την αποπληρωμή του ΔΝΤ, ο κ. Οικονόμου δήλωσε: «Μέσα σε αυτή την πολύ ζοφερή και δυσάρεστη ατμόσφαιρα η σταθερή πορεία που η χώρα μας είχε επιλέξει όλο το προηγούμενο διάστημα και η συνετή οικονομική διαχείριση μας επέτρεψε να κλείσουμε ένα κεφάλαιο που κανένας μας δεν το θυμάται με ευχάριστα χρώματα. Αναφέρομαι για την παρουσία του ΔΝΤ εδώ και τη πρόωρη αποπληρωμή. Ήταν μια περίοδος με πάρα πολλά σκαμπανεβάσματα, ήταν μια περίοδος η οποία ήταν οδυνηρή όχι μόνο σε επίπεδο οικονομικό, σε επίπεδο κοινωνικό».

«Θυμάστε τους κινδύνους που περάσαμε, θυμάστε πόσο κόστισε στην ζωή των πολιτών, πως άλλαξε για εκατομμύρια ανθρώπους η ζωή τους, άνθρωποι που έφυγαν από την Ελλάδα και ακόμα δεν έχουν επιστρέψει, κοινωνικά στρώματα που συνεχίζουν την προσπάθεια να επουλώσουν τις πληγές τους. Ήταν ένα δυσάρεστο κεφάλαιο από το οποίο πρέπει να κρατήσουμε μόνο τα συμπεράσματα που βγάλαμε και να μην θυμόμαστε ποτέ και όσους μας τάζανε λαγούς με πετραχήλια και όσους πιστεύανε σε μαγικές συνταγές και όσους σπεκούλαραν πάνω σε αυτό και έχτισαν καριέρες σε διάφορα πεδία αλλά και τις ευθύνες συνολικά όλων μας για το ότι η χώρα έφτασε εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς αν θα συμμετέχει η ΝΔ στην αυριανή απεργιακή κινητοποίηση, απάντησε: «Η ΝΔ και οι βουλευτές της και η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στους πολίτες, αυτή είναι η δουλειά μας. Η παράταξη αυτή νομίζω ότι έχει τιμήσει τη σοβαρότητα δηλαδή αυτό το σουρεαλιστικό που ζούσαμε υπουργοί να διαδηλώνουν κατά της κυβερνητικής πολιτικής... Από την άλλη πλευρά εμείς ποτέ δεν είχαμε τη λογική κηδεμονίας του συνδικαλιστικού κινήματος, υπάρχουν συνδικαλιστές οι οποίοι πρόσκεινται στην παράταξη της ΝΔ που πολλές φορές όχι μόνο αύριο αλλά και άλλες φορές έχουν διαδηλώσει αυτά που πιστεύουν».

«Αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι να αντιληφθεί κανείς σε ότι αφορά ννοώ το πολιτικό προσωπικό της χώρας, αυτή τη πολύ δύσκολη στιγμή που στέκεται ο καθένας. Αυτό που χρειάζεται η χώρα σήμερα είναι αποτελέσματα και αλήθειες. Αποτελέσματα που να μπορούν να μετριάσουν τις συνέπειες της κρίσης, συγκεκριμένες πολιτικές και αυτές ο κόσμος τις βλέπει. Βλέπει ότι η κυβέρνηση αξιοποιεί και το τελευταίο ευρώ που μπορεί να υπάρξει για να σταθεί στο πλευρό της κοινωνίας, και από την άλλη επειδή περνάμε δύσκολα και επειδή τα δύσκολα είναι μπροστά μας χρειάζονται αλήθειες και υπευθυνότητα και κρινόμαστε όλοι, κόμματα και πολιτικοί, από το πόσο αλήθεια μπορούμε να αντέξουμε και εμείς σε αυτή τη δύσκολη φάση που περνάει η Ελλάδα και όλη η Ευρώπη», υπογράμμισε ο ίδιος.

Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Πρώτα απ’ όλα αφήστε να δούμε πόσο θα είναι. Βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες, όταν καταλήξουν όλες οι διαβουλεύσεις και οι διαδικασίες και οι προπαρασκευαστικές πράξεις που βρίσκονται αυτή την ώρα σε εξέλιξη, η προετοιμασία δηλαδή, δεν απέχουμε πολύ πια, πλησιάζει η 1η Μαΐου ο πρωθυπουργός θα είναι αυτός που θα κάνει τις ανακοινώσεις αφού πρώτα έχει μετρηθεί σωστά τι αντέχει η χώρα, τι αντέχουν οι επιχειρήσεις τι είναι αυτό που μπορεί να δοθεί. Θα ειναι κάτι το οποίο θα είναι γενναιόδωρο, προφανώς θα είναι πολύ παραπάνω από την πρώτη αύξηση του κατώτατου μισθού και θα είναι κάτι το οποίο προφανώς θα λαμβάνει υπόψη του το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον και τη δυσχερέστατη συγκυρία που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι».

