Στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου στην ελληνική οικονομία αν δεν υπάρξει κεντρική παρέμβαση στο ζήτημα αυτό σε επίπεδο ΕΕ.

Συγκεκριμένα, δήλωσε χαρακτηριστικά πως: «Εφόσον δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα θα υπάρξουν εθνικά μέτρα. Αναμένουμε ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, αν αυτό δεν γίνει η χώρα θα εφαρμόσει το δικό της εθνικό σχέδιο» είναι μια ακόμα χαρακτηριστική φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος εισηγητικά είχε υπογραμμίσει ότι «ο πρωθυπουργός επιμένει σε ευρωπαϊκή λύση, επειδή κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει τέτοιο βάρος».

Την ίδια στιγμή, χαρακτήρισε ως «κατακλυσμιαίες» τις εξελίξεις στην ενεργειακή αγορά με τις πρωτοφανείς ανατιμήσεις προσθέτοντας ότι «οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν».

Σε σχέση με την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στα τέλη Μαΐου και αν η κυβέρνηση θα κινήσει τις απαραίτητες ενέργειες πριν από αυτήν, ο ίδιος τόνισε ότι «η επεξεργασία του εθνικού σχεδίου γίνεται παράλληλα με τις διεργασίες που γίνονται στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Επιπρόσθετα για το ζήτημα αυτό ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση και η Κομισιόν έχει πάρει σαφή εντολή από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να καταθέσει σχετικές προτάσεις. Αυτή ήταν και η απάντηση του Γιάννη Οικονόμου όταν κλήθηκε να σχολιάσει σχετικές δηώσεις της επιτρόπου Ενέργειας της ΕΕ στο Φόρουμ των Δελφών όταν η τελευταία άφηνε να εννοηθεί ότι δεν θα υπάρξει πλαφόν στην τιμή χονδρικής καθώς η ζήτηση καλύπτεται από την προσφορά.

Το βασικό πλάνο και οι «δεύτερες σκέψεις»

Ακόμη, υπενθυμίζεται πως πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να ετοιμάζεται για την ανακοίνωση νέου πακέτου μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας προς τα τέλη Απριλίου ακόμα και μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα.

Ως βασικό σενάριο εμφανίζεται το θέμα του πλαφόν σε εθνικό επίπεδο στην τιμή της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου και στο πλαίσιο αυτό μελετώνται και άλλα εναλλακτικά σενάρια αν τελικά η κυβέρνηση δεν προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο, εφόσον δεν υπάρξει κάποια κεντρική ευρωπαϊκή παρέμβαση σ’ αυτό.

«Οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν»

Σε σχέση με το θέμα των ανατιμήσεων, στην εισηγητική του τοποθέτηση ο κ.Οικονόμου σχολίασε ότι: «Οι εξελίξεις στη διεθνή οικονομία και το κύμα των εκρηκτικών ανατιμήσεων στην ενέργεια είναι κατακλυσμιαίες και είναι απόλυτη επιλογή μας να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας και την ενέργειά μας, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε δράσεις στήριξης νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην προσπάθεια -που υποστηρίζεται και από άλλους ηγέτες- για μια ευρωπαϊκή λύση σε ένα πρόβλημα, που είναι πανευρωπαϊκό και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μεμονωμένα. Είναι δεδομένο ότι κανένας εθνικός προϋπολογισμός, σε καμιά χώρα, δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος.

«Παγκόσμιες στρεβλώσεις και φαινόμενα αισχροκέρδειας απαιτούν διεθνείς δράσεις. Οι καιροί και οι άνθρωποι δεν μπορούν να περιμένουν γι’ αυτό και αυτές οι δράσεις δεν πρέπει να αργήσουν. Παράλληλα, σε εθνικό επίπεδο, εξετάζονται διαρκώς όλα τα οικονομικά δεδομένα, προκειμένου να εξαντλούμε κάθε δημοσιονομικό περιθώριο για τη στήριξη της κοινωνίας και ιδίως των πιο αδύναμων και ταυτόχρονα να βρίσκουμε και να αξιοποιούμε νέες δυνατότητες».

«Εφόσον δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά μέτρα, θα υπάρξουν εθνικά μέτρα. Είμαστε οι πρώτοι που ξεκινήσαμε -από το Σεπτέμβριο- τη στήριξη της κοινωνίας και θα συνεχίσουμε τη στήριξη αυτήόσο συνεχίζεται η κρίση», κατέληξε.