Ενημερωτική εκπομπή με την Κέλλυ Κοντογεώργη
Ενημερωτική εκπομπή με την Κέλλυ Κοντογεώργη Κέλλυ Κοντογεώργη
mitsotakis_kozani
Πολιτική

Στην Κοζάνη ο πρωθυπουργός: Το ηχηρό μήνυμα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και το πλάνο για την απολιγνιτοποίηση

Θα βρεθεί στα εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια

Την πίστη του στη μετάβαση στην εποχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και στα «εθνικά μας καύσιμα», τον ήλιο και τον αέρα, που θα διασφαλίσουν μελλοντικά την ενεργειακή αυτονομία και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, θα εκφράσει σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη Δυτική Μακεδονία. Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στην Κοζάνη για να παραστεί και να μιλήσει στα εγκαίνια του Φωτοβολταϊκού Πάρκου του Ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, του μεγαλύτερου σε λειτουργία έργου ΑΠΕ μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ενός από τα μεγαλύτερα πάρκα με φωτοβολταϊκά σε ολόκληρη την Ευρώπη, όπως επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωση το Μέγαρο Μαξίμου.


Ευκαιρίες για την περιοχή

Από την Κοζάνη, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει το πλάνο απολιγνιτοποίησης της Δυτικής Μακεδονίας, τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την περιοχή αλλά και για όλη την Ελλάδα, αλλά και την πλήρη λειτουργία των λιγνιτικών εργοστασίων όλο το 2022, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα ενεργειακού εφοδιασμού στην επικράτεια, λόγω των διεθνών αναταράξεων.

«Πράσινη μετάβαση»

«Στο τέλος της ημέρας, η έννοια της πράσινης μετάβασης γίνεται πιο σημαντική όχι μόνο σε ό,τι αφορά το κλίμα, αλλά και από γεωπολιτικής άποψης. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ενεργειακή ανεξαρτησία», τόνισε προχθές ο κ. Μητσοτάκης, σε συζήτηση στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την αναπτυξιακή πρωτοβουλία «Growing Together». «Σε δύο μέρες», είπε, «θα πάω στη Δυτική Μακεδονία, που ήταν η περιοχή όπου παραδοσιακά γίνεται εξόρυξη λιγνίτη, για να εγκαινιάσω το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο που λειτουργεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα».


Τεράστιο έργο

Το έργο περιλαμβάνει 18 φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που αναπτύσσονται σε μια έκταση 4.400 στρεμμάτων. Υπολογίζεται ότι θα παράγει ενέργεια 350 GWh ετησίως, ικανή να εξασφαλίσει την παροχή καθαρής ενέργειας μηδενικών εκπομπών για τουλάχιστον 75.000 νοικοκυριά, με ετήσιο όφελος σε επίπεδο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα 320.000 τόνων, που αντιστοιχεί σε 1,1 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.

«Μονόδρομος»

«Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας είναι μονόδρομος», είχε τονίσει σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρωθυπουργός. «Όσο πιο γρήγορα, τόσο καλύτερα. Όχι μόνο γιατί είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Γιατί είναι πιο φτηνές. Όσο περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έχουμε, αιολικά και ηλιακά, τόσο πιο φτηνή η ενέργεια την οποία τελικά θα πληρώνουμε». Έθεσε δε το πλάνο της ενεργειακής μετάβασης της χώρας ως εξής: «Το φυσικό αέριο ήταν πάντα μεταβατικό καύσιμο. Φεύγοντας από το λιγνίτη περνάμε από το φυσικό αέριο, για να καταλήξουμε τελικά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».