Αναφορικά με την απάντηση του κ. Παναγόπουλου ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι κατώτερη των περιστάσεων στην περίπτωση που είναι στα 700 με 715 ευρώ, είπε: «Δεν νομίζω ότι βοηθάει αυτή την ώρα το να παίζουμε το παιχνίδι της κολοκυθιάς. Η κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να ανακοινώσει το ύψος του κατώτατου μισθού πριν αποφασίσει πιο ακριβώς θα είναι. Πρόκειται για μια πολιτική η οποία δεν προσφέρεται για επικοινωνιακό show ούτε για επικοινωνιακή προετοιμασία όπως και όλα τα μέτρα που έχουμε μέχρι τώρα εξαγγείλει. Γιατί ο κόσμος προφανώς έχει την ανάγκη διαρκούς στήριξης, δεν το συζητώ αυτό, ζούμε πάρα πολύ δύσκολα και τα δύσκολα είναι μπροστά μας άρα ο κόσμος έχει την αγωνία να νοιώθει το κράτος δίπλα του και να τον στηρίζει, άλλο όμως αυτό και άλλο να μετατρέπουμε σε θέαμα την πολιτική ουσία. Η πολιτική ουσία είναι να βλέπουμε τι μπορούμε, τι αντέχουμε, να εξαντλούμε κάθε περιθώριο, να ψάχνουμε συνέχεια να βρίσκουμε καινούργιες δυνατότητες και αυτά να τα δίνουμε στον κόσμο για να μπορέσουν να μετριαστούν οι επιπτώσεις της ακρίβειας».

Αναφορικά με το διπλασιασμό της επιδότησης του φυσικού αερίου τον Απρίλιο, διευκρίνισε: «Τα είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός, είχαμε πει ότι θα διευρυνθεί η υποστήριξη σε ότι αφορά το ρεύμα και το φυσικό αέριο».

ΔΗΜ: Θα πάει και Μάιο και Ιούνιο;

«Όσο οι ανατιμήσεις είναι αυτές που είναι η πολιτεία θα στηρίζει την κοινωνία και τους καταναλωτές. Το έχουμε πει από την πρώτη στιγμή, ήμασταν η χώρα που ξεκίνησε πριν από οποιαδήποτε άλλη. Σας θυμίζω ότι η πρώτη στήριξη στο ηλεκτρικό ρεύμα είχε εξαγγελθεί από τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και σήμερα έχουμε φτάσει μαζί με τη στήριξη που κάνει απευθείας στους καταναλωτές η ΔΕΗ να έχει προσεγγίσει η στήριξη αυτή τα 4 δις ευρώ», επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΗΜ: Θα πάει και Μαΐου και Ιούνιο;

«Έχουμε τις εφεδρείες και το σχεδιασμό να είμαστε κυρίως στο πλευρό του κόσμου κυρίως σε ότι αφορά το ρεύμα που είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα όχι το μόνο αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά , οι επιχειρήσεις, οι αγρότες . Θα είμαστε στο πλευρό της κοινωνίας και να πούμε ότι ειδικά για τον Απρίλιο έχει σχεδόν διπλασιαστεί η στήριξη. Και θα υπάρξουν και επιχειρήσεις γιατί αλήθεια είναι ότι και αυτές σήκωσαν πολύ μεγάλο βάρος που θα δουν γενναία υποστήριξη και μάλιστα και αναδρομικά», απάντησε.

