«Η υπόθεση με τον θάνατο των τριών παιδιών στην Πάτρα βρίσκεται στην κύρια ανάκριση, έχει επεκταθεί ο κύκλος της έρευνας και διευρύνεται ο κύκλος των προσώπων που θα εξεταστούν», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

Ο κ. Οικονόμου σημείωσε ότι προβληματισμός υπάρχει ως προς τα αίτια θανάτου των τριών παιδιών και πως προέχει η ακριβής αιτία θανάτου τους και εάν υπάρχει εγκληματική ενέργεια ώστε οι δράστες να παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη.

Ακόμη ο υφυπουργός ανέφερε πως καθήκον των διωκτικών αρχών είναι να ρίξουν φως στην υπόθεση ενώ τόνισε πως οι ύποπτοι είναι σε στάδιο αυξημένης ανησυχίας.

Την ίδια στιγμή ξεκαθάρισε ότι προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Τέλος, αναφορικά με τις ομάδες προστασίας των Πανεπιστημίων ο κ. Οικονόμου είπε πως ο σχεδιασμός προχωράει όπως έχει εξαγγελθεί.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Λευτέρη Οικονόμου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Θεοδωρικάκου για την υπόθεση της Πάτρας, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε: «Ο υπουργός δήλωσε το αυτονόητο. Η υπόθεση είναι στην κύρια ανάκριση, ο κύκλος της έρευνας έχει επεκταθεί και με παραγγελίες έχει ανατεθεί στο τμήμα ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής να διευρύνει τον κύκλο των προσώπων προς εξέταση αρχίζοντας κυρίως από τους γιατρούς οι οποίοι είχαν την ευθύνη για την ιατρική παρακολούθηση των άλλων δυο παιδιών προκειμένου να διευρυνθούν σε βάθος τα αίτια θανάτου των άλλων παιδιών γιατί η υπόθεση αυτή δημιουργεί πολύ σοβαρούς προβληματισμούς ως προς τα αίτια του θανάτου. Είναι μια υπόθεση η οποία θέλει το χρόνο της για να ωριμάσει εκείνο όμως που μπορώ να σας πω είναι ότι γίνεται μια διευρυμένη έρευνα τόσο σε επίπεδο κύριας ανάκρισης όσο και από το τμήμα ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής υπό τις οδηγίες και την εποπτεία του αρμόδιου εισαγγελέα».

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι υπήρξαν σημαντικές παραλήψεις, ο κ. Οικονόμου απάντησε: «Είναι πρόωρο για τέτοιου είδους συμπεράσματα, αυτό που αυτή τη στιγμή προέχει είναι να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία του θανάτου των παιδιών. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος εάν υπάρχει εγκληματική ενέργεια ή όχι και στην περίπτωση που υπάρχει εγκληματική ενέργεια ποιοι είναι οι δράστες για να παραπεμφθούν και να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη. Στο συνολικότερο πλαίσιο της έρευνας διερευνάται και θα διερευνηθεί, είναι αυτονόητη υποχρέωση αυτή, και αν όλοι οι οποίοι στην βάση με τον Α ή Β τρόπο επελήφθησαν της υπόθεσης έπραξαν το καθήκον τους».

«Στην συγκεκριμένη περίπτωση που υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μιλάμε για ανθρωποκτονία είναι αυτονόητο ότι οι τυχόν ύποπτοι βρίσκονται σε ένα στάδιο αυξημένης ανησυχίας ως προς την έκβαση της υπόθεσης. Είναι αυτονόητο καθήκον και υποχρέωση των διωκτικών αρχών να ρίξουν άπλετο φως σε αυτή την υπόθεση», ανέφερε χαρφακτηριστικά.

Αναφορικά με την πανεπιστημιακή αστυνομία, επισήμανε: «Οι μεταρρυθμίσεις οι οποίες έχουν εξαγγελθεί από πλευράς κυβέρνησης προχωρούν με βάση το σχεδιασμό και όπως έχουν εξαγγελθεί όλες, καμία δεν έχει μπει στην κατάψυξη αλλά αναμφισβήτητα κάποιες επηρεάζονται και με βάση πώς διαμορφώνονται τα δεδομένα διότι βλέπετε ότι ευρύτερα υπάρχει ένα διεθνές περιβάλλον το οποίο φέρνει νέα δεδομένα και απαιτείται ένας επανασχεδιασμός. Σε ότι αφορά το θέμα των ομάδων προστασίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ο σχεδιασμός προχωράει όπως ακριβώς είχε προαναγγελθεί. Αναμένουμε στα μέσα Μαΐου να τελειώσει η εκπαίδευση, θα υπάρχει και το στάδιο της πρακτικής τους εκπαίδευσης, είμαστε σε συνεννόηση με τις αρμόδιες πρυτανικές αρχές προκειμένου να εγκατασταθούν στα πρώτα ιδρύματα για να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους. Αναμφισβήτητα όμως χρειάζεται και από πλευράς πρυτανικών αρχών να προχωρήσουν στην υλοποίηση ορισμένων μέτρων που ο σχετικός νόμος επιβάλλει».

«Εκείνο όμως που πρέπει να έχουμε όλοι μας πάντοτε υπόψη είναι ότι είναι το αίτημα γενικότερο από πλευράς ελληνικής κοινωνίας να επικρατήσει η ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους, δεν μπορεί να είναι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα άντρο εξω-πανεπιστημιακών κύκλων και να επιδίδονται σε μια σειρά εγκληματικών δραστηριοτήτων από διακίνηση ναρκωτικών, παραεμπόριο, εργαστήρια κατασκευής μολότοφ που έχουν ζήσει στο παρελθόν, υπογράμμισε ο ίδιος.

«Η εικόνα σήμερα στα πανεπιστήμια μετά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πήρε η κυβέρνηση και επιχειρησιακές δράσεις που έχουν γίνει από την ΕΛ.ΑΣ και σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές είναι εντελώς διαφορετική, δεν υπάρχουν στο βαθμό που γνωρίζαμε εκείνα τα εργοστάσια κατασκευής μολότοφ και μια σειρά άλλων πραγμάτων και θέλουμε να πιστεύουμε ότι μέσα σε ένα πλαίσιο καλής συνεργασίας με διακριτούς τους ρόλους από πλευράς πανεπιστημιακής κοινότητας και πρυτανικών αρχών σε συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία θα προχωρήσουμε ούτως ώστε στα ελληνικά πανεπιστήμια να υπάρχει τάξη, η ασφάλεια και να ανταποκρίνονται στις προσδοκίες του έλληνα πολίτη. Υπάρχει και η βούληση των πρυτανικών αρχών προς αυτή την κατεύθυνση και είμαστε σε στενή συνεργασία μαζί τους», δήλωσε επιπρόσθετα.

«Δεν έχει αλλάξει τίποτα από πλευράς σχεδιασμού, θα τοποθετηθούν στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Υπάρχουν κατά καιρούς διάφορα δημοσιεύματα δεν ξέρω από πού αντλούν τις πηγές αυτές και επιχειρείται ένας αποπροσανατολισμός και η καλλιέργεια ενός κλίματος. Ο σχεδιασμός υπάρχει, οι 400 τελειώνουν και μέσα από ένα πλαίσιο και σε συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές θα διατεθούν για να επιτελέσουν το καθήκον για το οποίο έχουν προσληφθεί πάντα με το σεβασμό που απαιτείται στην ακαδημαϊκή κοινότητα και στην ακαδημαϊκή λειτουργία των πανεπιστημίων», διαμήνυσε κλείνοντας.