Ο υφυπουργός Προστασίας του πολίτη, κος Λευτέρης Οικονόμου, μίλησε στον Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή “Secret” με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις από την ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως «Εκείνο που έχει σημασία είναι ο συμβολισμός της παρουσίας του Ζελένσκι, το μήνυμα που απεύθυνε και το ότι η χώρα μας ξεκάθαρα από την αρχή έχει τοποθετηθεί υπέρ του σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου, της μη αλλαγής συνόρων και έχει καταδικάσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Είμαστε με την πλευρά της νομιμότητας, με την πλευρά του διεθνούς δικαίου, με την πλευρά της ΕΕ, με την πλευρά του ΝΑΤΟ, με την πλευρά των συμμάχων. Κατά συνέπεια όλα τα άλλα είναι για να δικαιολογήσουν κάποιοι την έλλειψη στρατηγικής και μιας πολιτικής διασφάλισης των εθνικών μας συμφερόντων».

Και συμπλήρωσε πως «Δεν θέλω να μπω στη διαδικασία της πολιτικής αντιπαλότητας, η κυβέρνηση με τον πρωθυπουργό μας εξαρχής αναλογιζόμενη τις ευθύνες της έναντι της πατρίδας μας και προκειμένου να διασφαλιστούν ευρύτερα τα εθνικά μας συμφέροντα και η χώρα να παίξει τον γεωπολιτικό της ρόλο που εκ της θέσεώς της και εκ των συμμαχιών της επιβάλλεται να παίξει γιατί μόνο έτσι μπορούμε να είμαστε παρόντες στο διεθνές γίγνεσθαι και να διασφαλίζουμε τη χώρα μας, με ευθύνη, με ψυχραιμία τοποθετήθηκε από τη σωστή πλευρά. Η παράταξη της ΝΔ στις κρίσιμες στιγμές για το έθνος πήρε τις σημαντικές και στρατηγικές αποφάσεις που έχουν διασφαλίσει τη δημοκρατία και την εθνική ανεξαρτησία στη χώρα μας. Ένας αντιπολιτευτικός λόγος για εσωτερική κατανάλωση νομίζω είναι καιρός η Αριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνει την επανεξέτασή του και να τοποθετηθεί με ευθύνη έναντι της χώρας και αυτών των εξελίξεων των οποίων όλοι μας προσβλέπουμε ότι αλλάζει πλέον ο κόσμος, είμαστε σε μια νέα διαμόρφωση διεθνών συμμαχιών και θα πρέπει εγκαίρως να κάνουμε τις σωστές επιλογές».

Εν συνεχεία, αναφορικά με την υπόθεση Πισπιρίγκου ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «Η Ελληνική Αστυνομία στα πλαίσια των αποστολών που της έχουν ανατεθεί για τη διερεύνηση αυτή της υπόθεσης, πάντα σε συντονισμό με τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, κινήθηκε συστηματικά, έγκαιρα, γρήγορα και έφερε σε πέρας ότι της ανατέθηκε. Είναι όμως ένα θέμα πρωτόγνωρο με ευρύτερο ενδιαφέρον και για τα εγκληματολογικά χρονικά της χώρας χρειάζεται όμως να υπάρξει η αποφόρτιση που απαιτείται σε μια χώρα η οποία σέβεται το δίκαιο, διαμορφώνει τις συνθήκες για να διασφαλίσει μια δίκαιη δίκη για όλους προκειμένου η Δικαιοσύνη, οι αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές με ηρεμία, νηφαλιότητα και με την απαιτούμενη προσοχή, αντικειμενικά και μέσα σε ένα πνεύμα ηρεμίας που χρειάζεται να αποφασίσουν. Θα πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην όλη αυτή διαδικασία αλλά χρειάζεται να υπάρξει ηρεμία, ψυχραιμία όπως αρμόζει σε μια χώρα η οποία έχει νομικό πολιτισμό, σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, σέβεται και τη θέση του κατηγορούμενου. Χρειάζεται αποφόρτιση από το όλο κλίμα προκειμένου μέσα σε ένα πλαίσιο ηρεμίας και όπως επιβάλλεται από το δικαιϊκό μας σύστημα. Η Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της».

Στην πορεία έγινε λόγος για την απεμπλοκή της αστυνομίας από τη διακίνηση των δικογράφων. Επ’ αυτού ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι «Το τελευταίο διάστημα έχει αναληφθεί μια μεγάλη προσπάθεια τόσο από πλευράς υπουργείου Προστασίας του πολίτη και από το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ σε στενή συνεργασία με το υπουργειο Ψηφιακής πολιτικής προκειμένου αρκετές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ να ψηφιοποιηθούν και να περάσει και η αστυνομία στη νέα εποχή. Επίσης είμαστε σε στενή συνεργασία με το υπουργειο Δικαιοσύνης και τα πρώτα αποτελέσματα είναι το θέμα της απαλλαγής της Αστυνομίας από την υποχρέωση που για αρκετές δεκαετίες απασχολούνταν με το θέμα αυτό που ειναι κάτι έξω από τα αμιγώς της αστυνομικά της καθήκοντα. Αυτό στην πράξη θα σημαίνει δύο πράγματα, πρώτον ότι απαλλάσσονται περίπου 1.500 αστυνομικοί από την υποχρέωση επίδοσης των δικογράφων με αποτέλεσμα να δοθούν στην τάξη για να ασχολούνται με τα αμιγώς αστυνομικά καθήκοντα άρα προς όφελος του πολίτη δεδομένου ότι περισσότεροι αστυνομικοί θα πλαισιώσουν τα αστυνομικά τμήματα και θα είναι καθημερινά στη μάχη κατά του εγκλήματος. Παράλληλα όμως θα υπάρχει και μια καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Είμαστε στον «προθάλαμο» ολοκλήρωσης των διαδικασιών και για την ψηφιοποίηση γενικότερα το όλου συστήματος απονομής δικαιοσύνης. Σε σχέση με το θέμα του εκσυγχρονισμού της ΕΛ.ΑΣ γίνεται μια σημαντική προσπάθεια αυτή τη στιγμή σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής κάνουμε το αντίγραφο αδικημάτων και συμβάντων, θα μπορεί πλέον ο πολίτης να το αιτηθεί ηλεκτρονικά από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ και να το παραλάβει με email. Άρα πρόκειται για μια σημαντική εξυπηρέτηση του πολίτη δεν θα χρειάζεται να πηγαίνει ο ίδιος στις αστυνομικές υπηρεσίες, να κάνει την αίτηση, να ξανά πάει να το παραλάβει κλπ. Όπως επίσης γίνεται και μια προσπάθεια για την ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης και μια σειρά άλλων πραγμάτων γενικότερα είναι ένας από τους πρώτους στόχους η απλούστευση των διαδικασιών και η ψηφιοποίηση τους προκειμένου ότι χρειάζεται σε επίπεδο γραφειοκρατικό ο πολίτης να εξυπηρετείται από το σπίτι του».

Τέλος, αναφορικά με τις συγκεντρώσεις ο κ. Οικονόμου τόνισε πως «Από την εφαρμογή του νέου νόμου βλέπουμε σταδιακά μια σημαντική βελτίωση. Καταρχήν έχουμε ένα μεγάλο αριθμό διαδηλώσεων στην Αθήνα όπου οι πιο πολλές ανάλογα με το πλήθος των συγκεντρωμένων καταλαμβάνουν τη μια λωρίδα κυκλοφορίας δηλαδή το κέντρο είναι πάρα πολλές φορές ελεύθερο και δεν υφίσταται εκείνο τον ασφυκτικό αποκλεισμό που συνέβαινε κατά το παρελθόν. Ο πολίτης δικαιούνται και η πολιτεία υποχρεούται να προστατεύσει το δικαίωμα του συνέρχεσθε και αυτό κάνει και η αστυνομία παρίσταται στις διαδηλώσεις, έρχεται σε επαφή κατά κανόνα με τους υπευθύνους και προσπαθεί να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να βρει την αναγκαία ισορροπία προκειμένου και οι πολίτες να ασκούν το δικαίωμά του συνέρχεσθε αλλά παράλληλα να μην υπάρχει υπερβολική επιβάρυνση και στην κοινωνικοοικονομική ζωή της περιοχής στην οποία γίνονται οι διαδηλώσεις. Θα πρέπει να δούμε ότι συνολικότερα από την εφαρμογή του νόμου μέχρι σήμερα οι διαδηλώσεις κατά κανόνα γίνονται στη μια λωρίδα του δρόμου και δεν παρεμποδίζεται η κυκλοφορία επίσης δεν υπάρχουν οι αντιπαραθέσεις και οι βιαιότητες και οι συγκρούσεις διαδηλωτών και αστυνομικών. Βλέπουμε ότι έχει περιοριστεί σημαντικότατα η χρήση χημικών από πλευράς αστυνομίας και θέλω να πιστεύω ότι και το αμεσως επόμενο διάστημα με βάση αυτό που μέχρι τώρα έχουμε κατορθώσει όλοι μας και με τη συνεργασία και των διάφορων συνδικάτων που κατά καιρούς διαδηλώνουν να επιτύχουμε αυτή την ισορροπία η οποία αποβαίνει προς όφελος του κοινωνικού συνόλου διότι έτσι διασφαλίζεται και το δικαίωμα του συνέρχεσθε αλλά παράλληλα να λειτουργεί και η πόλη».


Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη