Εβδομάδα με την εβδομάδα, αν όχι μέρα με τη μέρα, μελετούν στο κυβερνητικό επιτελείο τις εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας, τις προεκτάσεις του στις διεθνείς τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών, ενώ παράλληλα αξιολογούν τις δυνατότητες του Προϋπολογισμού για περαιτέρω παρεμβάσεις όσον αφορά τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Η άσκηση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και σύνθετη, όπως εξηγεί στα «Π» αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, καθώς μετά το ζήτημα των λογαριασμών ενέργειας, τις τιμές των καυσίμων, τις ανατιμήσεις στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, προστίθενται διαρκώς νέες κατηγορίες επαγγελματικών ομάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις συνέπειες του πολέμου στον κλάδο τους και ζητούν στήριξη από το κράτος. Η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα είναι το επόμενο βήμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμη οι αποφάσεις ποια από αυτά θα αφορά και για πόσο χρονικό διάστημα θα ισχύει η μείωση.

μι
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αξιοποιεί όλο το δυναμικό της κυβέρνησης -υπουργούς, υφυπουργούς, γενικούς γραμματείς, επικεφαλής οργανισμών- για τη διαχείριση των επιμέρους κρίσεων στην ενέργεια, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στον αγροκτηνοτροφικό τομέα κ.λπ. και όλοι παράλληλα αξιολογούνται ενόψει ενδεχόμενου ανασχηματισμού.

Σε επαφή

Την περίοδο αυτή, τρεις διαφορετικές ξένες αποστολές που βρίσκονται στην Αθήνα και είναι σε επαφή με υπουργούς, συνεργάτες τους και στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αφήνουν μια χαραμάδα αισιοδοξίας για την ελληνική οικονομία και ενισχύουν την πεποίθηση του κ. Μητσοτάκη ότι η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας πρέπει να διαφυλαχθεί.

1. Η πρώτη αποτελείται από στελέχη της Κομισιόν, που αξιολογούν το εθνικό σχέδιο για την αξιοποίηση των πόρων του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η εικόνα που αποκόμισαν από την πρόοδο που έχει σημειωθεί ήταν θετική και έτσι αναμένεται εντός του Απριλίου, πιθανώς και πριν από το Πάσχα, να εγκρίνουν το πρώτο «πακέτο» ύψους 3,56 δισ. ευρώ (επιδοτήσεις και δάνεια), που θα αντιστοιχεί στην πρώτη δόση από τα συνολικά 31 δισ. που μπορεί να αντλήσει η χώρα μας. Ετσι, η Ελλάδα θα είναι από τις πρώτες χώρες όπου θα εκταμιευθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, κάτι που θα αποτελέσει και ένα είδους ψήφου εμπιστοσύνης στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά και μια ισχυρή τόνωση, που την έχει ανάγκη η εθνική οικονομία.

2. Η δεύτερη αποστολή στην Αθήνα αποτελείται από στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που φέρεται να έκριναν θετικά την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης. Αυτή, μάλιστα, μπορεί να ήταν και η τελευταία αποστολή του ΔΝΤ στη χώρα μας με αυτή τη μορφή, καθώς η κυβέρνηση πήρε το «πράσινο φως» για την πρόωρη αποπληρωμή των υπολειπόμενων δανείων προς το ΔΝΤ, ύψους περίπου 1,86 δισ. ευρώ. 

Η μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα τρόφιμα είναι το επόμενο βήμα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, χωρίς ωστόσο να έχουν ληφθεί ακόμη οι αποφάσεις


Όπως μάλιστα επεσήμανε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, «η πλήρης πρόωρη αποπληρωμή των εκκρεμών δανείων της Ελλάδας από το ΔΝΤ, καθώς και η προπληρωμή μέρους των δανείων GLF (σ.σ.: δάνεια από κράτη της ευρωζώνης από το πρώτο μνημόνιο) στέλνουν ένα θετικό μήνυμα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική θέση της Ελλάδας. Θα έχουν επίσης θετικό αντίκτυπο στο προφίλ του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και θα δημιουργήσουν εξοικονόμηση για τον ελληνικό Προϋπολογισμό».

3. Η τρίτη ομάδα ξένων τεχνοκρατών στην Αθήνα είναι εκείνη που θα προχωρήσει στη 14η μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία μπορεί υπό προϋποθέσεις να είναι και η τελευταία. Εφόσον αυτό συμβεί, η χώρα μας θα λάβει -εντός του καλοκαιριού- συνολικά 1,5 δισ. ευρώ από τις υπολειπόμενες δύο δόσεις, ένα ποσό που επίσης θα ενισχύσει την οικονομία, αλλά το κυριότερο είναι ότι θα σημάνει το τέλος της εποχής της ενισχυμένης εποπτείας, που ακολούθησε την περίοδο των μνημονίων. Είναι ισχυρή βέβαια και η πιθανότητα οι δόσεις να σπάσουν και η δεύτερη να δοθεί μέσα στο φθινόπωρο.

Σε κάθε περίπτωση, οι συζητήσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων στην Αθήνα με τα στελέχη των ευρωπαϊκών και διεθνών οργανισμών αυτές τις ημέρες οδηγούν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κοινή εκτίμηση ότι οι συνέπειες του πολέμου στην Ελλάδα θα είναι πιο ήπιες σε σχέση με εκείνες στα περισσότερα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και στην εκτίμηση ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωράνε ως επί το πλείστον ομαλά. Εν μέσω των δραματικών εξελίξεων παγκοσμίως, η εκταμίευση της πρώτης δόσης από το Ταμείο Ανάκαμψης, η οριστική αποπληρωμή του ΔΝΤ και η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία θα στείλουν ένα ισχυρό σήμα στις αγορές ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην κανονικότητα, αλλά και στη διεθνή επιχειρηματική κοινότητα ότι η χώρα μας είναι ασφαλής επενδυτικός προορισμός.