«Τα αποτελέσματα του Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία δείχνουν ότι η Αριστερά επιστρέφει», είπε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας.

Ο κ. Βίτσας εκτίμησε πως η ψήφος στη Λεπέν είναι βαθιά συστημική.

Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πώς ένα κομμάτι της ακροδεξιάς έχει βρει πολιτική στέγη στη ΝΔ.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Βίτσα στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τις γαλλικές εκλογές και την άνοδο του Μελανσόν, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Θα ξεκινήσω με αυτό που είπε ο Μελανσόν ''σε 15 μέρες κανένας δεν πρέπει να ψηφίσει την Λεπέν''. Αυτό είναι πάρα πολύ βασικό, αυτό βέβαια πρακτικά και δια της πλάγιας σημαίνει ότι θα εκλεγεί ο Μακρόν με σχετική άνεση.

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να είναι πιο καθαρό το μήνυμα του Μελανσόν, ο κ. Βίτσας απάντησε: «Αυτά είναι ζητήματα που εκτιμάει η Αριστερά στην Γαλλία, το πως και τι θα ειπωθεί. Ο Μελανσόν επέμεινε στο ότι καμία ψήφος δεν πρέπει να πάει στη Λεπέν και μάλιστα το είπε τρεις φόρες συνέχεια και είπε ''μερικές φόρες σας λεω μερικά πράγματα αλλά δεν με ακούτε και κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Εγώ λοιπον τρεις φόρες σας λεω κανένας ψήφος στη Λεπέν'', είναι πολύ καθαρή η τοποθέτησή του βεβαίως πρέπει να καλύψει δύο πράγματα, το γεγονός ότι από τη μια μεριά η εσωτερική πολιτική του Μακρόν έχει δυσαρεστήσει και έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στο γαλλικό λαό πέρα του γαλλικού εθνικισμού ή καλύτερα του μεγαλο-ιδεατισμού τον οποίο εκμεταλλεύεται η Λεπέν. Δηλαδή του γεγονότος ότι θέλουν να παίζουν ένα κυρίαρχο ρόλο και ότι στην Ευρώπη όλα λύνονται όταν συμφωνούν η Γερμανία και η Γαλλία και ακόμα καλύτερα άμα συμφωνεί και η Ιταλία».

«Της Λεπέν της παρουσιάστηκε μια ευκαιρία την οποία προσπαθεί να την εκμεταλλευτεί τάζοντας τα πάντα στους πάντες. Εγώ νομίζω ότι αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή όσον αφορά τη Γαλλία και με μεγάλη αναφορά στην Ευρώπη, και χωρίς να υποστηρίζω την πολιτική του Μακρόν, έχει σημασία να σταλεί ένα σαφές μήνυμα ενάντια στην ακροδεξιά», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Τα αποτελέσματα του Μελανσόν και όχι μόνο δείχνουν ότι στην Ευρώπη, δεν λεω για την Ελλάδα που έχει γίνει εδώ και χρόνια, η Αριστερά επιστρέφει. Δείχνει ότι χρειάζονται στην παρούσα χρονική ευκαιρία καθαρές και ρεαλιστικές απαντήσεις. Αυτό είναι ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και ιδιαίτερα στη Γαλλία και στην Ευρώπη ότι το κέντρο πολιτικά κερδίζεται με αριστερές θέσεις», ανέφερε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς αν φοβάται ότι μπορεί η ακρίβεια να ενισχύσει την αντισυστημική ψήφο, την ακροδεξιά και τον λαϊκισμό και εδώ στις ελληνικές εκλογές όπως συνέβη στη Γαλλία, απάντησε: «Καταρχήν θεωρώ ότι η ψήφος στην Λεπέν είναι βαθειά συστημική. Είναι πάντοτε ένα γεγονός ότι σε μεγάλες κοινωνικές κρίσεις που ξεκινούν από τις οικονομικές κρίσεις γιατί αυτή τη στιγμή βεβαίως ο πόλεμος επισκιάζει και ξαναρρυθμίζει τα πάντα αλλά οι εκλογές κερδίζονται ή χάνονται από το εισόδημα, το κοινωνικό ή μη κοινωνικό κράτος που έχει κάθε χώρα. Για το αν θα επηρεάσουν τις ελληνικές εξελίξεις εγώ πιστεύω ότι τα πάντα επηρεάζουν τα πάντα, θεωρώ μάλιστα ότι αυτό περισσότερο πρέπει να το σκεφτούν οι Βρυξέλλες και η ΕΕ ότι αυτή η νεοφιλελεύθερη πολιτική που καταρχήν και με πειραματικό τρόπο ασκήθηκε εναντίον της Ελλάδας, η λογική Σόιμπλε, αυτός ο αυταρχικός νεοφιλελευθερισμός τελικά λύνει το πρόβλημα της κρίσης πάνω σε πολύ λίγα πληθυσμιακά στρώματα».

Ερωτηθείς αν στην περίπτωση που στο δεύτερο γύρο των ελληνικών εκλογών έβγαινε από τη μια η ΝΔ και από την άλλη ένα αντίστοιχο κόμμα με αυτό της κας Λεπέν, ο ΣΥΡΙΖΑ αν ήταν τρίτο κόμμα θα προέτρεπε τον κόσμο να ψηφίσει τη ΝΔ, ανέφερε: «Εγώ θεωρώ ότι ένα κομμάτι της ακροδεξιάς έχει βρει πολιτική στέγη στη ΝΔ και είναι εκείνο το κομματάκι που πήγε και ψήφισε Χρυσή αυγή ή που προτίμησε τον Κυρ. Μητσοτάκη για να φύγει ο Τσίπρας. Και εμείς ίσως σαν τον Μελανσόν θα λέγαμε μην ψηφίζεται τον τάδε».