Σήμερα το απόγευμα με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ξεκινάει στο Κλειστό Γήπεδο Φαλήρου (Τάε κβον Ντο) το 3ο συνέδριο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την ομιλία του θα στείλει το μήνυμα της Πολιτικής Αλλαγής και μίας Νέας Αρχής με την κοινωνία και για την κοινωνία.

Ακόμα αναμένεται να περιγράψει την πολιτική και κοινωνική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα, με την κυβέρνηση να έχει αποτύχει να διαχειριστεί τις επάλληλες κρίσεις που μαστίζουν την κοινωνία (πανδημία, πόλεμος και γεωπολιτική κρίση ασφάλειας, κλιματική κρίση, ενεργειακή κρίση/ακρίβεια), καθώς μέσα από τις πολιτικές της έχει λειτουργήσει ως επιταχυντής των κρίσεων αυτών με πανευρωπαϊκές αρνητικές πρωτιές.

«Το 2022 δεν είναι 2019. Οι επάλληλες κρίσεις έχουν επιβεβαιώσει πως το μέχρι πρότινος κυρίαρχο δόγμα του νεοφιλελευθερισμού και της αυτορρύθμισης των αγορών έχει χρεοκοπήσει οριστικά. Είναι επιτακτική ανάγκη για έναν νέο κόσμο, αναμένεται να πει ο Αλέξης Τσίπρας, ενώ θα επισημάνει ότι οι πολίτες και οι κοινωνίες διεκδικούν ισχυρό κοινωνικό κράτος, ισχυρό δημόσιο που θα διευρύνει και θα προστατεύει τα δημόσια αγαθά για τη μείωση των ανισοτήτων.

«Στην Ελλάδα ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο απεχθάνεται το δημόσιο και το αξιοποιεί μόνο ως λάφυρο για μία ελίτ που εκπροσωπεί, όχι μόνο οξύνει κάθε μέρα περισσότερο τις ανισότητες σε βάρος των πολλών, αλλά είναι ο επίτιμος εκπρόσωπος της ιδεολογίας που χρεοκόπησε. Οι πολίτες βλέπουν στην καθημερινότητά τους, τη ζωή τους και την τσέπη τους την χρεοκοπία που τους κληροδοτεί».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να συγκρίνει την κατάσταση στην Ελλάδα με αυτή της Γαλλίας λέγοντας ότι «σε αντίθεση με τη Γαλλία, στην Ελλάδα ο ΣΥΡΙΖΑ διασφαλίζει πως η αναζήτηση εναλλακτικής από τα χρεοκοπημένα υποδείγματα, θα έχει προοδευτικό πρόσημο. Και ο ΣΥΡΙΖΑ ως το μεγαλύτερο κόμμα της Αριστεράς σε όλη την Ευρώπη θα αποτελέσει πάλι παράδειγμα προοδευτικής διεξόδου από τα αδιέξοδα της νεοφιλελεύθερης Δεξιάς».

Ο Αλέξης Τσίπρας θα αναφερθεί και στα πεπραγμένα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τις δυσκολίες, τις αστοχίες που υπήρξαν αλλά και τα σημαντικά επιτεύγματα. « Επιτεύγματα τα οποία παρέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τρία χρόνια μετά τα έχει εξανεμίσει, βάζοντας τη χώρα και την κοινωνία σε νέα κρίση επιβίωσης» αναμένεται να τονίσει .

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα, θα περιγράψει τις 5+1 βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις που μία προοδευτική κυβέρνηση θα υλοποιήσει αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης.«Δεσμεύσεις ριζοσπαστικές που θα ενισχύσουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής της», όπως έχει πει.

1) Ριζοσπαστικά και ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας
2) Την αποκατάσταση της εργασίας και ενίσχυση μισθών
3) Τη στήριξη των ΜμΕ
4) Την ενίσχυση κοινωνικής προστασίας ( ΕΣΥ – Συντάξεις)
5) Την στήριξη της Νέας γενιάς ( Παιδεία / Πρόγραμμα στέγης)

Παράλληλα ο Αλέξης Τσιπρας θα περιγράψει και το όραμά για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου (αγροτική παραγωγή - μεταποίηση - πράσινη μετάβαση)

Φυσικά θα αναφερθεί στο μεγάλο ζητούμενο του συνεδρίου που δεν είναι άλλο από την επόμενη μέρα των εκλογών και την προοδευτική διακυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα αναμένεται να περιγράψει τις βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις, που μία προοδευτική κυβέρνηση θα υλοποιήσει αμέσως μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης.

Δεσμεύσεις ριζοσπαστικές που θα ενισχύσουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής της. Με έμφαση στο μισθό και τα εργασιακά, την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, την ριζική αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, την ρύθμιση - με διαγραφή σημαντικού μέρους - του πανδημικού χρέους, την πραγματική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους σε Υγεία και Παιδεία, τα δημόσια αγαθά, την αντιμετώπιση προβλημάτων της νέας γενιάς και την αποκατάσταση αδικιών σε βάρος των συνταξιούχων.

«Μοναδική απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση μίας διαφορετικής πολιτικής από την πολιτική Μητσοτάκη είναι η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις κάλπες της απλής αναλογικής θα επισημάνει».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει ότι η νίκη θα έρθει πιο γρήγορα και σε διάψευση των δημοσκοπήσεων, που ήδη τους τελευταίους μήνες προσπαθούν να μαζέψουν τη διαφορά για να μην εκτεθούν στην κάλπη. «Την επομένη, με την εγγύηση μίας ισχυρής Αριστεράς θα συγκροτηθεί προοδευτική κυβέρνηση για μία κοινωνία που θα περιορίσει τις ανισότητες και θα επαναφέρει το αίσθημα δικαιοσύνης στην χώρα.»

Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος 5.700 σύνεδροι, ενώ θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των άλλων κομμάτων, προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών, της εκπαίδευσης, της επιστήμης.

Επίσημος προσκεκλημένος είναι και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας.