Αλεξης_Τσιπρας__16_
Πολιτική

Τσίπρας: «Κάθετη διαφωνία με τη στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική στην ουκρανική κρίση»

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Συνέντευξη παραχώρησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας στο Κρήτη TV και μίλησε για το πολιτικό σκηνικό της χώρας, την ακρίβεια και την κρίση λόγω του πολέμου.

Ακόμη, ευρύτατο κάλεσμα στις δυνάμεις που αυτοπροσδιορίζονται ως προοδευτικές να ανοίξουν τα χαρτιά τους στο θέμα των μετεκλογικών συνεργασιών επάνω σε συγκεκριμένες προγραμματικές θέσεις απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε.

Τσίπρας: Δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως ενδεχόμενο συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Είπε για τις σχέσεις με την ΝΔ και για το θέμα των συνεργασιών: «Οι διαφορές με τη ΝΔ είναι αγεφύρωτες, εμείς θέλουμε μία οικονομία με κοινωνικό πρόσημο, η ΝΔ νομίζει ότι μπορεί η οικονομία να αναπτύσσεται ανεξέλεγκτη, δεν έχει έγνοια για την εργατική τάξη, για τους εργαζόμενους για την μεσαία τάξη».

«Όπως συνέβη στην Ελλάδα με το ΠΑΣΟΚ, και αυτό ήταν που γιγάντωσε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το φαινόμενο δεν οφείλεται στο ότι είχε κακούς αρχηγούς, όπως τον Ευάγγελο Βενιζέλο ή την αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, αλλά γιατί ακολούθησε μία πολιτική ταύτισης με την ΝΔ. Αν δεν το καταλαβαίνουν αυτό και ακολουθήσουν μία πολιτική ταύτισης τότε δεν καταλαβαίνουν ποιο είναι το υπαρξιακό τους συμφέρον…».

«Κάθετη διαφωνία με τη στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική στην ουκρανική κρίση»

Την κάθετη διαφωνία του με την στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική, όσον αφορά την ουκρανική κρίση και την αλλαγή δόγματος, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Έχω κάθετη διαφωνία με την στρατηγική Μητσοτάκη στην εξωτερική πολιτική και με την αναθεώρηση του δόγματος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής και την προσχώρηση στο δόγμα Παπάγου, της Ελλάδας ως προκεχωρημένου φυλακίου. Με την επιλογή Μητσοτάκη όχι να στείλουμε ανθρωπιστική βοήθεια αλλά να στείλουμε επιθετικό πολεμικό υλικό στη Ουκρανία -που δεν θα αλλάξει τους συσχετισμούς αλλά έχει έναν ισχυρό συμβολισμό ότι η Ελλάδα είναι μέρος της σύγκρουσης, είναι μέρος της κρίσης - πολύ φοβάμαι ότι δεν είμαστε καν προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, είμαστε προκεχωρημένοι δίχως να έχουμε καμία φύλαξη».

Υποστήριξε ότι ο «πρωθυπουργός ενδεχομένως με το να εμφανίζεται αντιρώσος και δυτικόφιλος προσδοκά ως αντάλλαγμα τη μη αναβάθμιση της Τουρκίας. Το αντίθετο συμβαίνει, εμείς βγαίνουμε στην σέντρα και η Τουρκία αναβαθμίζεται. Φοβάμαι ότι είναι μία αρνητική εξέλιξη για την εξωτερική πολιτική της χώρας και την αποκλειστική ευθύνη γι αυτή την εξέλιξη την έχει ο κ. Μητσοτάκης».

«Φοβάμαι ότι θα παραλάβω χάος»

Συνδέοντας την κατάσταση που θα παραλάβει με τη συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίας πρόσθεσε: «Αυτό που λέω είναι ότι η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη στον τόπο ίσως είναι γραπτό να παραλαμβάνει από την Δεξιά στη χώρα (και πολύ περισσότερο εμείς από την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη γιατί καμία άλλη κυβέρνηση της δεξιάς δεν θα είχε κάνει τέτοια στρατηγικά λάθη), μία κατάσταση που είναι χαώδης και να βάζει στόχο να νοικοκυρέψει τα οικονομικά κα να στηρίξει τη κοινωνία. Αυτό είναι το πρόσημο της δικής μας κυβερνητικής πρότασης. Επειδή εμείς πιστεύουμε στις συνεργασίες - γι αυτό ψήφισα την απλή αναλογική-, πιστεύοντας στην ανάγκη να μετεξελιχθεί η χώρα σε μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που τα κόμματα θα συνεργάζονται με βάση τις προγραμματικές συγκλίσεις».

Εξήγησε την θέση του κάνοντας αναδρομή και σημείωσε: «Φοβάμαι ότι πάλι χάος θα παραλάβουμε, όπως χάος παρέλαβε και ο Παπανδρέου από τον Καραμανλή, όπως παραλάβαμε και εμείς από τον Σαμαρά. Αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που θα παραλάβουμε, γι' αυτό και ζητώ εκλογές. Όσο περνά ο καιρός επιδεινώνεται η κατάσταση που θα παραλάβω».

Να ανοίξουν τα χαρτιά τους οι προοδευτικές δυνάμεις

Σημείωσε ακόμη ότι το κάλεσμα που απευθύνει σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις είναι «να ανοίξουν τα χαρτιά τους, όχι γενικά αν συμπαθούν τον έναν ή τον άλλο, αλλά πώς πιστεύουν ότι θα κυβερνηθεί η χώρα».

«Εδώ όμως όχι μόνο δεν ανοίγουν τα χαρτιά τους αλλά αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Δεξιά και τον κ. Μητσοτάκη. Δεν θέτουν το αίτημα των εκλογών και λένε ας μείνει έναν χρόνο ακόμη στην κυβέρνηση. Κάποια στιγμή θα πρέπει να εξηγήσουν στον κόσμο τι θέλουν να συμβεί στον τόπο, θέλουν να έχουν συμμετοχή σε κυβέρνηση και αν ναι σε ποια κατεύθυνση, με ποιους προγραμματικούς όρους, σε ποια μεριά θα βλέπει. Εμείς την έχουμε προσδιορίσει, είμαστε σαφείς, το αίτημα μας είναι να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να έλθει μία κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο, προοδευτική για να προστατεύσει την κοινωνία. Αυτό θα γίνει πραγματικότητα, είτε στη πρώτη εκλογή με απλή αναλογική είτε στην δεύτερη», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Για τις εσωκομματικές διεργασίες και την εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την βάση, είπε: «Εμείς αναδεικνύουμε την αξία και την σημασία να είναι κανείς μέλος ενός κόμματος. Το μέλος έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις, άλλο το μέλος και άλλο το είδα φως και μπήκα, όπως έγινε σε άλλα κόμματα όπου είχαν δυνατότητα να ψηφίζουν για αρχηγό ψηφοφόροι άλλων κομμάτων. Όσοι θέλουν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να ενταχθούν, έχουμε ανοικτές τις πόρτες σε όσους συμφωνούν με τις καταστατικές μας αρχές. Θα φθάσουμε στις 15 Μαΐου όπου τα μέλη θα ψηφίσουν για πρόεδρο. Και αυτοί που θα είναι μέλη θα έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν για τις κρίσιμες αποφάσεις, όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Τσίπρας: Τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης για την ακρίβεια

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτεταμένη αναφορά στο πρόβλημα της ακρίβειας και υπογράμμισε την πεποίθησή του ότι η «η ακρίβεια δεν είναι υπόθεση του τελευταίου μήνα. Ο κόσμος ξέρει ότι είναι μία υπόθεση που άρχισε από τον Σεπτέμβριο και κορυφώνεται μετά τα Χριστούγεννα. Είναι τεράστια η ευθύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη που ανέχεται τα καρτέλ της αισχροκέρδειας στην ενέργεια. Και έχει τεράστιες ευθύνες για το μείγμα της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής».

Εξέφρασε τον φόβο του ότι οι επιπτώσεις του πολέμου δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στους λογαριασμούς της ΔΕΗ στην άνοδο των τιμών στο σούπερ μάρκετ και συνέχισε την επίθεση στην κυβέρνηση: «Τα πράγματα είναι πολύ καθαρά και την αισχροκέρδεια την βλέπει ο καταναλωτής στους λογαριασμούς του…Ο κ. Μητσοτάκης έχει πολύ ισχυρές δεσμεύσεις σε συμφέροντα και είναι επιλογή του η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Είναι εγκλωβισμένος από τις ιδεολογικές του εμμονές. Δεν έχει την δυνατότητα και το ανάστημα να φορολογήσει τις εταιρείες και αν το κάνει θα είναι στους ισολογισμούς που θα παρουσιάσουν οι εταιρείες ενέργειας».

Ευθύνες απέδωσε στον πρωθυπουργό για την ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος, λέγοντας: «Στους οκτώ αυτούς μήνες το φυσικό αέριο κόστιζε στους παραγωγούς 150 ευρώ και το πουλάγανε μεσοσταθμικά 203, είχαν κέρδος 50 ευρώ την μεγαβατώρα. Το κέρδος έναν χρόνο πριν ήταν 3 ευρώ την μεγαβατώρα, όλο αυτό αθροιστικά κάνει 1,5 δισ.. Αυτό συνεχίζεται. Ο κ. Μητσοτάκης όσο επιδοτεί τον καταναλωτή επιδοτεί τον μηχανισμό της αισχροκέρδειας, αυτό είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης».