Συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Mathias Cormann είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μεστο πλαίσιο του Delphi Economic Forum, στους Δελφούς.

Τη συζήτησε συντόνισε ο δημοσιογράφος του Politico Florian Eder.

«Ελπίζουμε σε ανάκαμψη γρήγορη, κανείς δεν ήξερε ότι θα υπάρξει πόλεμος» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός είπε, ότι ο πόλεμος έχει σημαντικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία, κι ως εκ τούτου η κυβέρνηση αναθεωρεί πτωτικά τις εκτιμήσεις για την ανάκαμψη το 2022. «Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι περιμένουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα αλλά θα την προσαρμόσουμε προς χαμηλότερα επίπεδα.

Όπως είπε, πρέπει να σπάσει ο δεσμός μεταξύ φυσικού αερίου και τιμών ρεύματος. «Ελπίζω ότι θα το κάνουμε σε επίπεδο Ευρώπης. Περιμένω αποφάσεις σε αυτό στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής. Αν αυτό δεν γίνει θα εξαρτηθεί από τα κράτη-μέλη η στήριξη των πολιτών. Θα υπάρξει δημοσιονομικό κόστος αν γίνει αυτό», τόνισε.
5561979
Ο πρωθυπουργός θύμισε ότι ζήτησε πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Έχουμε μια αγορά που σήμερα δεν λειτουργεί, οι τιμές φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί δέκα φορές. Πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα δάνεια του Ταμείου Ανάπτυξης ώστε να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή κρίση αλλά και την προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουν κάποιες χώρες. «Πρέπει να είμαστε δημιουργικοί με κεφάλαια που έχουν ήδη εγκριθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε.

5561973
Αναφερόμενος στο σημαντικό πρόβλημα με τις τιμές του ρεύματος είπε ότι πρέπει να υπάρξει διαχωρισμός στις τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος, «αλλιώς θα πληρώσουν τίμημα οι πολίτες».

Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να λάβουμε μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να βοηθήσουμε τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές ενέργειας. Αν δεν γίνει σε ευρωπαϊκό, θα το κάνουμε σε εθνικό επίπεδο. Να αξιοποιήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση τα πάνω από 200 δισ. δάνεια του RRF που δεν θέλουν να αξιοποιήσουν διάφορες χώρες».

«Πρέπει να κινητοποιηθούμε, αλλιώς πρέπει να ξοδέψουμε χρήματα για στήριξη των νοικοκυριών. Αλλιώς θα αφήσουμε να δυναμώσουν οι λαικίστικες φωνές στην Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Ματίας Κόρμαν, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει στήριξη για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της κρίσης. «Είναι ψηλά οι τιμές. Πρέπει να γίνουν μεταρρυθμίσεις και στην αγορά ρεύματος. Να δώσουμε προσοχή στο τι συμβαίνει τώρα» είπε και πρόσθεσε ότι το πρώτο μήνυμα είναι να μείνουν ανοιχτές οι αγορές και να πέσουν οι τιμές και να υπάρχει η απαραίτητη παραγωγή.«Θα πρέπει να προσέξουμε να μην υπάρξει επισιτιστική κρίση» υπογράμμισε.

Αν αποτύχουμε θα επιτρέψουμε στις δυνάμεις του λαϊκισμού να επιστρέψουν δριμύτερες

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε μια σαφή προειδοποίηση, λέγοντας ότι αν η ΕΕ δεν δώσει μια ενιαία απάντηση σε αυτή την κρίση, τότε «θα ξοδέψουμε ως κράτη πόρους για να συγκρατήσουμε τις τιμές». Μια τέτοια εξέλιξη, προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα είχε δημοσιονομικές επιπτώσεις και θα επέτρεπε «στις δυνάμεις του λαϊκισμού στην Ευρώπη να επανέλθουν ισχυρότερες».

«Δεν πρέπει να χάσουμε για οικονομικούς λόγους την υποστήριξη των πληθυσμών μας» υπογράμμισε ακολούθως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
      

«Να δώσουμε το μήνυμα στις αγορές ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας»

«Βγήκαμε από την πανδημία και ελπίζαμε ότι θα συνεχίζονταν η μεγάλη ανάπτυξη. Κανείς δεν περίμενε πόλεμο στην Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι θα υπάρξουν μεγάλες επιπλοκές στην παγκόσμια οικονομία», τόνισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
      
Επιπλέον ανέφερε ότι η Ελλάδα αποπλήρωσε τα δάνειο του ΔΝΤ νωρίτερα, πήρε την πρώτη δόση από το ταμείο ανάκαμψης, και τον Αύγουστο θα βγούμε από τον μηχανισμό ενισχυμένης εποπτείας.
      
«Έχει σημασία να δώσουμε μήνυμα στις αγορές ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, ότι είμαστε αξιόπιστοι» είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας ότι ο επόμενος εφικτός στόχος είναι να αναβαθμιστεί η χώρα σε επενδυτική βαθμίδα.
      
Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η ελληνική οικονομία πορεύεται προς τη σωστή κατεύθυνση, έχει φιλόδοξη ατζέντα που την υλοποιεί σε συνθήκες δημοσιονομικής αξιοπιστίας.

Επενδυτική βαθμίδα

O πρωθυπουργός είπε επίσης ότι είναι εφικτός στόχος να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα το 2023: «Τότε θα έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα. Και οι αγορές θα μας δώσουν αυτό που αξίζουμε», επεσήμανε.

Σχολιάζοντας ο κ.Κόρμαν, είπε ότι η ελληνική οικονομία κινείται προς της σωστή κατεύθυνση: «Υπάρχει φιλόδοξη ατζέντα η οποία πρέπει να συνεχιστεί για να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Είμαστε υποστηρικτικοί να προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση την ατζέντα της».

Το ασύμμετρο σοκ του πολέμου

«Είναι ασύμμετρο το σοκ του πολέμου και οι νικητές και οι χαμένοι έχουν συνέπειες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι οι χώρες που επέβαλαν κυρώσεις πρέπει να συνεργαστούν: «Πρέπει να ενδυναμωθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι «οι κυρώσεις προκαλούν πόνο και πρέπει να προστατέψουμε τους πολίτες μας, ιδίως τους πιο ευάλωτους».

«Δε μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ρωσικό αέριο από τη μια μέρα στην άλλη. Δε λέμε ότι πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις διακοπής του ρωσικού αερίου».