Νέες διαστάσεις αποκτά το σίριαλ των υπόγειων διεργασιών και ζυµώσεων που έλαβαν χώρα σχεδόν στο σύνολο του δυτικού κόσµου για τη γενικότερη ενίσχυση της ρωσικής επιρροής στον πλανήτη και οι οποίες παραπέµπουν ξεκάθαρα σε ψυχροπολεµικές τακτικές και µεθόδους διείσδυσης πλήρως ευθυγραµµισµένες µε τις παραδοσιακές πρακτικές της KGB.

Η είδηση της άσκησης δίωξης από το αµερικανικό υπουργείο ∆ικαιοσύνης κατά του περιβόητου Ρώσου ολιγάρχη και ανθρώπου του στενού περιβάλλοντος του Βλαντιµίρ Πούτιν, Κονσταντίν Μαλοφέεφ, για προσπάθεια παραβίασης των κυρώσεων και παράκαµψής τους µε σκοπό τη δηµιουργία ενός φιλορωσικού συστήµατος ΜΜΕ στην Ευρώπη, επαναφέρει στο προσκήνιο τη µυστική δράση του εν λόγω επιχειρηµατία, στο επίκεντρο βεβαίως της οποίας έχει βρεθεί και η χώρα µας.

123
Οπως έγραψαν τα «Π» πριν από µερικές εβδοµάδες, ο Μαλοφέεφ θεωρείται διεθνώς ως εκ των βασικών χρηµατοδοτών των φιλορώσων αυτονοµιστών της Κριµαίας, ενώ κατηγορείται επίσης ότι παρείχε πολύπλευρη στήριξη στις περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας που έχουν ανακηρύξει µονοµερώς την αυτονοµία τους. Αµεσος συνεργάτης του Μαλοφέεφ (του πρώτου Ρώσου ολιγάρχη στον οποίο ασκείται δίωξη µετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία) σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του σχεδίου για την προώθηση φιλορωσικών ΜΜΕ στο ευρωπαϊκό έδαφος ήταν ο προσφάτως συλληφθείς στο Λονδίνο, Αµερικανός Τζακ Χάνικ (πρώην εργαζόµενος στο δίκτυο FOX), ο οποίος ανέλαβε εργολαβικά την περιοχή των Βαλκανίων, µε έµφαση στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία.

Σχετικά µε τη χώρα µας, πρόκειται για εκείνη την πολυδιαφηµσµένη ιστορία µε τη σύσταση του δικτύου περιφερειακών τηλεοπτικών σταθµών HELLAS ΝΕΤ, στην υπηρεσία του οποίου ενεργοποιήθηκαν επιχειρηµατικοί κύκλοι µε κοινές αναφορές σε Ελλάδα και Ρωσία και παράλληλα κινητοποιήθηκε ένα ολόκληρο σύστηµα εντός των ελληνικών συνόρων για την επίτευξη του στόχου. Ιδιαιτέρως θετική βεβαίως απέναντι στο εγχείρηµα ήταν η κυβέρνηση Τσίπρα - Καµµένου που βρισκόταν τότε στην εξουσία , µε τον συγκυβερνήτη και υπουργό Αµυνας να εξελίσσεται στον καλύτερο διαφηµιστή της προσπάθειες ενίσχυσης των... φιλορωσικών φωνών εντός των ελληνικών συνόρων.

Ειδική μνεία

Μάλιστα, στην περίπτωση αυτή, γίνεται και ειδική µνεία στο πλαίσιο της δίωξης που αφορά τον Μαλοφέεφ (ο οποίος διαφεύγει της σύλληψης, ευρισκόµενος πιθανότατα στη Ρωσία), καθώς οι αρµόδιες υπηρεσίες του FBI και του αµερικανικού υπουργείου ∆ικαιοσύνης κάνουν, µεταξύ άλλων, λόγο περί συνωµοσίας µεταξύ του επιχειρηµατία, του Χάνικ και άλλων παρένθετων προσώπων για την παράνοµη µεταφορά κεφαλαίου 10 εκατ. δολαρίων σε µια αµερικανική τράπεζα για λογαριασµό επιχειρηµατικού συνεργάτη του διδύµου στην Ελλάδα.

«Υπό τις οδηγίες του Μαλοφέεφ, ο Χάνικ ταξίδεψε στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία πολλές φορές το 2015 και το 2016 για να εργαστεί σε αυτές τις πρωτοβουλίες και έδινε αναφορά απευθείας στον Μαλοφέεφ για τη δουλειά του. Για παράδειγµα, τον Νοέµβριο του 2015, ο Χάνικ έγραψε στον Μαλοφέεφ ότι το ελληνικό τηλεοπτικό δίκτυο θα ήταν µια “ευκαιρία” για να περιγράψουµε λεπτοµερώς την άποψη της Ρωσίας στην ελληνική τηλεόραση», επισηµαίνεται χαρακτηριστικά στις αναφορές από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Επικεφαλής του φιλορωσικού δικτύου που πήγε να στηθεί στη χώρα είχε τεθεί ο εκδότης της εφηµερίδας «Documento», Κώστας Βαξεβάνης


Υπενθυµίζεται ότι επικεφαλής του φιλορωσικού δικτύου επιχειρήθηκε να δοµηθεί στη χώρα είχε τεθεί ο εκδότης της εφηµερίδας «Documento», Κώστας Βαξεβάνης, µε ό,τι αυτό µπορεί να συνεπαγόταν για την εν γένει στάση της τότε κυβέρνησης, δεδοµένων των εκλεκτικών σχέσεων που τον συνδέουν µε το στενό σύστηµα Τσίπρα. ∆εν είναι τυχαίο ότι πολλά δυτικά ΜΜΕ που είχαν αναδείξει τις φιλορωσικές διαθέσεις της διακυβέρνησης Τσίπρα, µε αφορµή τα συγκεκριµένα περιστατικά, είχαν συµπεριλάβει µεταξύ των ανθρώπων που παίζουν καταλυτικό ρόλο στην καλλιέργεια των επαφών αυτών τόσο βεβαίως τον Πάνο Καµµένο όσο και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Αλλωστε, ο πρώτος, την ίδια ακριβώς περίοδο, υπερθεµάτιζε ανοικτά την... ανάγκη απόκτησης ισχυρού βήµατος στους κόλπους των ελληνικών ΜΜΕ από τον Ιβάν Σαββίδη, αναλαµβάνοντας µάλιστα, µαζί µε άλλους σηµαντικούς κυβερνητικούς παράγοντες εκείνης της εποχής, όπως ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαµπουράρης, πρωτοβουλίες για την υλοποίηση των σχεδίων και την ισχυροποίηση του επιχειρηµατία από το Ροστόφ, που δήλωνε φανατικός θαυµαστής του Αλέξη Τσίπρα, µε το αιτιολογικό ότι του θύµιζε τον Πούτιν.

Ηταν τέτοια η εκτίµησή τους στο πρόσωπο του Σαββίδη -οι συζητήσεις για την απόκτηση του τότε Epsilon και νυν Open διεξάγονταν εντός του Μεγάρου Μαξίµου-, που ο Π. Καµµένος είχε συνοδεύσει τον µεγαλοµέτοχο του ΠΑΟΚ στην πρώτη του επίσκεψη στον τηλεοπτικό σταθµό, τον οποίο στο µεταξύ είχε αποκτήσει από τον Φίλιππο Βρυώνη.