«Πάντα υπήρχε ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες και εκείνο που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης είναι επιτάχυνση των διαδικασιών», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

Επιπλέον, τόνισε πως θα δημιουργηθεί ομάδα κρούσης που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών, ενώ θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Ο κ. Σκρέκας είπε επίσης πως στη χώρα υπάρχουν ενδείξεις για γεωλογικούς σχηματισμούς που είναι πιθανό να περιέχουν υδρογονάνθρακες και ανέφερε ότι στόχος είναι το 2023 να έχουμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην Ελλάδα.

Παρεμβάσεις

Σε ότι αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο υπουργός τόνισε πως ήδη έχουν γίνει παρεμβάσεις για την κατασκευή και εγκατάσταση ΑΠΕ και συμπλήρωσε ότι σχετικό νομοσχέδιο διευκολύνει τα συγκεκριμένα έργα.

«Έως και 80%»

Στη συνέχεια ο κ. Σκρέκας σημείωσε πως τον Απρίλιο η επιδότηση νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα ξεπεράσει τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είπε ότι για 1.250.000 μικρές επιχειρήσεις η επιδότηση θα είναι έως και 80%. Ανέφερε, πάντως, ότι «δεν υπάρχει τρόπος να εξαλείψεις την ακρίβεια όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση» την οποία, όπως είπε «τροφοδοτεί ο πόλεμος στην Ουκρανία».

«Δεν περιμένουμε»

Ο υπουργός τόνισε ότι η χώρα δεν περιμένει την Ευρώπη και για αυτό η κυβέρνηση επιδοτεί κάθε μήνα τους λογαριασμούς. Αναφορικά με τους πάροχους που αλλάζουν μονομερώς τα συμβόλαια είπε πως έχει δοθεί εντολή στη ΡΑΕ να παρακολουθεί τι γίνεται και αν οι επιδοτήσεις περνούν στους λογαριασμούς των καταναλωτών.



Η συνέντευξη

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων: Πάντα θερμό ήταν το ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες, εκείνο που ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός έχει να κάνει με την επιτάχυνση της διαδικασίας  και για αυτό το λόγο αναφέραμε ότι στο υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας θα συσταθεί μια ομάδα κρούσης για να παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις σε ότι αφορά τις έρευνες. Δεύτερον να ληφθούν οι αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις για να συντμηθούμε τους χρόνους. Σκοπεύουμε  να κηρύξουμε αυτές τις έρευνες ως  έργα εθνικής σημασίας ώστε να  γίνουν πολύ πιο γρήγορα οι όλες διαδικασίες που συμπεριλαμβάνονται ώστε να διαπιστώσουμε τι έχουμε στο υπέδαφος μας. Και το τρίτο έχει να κάνει με μια επιστολή την οποία θα στείλει η εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων στις εταιρίες που έχουν αναλάβει τις παραχωρήσεις στα οικόπεδα τα οποία είναι πιθανά να βρούμε κάτι ώστε να μας γνωστοποιήσουν τις προθέσεις τους αν δηλαδή θα ακολουθήσουν αυτή τη στρατηγική της κυβέρνησης για επιτάχυνση αυτών των ερευνών.

Για τις επόμενες κινήσεις: Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο καλύπτει, θα γίνουν σημειακές παρεμβάσεις εφόσον είναι απαραίτητες για να επιταχύνουμε ουσιαστικά τις δοκιμαστικές γεωτρήσεις που πρέπει να γίνουνε. Εκείνο  που πρέπει να κρατήσουμε από το χθεσινό είναι ότι η Energean μια ελληνική εταιρεία που είναι μια εταιρεία που αυτή τη στιγμή διεκπεραιώνει ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα  εξορύξεων στο Ισραήλ, το μεγαλύτερο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή στο Ισραήλ που έχει ανακαλύψει το υπεδαφός του υδρογονάνθρακες, η Energean σκοπεύει να προχωρήσει στην πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση σε ξηρά στην Ελλάδα μετά από 22 χρόνια στην περιοχή των Ιωαννίνων ώστε πραγματικά να  διαπιστώσουμε τι κρύβεται κάτω από το υπέδαφος μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε ενδείξεις, έχουνε γίνει σεισμικές έρευνες, έχουμε τα ερευνητικά δεδομένα που δείχνουν ότι έχουμε γεωλογικούς σχηματισμούς που είναι πιθανόν να περιέχουνε  στα έγκατά τους υδρογονάνθρακες από εκεί και πέρα για να διαπιστώσουμε αυτό  υπάρχει μόνο ένας τρόπος, να τρυπήσουμε.  Να γίνει δοκιμαστική γεώτρηση για να διαπιστώσουμε αν υπάρχει, τι υπάρχει και σε τι ποσότητα.  Ο στόχος της εταιρείας  είναι εντός του 2023 να έχουμε την πρώτη δοκιμαστική γεώτρηση στην Ελλάδα μετά από 22 χρόνια.

Για το αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον για τους υδρογονάνθρακες:  Καταρχήν έχουμε  κάποιες παραχωρήσεις στην Energean και σε κάποιες άλλες έχουμε τα Ελληνικά Πετρέλαια. Μαζί με τα Ελληνικά Πετρέλαια στις υπόλοιπες παραχωρήσεις συμμετέχουν και διεθνείς εταιρείες όπως η Exxon Mobil  και η  Total. Εμείς επειδή θέλουμε να επιταχύνουμε έχουμε πει στην ΕΔΕΥ να στείλει μια επιστολή για να γνωστοποιεί την απόφαση της ελληνικής κυβέρνηση και του πρωθυπουργού και από εκεί και πέρα να μας γνωστοποιήσουν εκείνοι τι μέλλει να κάνουν και αν προτίθενται να  προχωρήσουν άμεσα σε αυτό το σχέδιο το οποίο εμείς θέλουμε να υλοποιήσουμε.  Από εκεί και πέρα το φυσικό αέριο είναι το καύσιμο γέφυρα , θα είναι κοντά μας για τις επόμενες δύο δεκαετίες τουλάχιστον άρα αν θα μπορούσαμε να βρούμε το υπέδαφος μας και να υποκαταστήσουμε το εισαγόμενο φυσικό αέριο αυτό θα ήταν  ένα τεράστιο κέρδος για την ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Για το πλάνο της κυβέρνησης: Δεν αλλαζει η στρατηγική της κυβέρνησης εκ των πραγμάτων και σύμφωνα  με το  εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα και το 2030 η κατανάλωση φυσικού αερίου θα είναι σημαντική. Θέλουμε το 70% της ηλεκτρικής κατανάλωσης να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές , προχωρούμε με πολύ γρήγορα βήματα σε αυτό το στόχο αλλά το υπόλοιπο 30% το οποίο θα παράγεται από θερμικά εργοστάσια για να διατηρούν την επάρκεια εφοδιασμού αλλά και την ευελιξία του συστήματος εκείνες τις ώρες της ημέρας όπου δεν θα έχουμε  παραγωγή ηλεκτρισμού από τις ΑΠΕ θα χρησιμοποιούμε φυσικό αέριο. Αυτό  αν μπορέσουμε να το διαθέτουμε εμείς και να μην το εισάγουμε  καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι για την Ελλάδα.

Για το αν θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση αδειοδότησης των ΑΠΕ:  Ήδη έχουμε κάνει σοβαρές παρεμβάσεις για την επιτάχυνση της κατασκευής και εγκατάστασης των ΑΠΕ. Η Ελλάδα το 2021 εγκατέστησε και σύνδεσε στο σύστημά της σχεδόν 1.000 μεγαβατ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το 2022 εκτιμούμε ότι  αυτό το νούμερο μπορεί να φτάσει τα 2000 μεγαβατ.  Ολόκληρη Γερμανία  συνδέει περίπου 1200 με 1400 μεγαβάτ κάθε χρόνο, δηλαδή η Ελλάδα το 2022 έχει σαν στόχο να συνδέσει περισσότερες ανανεώσιμες  πηγές στο δίκτυό της απ’ ότι στο σύνολο της ολόκληρη η Γερμανία άρα καταλαβαίνετε  ότι ήδη έχουμε κάνει μια τεράστια προσπάθεια για να επιταχύνουμε την κατασκευή των ΑΠΕ και από εκεί και πέρα πρέπει να σας πως ότι τις προηγούμενες μέρες αρκετές ώρες της ημέρας το 100% της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας προερχότανε μόνο  από ΑΠΕ.  Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι η Ελλάδα προχωράει πολλά βήματα μπροστά από εκεί και πέρα έχουμε ετοιμάσει  ένα άλλο νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να βγει στη διαβούλευση τις επόμενες μέρες όπου επιπλέον βοηθάει και διευκολύνει την ωρίμανση έργων  ανανεώσιμης παραγωγής ενέργειας  ώστε να πιάσουμε το στόχο του 2030 ίσως και γρηγορότερα αν μπορέσουμε.

Για το αν είναι μια από τις επιλογές ο κ. Μανιάτης για την επιτροπή για τις έρευνες στο φυσικό αέριο:  Ο κ. Μανιάτης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος εχει προσφέρει πάρα πολλά στο  θέμα της αδειοδότησης και της παραχώρησης των οικοπέδων για έρευνες. Μιλάμε για μια επιτροπή σε τεχνικό επίπεδο,αυτή η Task Force  που θα οργανωθεί στο υπουργείο, φυσικά σε μια τέτοια τεχνική επιτροπή συμμετέχουν στελέχη του υπουργείου και όχι ένας πρώην υπουργός.

Για το αν υπάρχει σχέδιο για περαιτέρω μείωση της ακρίβειας στην ενέργεια:  Τον Απρίλιο θα  διατεθούν πάνω από 600 εκατομμύρια € για να επιδοτήσουμε τους λογαριασμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Ειδικά για τις επιχειρήσεις πάνω από 1 εκ. 200 χιλ. επιχειρήσεις που έχουν επαγγελματικές παροχές θα δουν τους λογαριασμούς τους  να μειώνονται σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες γιατί εκεί απορροφούμε σχεδόν το 80%  της αναπροσαρμογής και μάλιστα τους επόμενους δύο  μήνες θα δωσουμε και αναδρομικά επιδοτήσεις για τις καταναλώσεις των μηνών Ιανουαρίου έως και Μαρτίου. Έχουμε μελετήσει και άλλα πλάνα, έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση τον Φεβρουάριο στο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας και έχω αποστείλει επιστολή στον κ. Τίμερμαν και στην κα Βερστάγκεν όπου περιγράφουμε και άλλους τρόπους διευθέτησης αυτών των εκρηκτικών τιμών στην ενέργεια. Επιπλέον έχουμε την πρόταση των 6 σημείων του πρωθυπουργού όπου αυτή είναι η μόνιμη λύση που μπορεί να έρθει ώστε να μπει ένα πλαφόν στο φυσικό αέριο. Από εκεί και πέρα όλα αυτά είναι πράγματα τα οποία τα διερευνούμε, τα μελετούμε, επιλέγουμε τον καλύτερο τρόπο, τον πιο δίκαιο και αναλογικό τρόπο επιδότησης λογαριασμών  και αυτή τη στιγμή η Ελλάδα έχει το καλύτερο ίσως σύστημα επιδότησης, ενίσχυσης και στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ευρώπη. Δίνουμε τα περισσότερα χρήματα αναλογικά με τον πληθυσμό και  με την οικονομία μας σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα στις επιδοτήσεις και πραγματικά προσπαθούμε να απαλύνουμε το πρόβλημα. Δεν λύνουμε το πρόβλημα γιατί το θέμα της ακρίβειας είναι πανευρωπαϊκό και δεν μπορεί να λυθεί από την Ελλάδα από μόνη της.  

Για το αν υπάρχει σχεδιασμός να γίνουν ενέργειες σε εθνικό επίπεδο όσον αφορά την ακρίβεια της ενέργειας:  Εμείς εξαντλώντας τις δυνατότητες που έχει αυτή τη στιγμή η ελληνική οικονομία  επιδοτούμε λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων  και φυσικά εφόσον βρούμε και νέο δημοσιονομικό χώρο  φυσικά και θα προσπαθήσουμε αυτή την ενίσχυση να την κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή  για να απαλύνουμε ακόμα περισσότερο το πρόβλημα. Δεν υπάρχει τρόπο σαν μηδενίσουμε και να εξαφανίσουμε την ακρίβεια. Από την αντιπολίτευση μπορεί να ακούγονται πολλά πράγματα αλλά το θέμα είναι τι μπορείς να κάνεις πρακτικά γιατί το να δημιουργεί προσδοκίες που δεν έχουν αντίκρισμά αυτό δεν βοηθάει τους ίδιους τους πολίτες και τον τόπο μας. Αυτή τη στιγμή χρειάζεται  σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ένα προσεκτικό σχεδιασμό ώστε να μην πισωγυρίσει και η Ελλάδα γιατι όπως καταλαβαίνετε η Ελλάδα θα πρέπει να βγει μετά από αυτή την κρίση που κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί, φυσικά αυτός ο πόλεμος τροφοδοτεί την ενεργειακή κρίση και την παρατείνει αλλά κάποια στιγμή θα αρχίσουν να αποκλιμακώνονται οι τιμές της ενέργειας χωρίς βέβαια αυτό να ξέρει κανείς πότε θα ξεκινήσει  για αυτό και εμείς έχουμε πει ότι όσο διαρκεί αυτή η κρίση θα στηρίζουμε με επιδοτήσεις. Από εκεί και πέρα εμείς πιέσουμε την Ευρώπη  γιατί πρέπει να υπάρξει ένας κεντρικός ευρωπαϊκός μηχανισμός για ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, δεν είναι ελληνικό μόνο το πρόβλημα.  Δεν μπορεί καμία χώρα από μόνη της να εξαφανίσει αυτό το πρόβλημα, χωρίς βέβαια να λέω ότι εμείς περιμένουμε την Ευρώπη να μας δώσει τη λύση. Ερχόμαστε και επιδοτούμε κάθε μήνα. Σχεδόν το 70 έως 80% της αύξησης για 8 στα 10 νοικοκυριά προσπαθούμε να το απορροφήσουμε και αυτό θα συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Για τις καταγγελίες ότι  υπάρχουν  εταιρείες ενέργειας  που αλλάζουν μονομερώς τα συμβόλαια: Έχουμε δώσει εντολή στη ΡΑΕ, παρακολουθεί από πολύ στενά τι γίνεται στην ηλεκτρική αγορά ενέργειας, στους προμηθευτές, αν περνάνε καταρχήν τις επιδοτήσεις τις οποίες δίνουμε ως κράτος στους λογαριασμούς τους ρεύματος στους καταναλωτές. Έχουμε δώσει εντολή να παρακολουθούν στενά ώστε να διερευνήσουν τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που  τελικά μπορεί να φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση τους καταναλωτές και εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν και εφαρμόζονται τέτοιες πρακτικές να ξέρετε ότι η ΡΑΕ και η κυβέρνηση θα είναι πολύ σκληρή με πολύ ισχυρές ποινές.