«Έχουμε πει από την πρώτη στιγμή ότι η στήριξη που κάνουμε είναι μια στήριξη η οποία μετριάζει τις επιπτώσεις, δεν μπορεί ούτε να τις ισοφαρίσει και σε καμία περίπτωση να τις εκμηδενίσει. Προσπαθούμε να εξαντλήσουμε κάθε διαθέσιμο ευρώ για να σταθούμε στο πλευρό της κοινωνίας προκειμένου να μετριάσουμε αυτές τις επιπτώσεις και να είμαστε και ειλικρινείς απέναντι στον κόσμο», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο για πλαφόν στην αγορά συγκεκριμένων προϊόντων, ανέφερε: «Η εικόνα που έχουμε, και μάλιστα αυτή η εικόνα είναι πολύ πιο συστηματοποιημένη γιατί από χθες άνοιξε η πλατφόρμα που θα πρέπει να δηλώνουν οι επιχειρήσεις τα αποθέματά τους σε μια πολύ μεγάλη γκάμα προϊόντων που συνδέονται με την κρίση, είναι ότι δεν παρατηρούνται στην ελληνική αγορά ελλείψεις ή δεν διαγράφεται στο άμεσο μέλλον να έχουμε τέτοιου είδους προβλήματα και ελλείψεις. Όντως ορισμένες αλυσίδες super market προέβησαν στην κίνηση αυτή γιατί υπήρξε λόγω ανησυχίας από ορισμένους κλάδους μια πολύ επιθετική πολιτική προμήθειας ηλιελαίου λόγω της αίσθησης ότι μπορεί να λείψει από την αγορά, κάποιες επιχειρήσεις super market έβαλαν ένα όριο στην προμήθεια του συγκεκριμένου αυτού αγαθού για να μην υπάρξουν ελλείψεις αλλά δεν φαίνεται αυτή την ώρα ότι είναι εκτεταμένο το φαινόμενο ή ότι θα είμαστε αντιμέτωποι με ελλείψεις». 

«Εκείνο που είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος είναι ότι με τους μηχανισμούς που έχουμε στη διάθεσή μας πλέον μπορούμε να παρακολουθούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα ποια είναι η κατάσταση των αποθεμάτων. Εάν δούμε ότι πλησιάζουμε ένα καμπανάκι συναγερμού μπορεί σε κάποια τα είδη να πάμε προς αυτή την κατεύθυνση αλλά να είμαστε ψύχραιμοι δεν φαίνεται αυτή την ώρα στην ελληνική αγορά να είμαστε αντιμέτωποι με κάποιο κίνδυνο μεγάλων ελλείψεων σε αγαθά που χρησιμοποιούμε», συμπλήρωσε.

Ερωτηθεις αν υπάρχει ενδεχόμενο το κράτος στα ευάλωτα νοικοκυριά να πληρώσει όλο το λογαριασμό του ρεύματος για ένα ή δύο μήνες, είπε: «Αυτό που υπάρχει αυτή την ώρα στην ατζέντα της κυβέρνησης είναι η συνέχιση της οριζόντιας πολιτικής στήριξης με τον τρόπο που την έχουμε δει να κλιμακώνεται και να εφαρμόζεται από τον Σεπτέμβριο και μετά. Αυτό κάναμε για τον Απρίλιο διπλασιάζοντας στην ουσία τη στήριξη, οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου είναι σαφώς πιο ενισχυμένοι όμως προστέθηκαν και άλλα πράγματα, προστέθηκε η αναδρομική υποστήριξη σε επιχειρήσεις ενεργοβόρες ή μικρές επιχειρήσεις».

Ερωτηθείς αν υπάρχει σκέψη επιδότησης ενοικίου στους οικονομικά αδύναμους, απάντησε: «Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του κόσμου για το τι περισσότερο μπορεί να περιμένει από το κράτος όμως καλά –καλά τα μέτρα για τον Απρίλιο δεν τα έχει δει η κοινωνία στην τσέπη της ως στήριξη. Προχθές υπογράφτηκε η ΚΥΑ για την οριζόντια μείωση που θα φέρει 15 λεπτά μείωση στο πετρέλαιο κίνησης, την άλλη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους για τα καύσιμα. 21 Απριλίου θα έρθουν τα επιδόματα των 200€ σε πάνω από 1,7 εκατομμύριο δικαιούχους όταν ακόμα δεν έχουμε δει τα μέτρα του Απριλίου να έρχονται είναι λίγο πρόωρο να συζητά κανείς για τι άλλο θα μπορούσε να υπάρξει. Υπό ποια παράμετρο; Υπό την παράμετρο ότι η κυβέρνηση έχει δύο βασικές αρχές προφανώς στο πλευρό της κοινωνίας στοχευμένα κυρίως σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη αλλά πάντοτε και μέσα στα δημοσιονομικά όρια αντοχής της οικονομίας. Δεν πρέπει να τινάξουμε στον αέρα τα δημόσια οικονομικά της χώρας άρα ότι αποφασιστεί αφού μετρηθεί σωστά θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό σε όλα τα πεδία όταν είναι ώριμο και έτοιμο».

Ερωτηθείς αν είναι μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης η μείωση ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης, υπογράμμισε: «Έχουμε τα μέτρα του Απριλίου δεν είναι λογική πριν ακόμα εφαρμοστούν τα μέτρα να δούμε τι άλλο... Ο πρωθυπουργός είπε ότι πάντοτε υπάρχουν σκέψεις και δυνατότητες όταν έχουμε κάτι πιο συγκεκριμένο να πούμε, θα το πούμε. Τα μέτρα του Απριλίου έχουν ανακοινωθεί και εφαρμόζονται δεν υπάρχει κάτι άλλο».

Ερωτηθείς αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είναι σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ, επισήμανε: «Όχι. Οι ερωτήσεις αυτές αναφέρονται σε ένα μέλλοντα χρονο και καταλαβαίνετε ότι οι υποθετικές ερωτήσεις είναι πάρα πολύ ευάλωτες σε οποιεσδήποτε απαντήσεις. Δεν γίνεται με αυτό τον τρόπο η προσέγγιση πως μπορούμε να φτιάξουμε κυβέρνηση και πως μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος. Να σας πως γιατί δεν γίνεται, για τον απλούστατο λόγο ότι ο πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο, ο πρωθυπουργός είπε ότι για εμάς είναι σημαντική η σταθερότητα και η κυβερνησιμότητα μιας χώρας και η αυτοδυναμία είναι το πιο ασφαλές, το καλύτερο μέσο σε ένα διεθνές περιβάλλον αστάθειας».

«Με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που έχει το πολιτικό προσωπικό της χώρας, γνωριζόμαστε ποιοι είμαστε, που βρισκόμαστε, τι πρεσβεύει ο καθένας η αυτοδυναμία για εμάς παραμένει ο ασφαλέστερος τρόπος για να εχει η χώρα μια σταθερή, αποτελεσματική συνεκτική διακυβέρνηση, αξιοποιώντας όπως κάνει και η σημερινή κυβερνηση της ΝΔ δυνάμεις, ανθρώπους, ιδέες, προτάσεις οι οποίοι είναι και πέραν των ορίων του κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση αυτή. Από εκεί και πέρα εάν οι πολίτες με τη δεύτερη εκλογή αποφασίσουν αλλιώς, που αφήστε το να το δούμε διότι σε ένα χρόνο που θα γίνουν οι εκλογές μπορεί να είναι διαφορετικά τα διακυβεύματα, η χώρα θα κυβερνηθεί με κάποιο τρόπο.

Ερωτηθείς αν το ΚΙΝΑΛ θα μπορούσε να είναι ένα κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ, απάντησε: «Αυτό που μπορούμε να πούμε σήμερα είναι οτι η ΝΔ μετά βεβαιότητας δεν είναι σοσιαλδημοκρατικό κόμμα άρα μην απευθύνετε σε εμάς τις ερωτήσεις αυτές να τις κάνετε αλλού. Ο πρωθυπουργός είπε το αυτονόητο από εκεί και πέρα μεταξύ της συζήτησης που κάνουμε τώρα και του θέματος αν και όταν θα τεθεί μεσολαβούν δύο πολύ κρίσιμα πράγματα. Πρώτον ο χρόνος στον οποίο χρόνο εμείς έχουμε δουλειά να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της κρίσεις και να συνεχίσουμε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις που επιτρέπουν στη χώρα να κάνουν κινήσεις σαν και αυτή που έγινε χθες για παράδειγμα την αποπληρωμή του ΔΝΤ και μια σειρά από άλλα πράγματα, και επίσης μεσολαβεί και η προεκλογική περίοδος. Μεσολαβεί αυτό που θα πουν οι πολίτες, θα δουν, θα συγκρίνουν, θα λάβουν υπόψη τους όλα τα διακυβευματα και ίσως πολλά από αυτά που συζητάμε τώρα να είναι άνευ αντικειμένου όταν θα πλησιάσουμε εκείνη την ώρα».

Ερωτηθείς αν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μπορεί να σκεφτεί κάποιος ότι δεν θα είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός του πρώτου κόμματος, σημείωσε: «Κανένας δεν μπορεί να το διανοηθεί αυτό, είναι αυτονόητο ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος όταν μάλιστα αυτό θα απέχει καμια 10ρια μονάδες από το δεύτερο και 16 -17 από το τρίτο είναι αυτονόητο ότι αυτός θα είναι πρωθυπουργός».