Η δέσµευση που ανέλαβε η κυβέρνηση από την πρώτη στιγµή ήταν να κερδίσει έναν δύσκολο και ασύµµετρο πόλεµο, να αλλάξει το µοντέλο διακυβέρνησης, µε στόχο το κράτος να πάψει να εµποδίζει τη δυναµική ανάπτυξη της οικονοµίας και να µη λειτουργεί σαν δυνάστης στην καθηµερινότητα του κάθε πολίτη και της κάθε επιχείρησης.

Πεποίθησή µας ήταν και παραµένει ότι, για να υπάρξει ταχεία οικονοµική ανάπτυξη προς όφελος των πολλών, χρειάζεται να αλλάξουν πολλά σχεδόν σε όλα τα πεδία της δηµόσιας ζωής. Μόνο έτσι η ανάπτυξη µπορεί να είναι και δυναµική και συµπεριληπτική, ώστε η µεγέθυνση του ΑΕΠ να µοιράζεται δίκαια και κάθε πολίτης να µπορεί να φτάσει στο µέγιστο των δυνατοτήτων του. Να αρθούν εµπόδια και αποκλεισµοί που αποτρέπουν την ενδυνάµωσή του, και να πολλαπλασιαστούν οι ευκαιρίες, ιδίως για τους πλέον ευάλωτους, καθώς δεν περισσεύει κανείς.

Ετσι πορευτήκαµε αυτά τα δυόµισι χρόνια -παρά τις εξωγενείς, επάλληλες κρίσεις που τα σηµάδεψαν-, υλοποιώντας αλλαγές που καλυτερεύουν τη λειτουργία του κράτους και την καθηµερινότητα των πολιτών. Όσο και αν µερίδα της αντιπολίτευσης τις πολέµησε, αρνήθηκε να τις ψηφίσει, τις διαστρεβλώνει ή τις αποσιωπά, η πραγµατικότητα «δεν είναι κάτι που εξαφανίζεται, αν σταµατήσεις να την πιστεύεις».

Ας θυµηθούµε, λοιπόν, ορισµένες από την πληθώρα των σηµαντικών παρεµβάσεων, ξεκινώντας από τον κόσµο της εργασίας.

Σύµφωνα, λοιπόν, µε τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat, από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2022 η ανεργία µειώθηκε από 17,2% σε 11,9%, δηλαδή η ελληνική οικονοµία -µέσα στην πανδηµική λαίλαπα- κατάφερε να δηµιουργήσει 249.000 νέες θέσεις εργασίας! Το πετύχαµε στηρίζοντας την απασχόληση µε σχεδόν 9,5 δισ. και αυξάνοντας το διαθέσιµο εισόδηµα µε γενναίες φοροελαφρύνσεις στην εργασία και τις ασφαλιστικές εισφορές. Να αθροίσουµε τη διπλή αύξηση του κατώτατου µισθού, φέτος από τον Ιανουάριο και τον προσεχή Μάιο, και τη στήριξη των µακροχρόνια ανέργων και 250.000 νοικοκυριών που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.

Παράλληλα, πυκνώσαµε το δίχτυ Προστασίας της Εργασίας µε ρυθµίσεις όπως η άδεια πατρότητας 14 ηµερών, η επιδοτούµενη γονική άδεια και για τους δύο γονείς, τα µέτρα κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία, τα νέα δικαιώµατα υγείας και ασφάλειας για απασχολουµένους σε delivery και courier, το νέο πλαίσιο για την τηλεργασία µε «δικαίωµα στην αποσύνδεση» και η εξίσωση προς τα πάνω της αποζηµίωσης απόλυσης των εργατοτεχνιτών µε αυτές των υπαλλήλων.

Για τους απόµαχους της εργασίας, επιταχύναµε την έκδοση κύριων συντάξεων, διεκπεραιώνοντας το 90% των εκκρεµοτήτων του 2019, που σηµαίνει 225.000 απονοµές σύνταξης το 2021. Από τον προσεχή Ιούνιο θα έχει εξαλειφθεί το πρόβληµα των εκκρεµών συντάξεων και θα εκδίδονται όλες εντός δύο-τριών µηνών. Ολοκληρώσαµε την καταβολή των αναδροµικών και µόνιµων αυξήσεων σε πάνω από 200.000 δικαιούχους συνταξιούχους και ενισχύσαµε χαµηλοσυνταξιούχους και ανασφάλιστους υπερήλικες. Εκσυγχρονίζουµε τον ΕΦΚΑ, καθιστώντας ευκολότερη την καθηµερινότητα των ίδιων των υπαλλήλων και 6,5 εκατοµµυρίων ασφαλισµένων, µε ψηφιοποίηση υπηρεσιών και κατάργηση παρωχηµένων διαδικασιών.

Μεριµνήσαµε για τους νέους, ίσως την πιο αδικηµένη κοινωνική οµάδα, που ενηλικιώθηκε µέσα στις κρίσεις και έχει ανάγκη για ουσιαστικές ευκαιρίες κοινωνικής και οικονοµικής ανόδου.

Το κάνουµε πράξη µε την αναβάθµιση του δηµόσιου σχολείου όλων των βαθµίδων: υποχρεωτική η δίχρονη προσχολική αγωγή, αγγλικά από το νηπιαγωγείο, νέα πρότυπα και πειραµατικά σχολεία, νέα προγράµµατα σπουδών, µε την καθιέρωση Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα ΑΕΙ για πτυχία µε αξία και αντίκρισµα στην αγορά εργασίας. Αναβαθµίσαµε και τη δηµόσια επαγγελµατική εκπαίδευση, που πρώτη φορά στην Ελλάδα αναγνωρίζεται η σηµασία της ως εφοδίου των νέων για καλές δουλειές και αξιοπρεπή εισοδήµατα. Καθιερώσαµε το «πρώτο ένσηµο», δηλαδή οι νέοι 18 έως 29 ετών που προσλαµβάνονται για πρώτη φορά να λαµβάνουν ενίσχυση 1.200 ευρώ (600 ως επιπλέον µισθό και 600 ως επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών), και δηµιουργήσαµε για τη νέα γενιά τον «ατοµικό κουµπαρά», που εγγυάται ότι θα πάρουν σύνταξη αντίστοιχη των εισφορών που κατέβαλαν.

Για τις γυναίκες, ξεκίνησε το πρόγραµµα δωρεάν εξετάσεων για την πρόληψη του καρκίνου του µαστού «Φώφη Γεννηµατά» στις ηλικίες 50-69 ετών, µε περίπου 1.300.000 ωφελούµενες. Πήραµε µέτρα για την πρόληψη και την καταπολέµηση της έµφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, ενισχύσαµε το δίκτυο ∆οµών για κακοποιηµένες γυναίκες και αξιοποιούµε νέα ψηφιακά εργαλεία για την προστασία τους.

Στηρίζουµε την οικογένεια µε το επίδοµα απόκτησης παιδιού 2.000 ευρώ, το οποίο πρώτη φορά χορηγείται στη χώρα µας οριζόντια και σχεδόν καθολικά. Ταυτόχρονα, προσαυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για κάθε παιδί, αυξήθηκαν οι βρεφονηπιακοί σταθµοί και ξεκίνησε το πρόγραµµα «Νταντάδες της γειτονιάς».

Σταθήκαµε δίπλα στις µικροµεσαίες επιχειρήσεις, στους ελεύθερους επαγγελµατίες και τους αυτοαπασχολουµένους, στους αγρότες, στα άτοµα µε αναπηρία, στους νησιώτες µας, στους Έλληνες του εξωτερικού, στους αιτούντες άσυλο.

Γενικά, δεν υπάρχει κοινωνική οµάδα που να µη στηρίχθηκε, λίγο ή πολύ, οικονοµικά ή θεσµικά, αυτά τα δυόµισι χρόνια. Έτσι θα συνεχίσουµε και το επόµενο δωδεκάµηνο, παρά τις νέες δυσκολίες και την αβεβαιότητα που γέννησε ο πόλεµος στην Ουκρανία.

Η κυβέρνηση ακούει, βλέπει, κατανοεί την αγωνία των πολιτών να διαχειριστούν το αυξηµένο κόστος ζωής λόγω της ενεργειακής ακρίβειας, κάνει και θα εξακολουθήσει να κάνει ό,τι µπορεί στο πλαίσιο των δηµοσιονοµικών δυνατοτήτων της χώρας για να περιορίσει τα βάρη στους οικογενειακους προϋπολογισµούς.

Ωστόσο, θα προσπαθεί ταυτόχρονα να συνεχίσει να καλυτερεύει την καθηµερινότητα της κοινωνίας σε όλα τα πεδία µε πολλές µικρές και µεγάλες παρεµβάσεις, που, αθροιζόµενες, κάνουν τη διαφορά, χωρίς να ενδίδει στη δηµαγωγία και την τοξικότητα.