Ξεκίνησαν οι εργασίες του 3ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ενώπιων 5.700 συνέδρων. Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με ψηφοφορίες, που θα κρίνουν τη νέα φυσιογνωμία και τη λειτουργία του κόμματος. Κεντρικό επίδικο η εκλογή αρχηγού και της κεντρικής επιτροπής από τη βάση, κάτι που αποτελεί και την εισήγηση του κ. Τσίπρα προς το συνεδριακό σώμα. Η πρόταση, με βάση όλες τις εκτιμήσεις, αναμένεται να γίνει αποδεκτή με ευρύτατη πλειοψηφία, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός ελέγχει πλήρως τους συσχετισμούς. 

Λίγο μετά τις 4 το απόγευμα άνοιξαν οι πόρτες ώστε να μπουν οι πρώτοι σύνεδροι. Μέλη του κόμματος έφτασαν  στο Κλειστό του Tae Kwon Do, στο Παλαιό Φάληρο, για να συμμετάσχουν στο συνέδριο.

Στις 19.30, με καθυστέρηση δυόμισι ωρών, έκανε την είσοδό του στον χώρο του συνεδρίου ο Αλέξης Τσίπρας, που καταχειροκροτήθηκε από τους συνέδρους.

Θερμό ήταν το χειροκρότημα όταν φίλησε σταυρωτά ο Αλέξης Τσίπρας τον πρώην πρωθυπουργό της Β.  Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, δίπλα στον οποίο καθόταν συμβολικά ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιας.

Στο τιμητικό προεδρείο - με πρόεδρο τον Γιάννη Δραγασάκη -βρίσκονται μεταξύ άλλων οι ηθοποιός Μαριάννα Τουμασάτου και η τραγουδίστρια Τανια Τσανακλίδου.

Υπήρχε μια κενή θέση  στο προεδρείο για τον αντιστασιακό και εμβληματικό πρόσωπο της Κουμουνδούρου, Μίμη Δαρειώτη, ο οποίος πέθανε τον Φεβρουάριο του ‘22. «Αθανατος», φώναξαν οι παρευρισκόμενοι.

1_ABN4778
1_ABN4783
1_ABN4845
1_ABN4891

Όλα τα ονόματα του τιμητικού προεδρείου του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

  • Μακράκου Γεωργία – Μαθήτρια, μέλος του μαθητικού της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ
  • Αρίμπα Νουρ – Μαθήτρια Γ΄ Λυκείου, μέλος πακιστανικής κοινότητας Ελλάδας ''Η Ενότητα''
  • Μπελιά Στέλλα – Πρόεδρος των οικογενειών Ουράνιο Τόξο, μέλος της ΚΕΑ
  • Μανωλάκος Βασίλης – Συνδικαλιστής, μέλος του ΔΣ του Σωματείου εργαζομένων ΕΝΕΔΕΠ (Cosco)
  • Παπαδημητρίου Σταυρούλα – Μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ & της Γραμματείας Ισότητας της ΑΔΕΔΥ
  • Μανιός Νίκος – Αγωνιστής του αντιδικτατορικού αγώνα , Γραμματέας του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ)
  • Ξενάκη Ζωή – Αγωνίστρια του αντιδικτατορικού αγώνα, μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ)
  • Παγώνης Θανάσης – Μέλος Νεολαίας ΕΔΑ & της Νεολαίας Λαμπράκη, εξόριστος
  • Τουμασάτου Μαριάννα – Ηθοποιός
  • Τσανακλίδου Τάνια – Καλλιτέχνιδα
  • Δαμιανός Πέτρος – Δάσκαλος-Καθηγητής των σχολείων φυλακών ανηλίκων Αυλώνα
  • Λυγερού Βιβή – Φοιτήτρια Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου
  • Γκασούκα Δήμητρα – Μέλος του Τμήματος Αναπηρικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
  • Φυσάκης Γιώργος – Αγωνιστής της Αριστεράς, ιστορικός, ηγέτης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών
  • Μουσταφά Ουφούκ – Πρώην Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Κομοτηνής, υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
  • Μανωλάκος Αριστείδης – Συνταξιούχος Δημοσιογράφος, πρώην Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ, αγωνιστής της Αριστεράς, ιδρυτικό στέλεχος ΠΑΜ
  • Τσιόγκας Βλάσης – Αγρότης Ν. Κορινθίας, υποψήφιος Ευρωβουλευτής, πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού Πασίου, Γ. Γρ. Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδας
  • Καμμά Μαρία – Δήμαρχος Τήλου
  • Κοτσακάς Αντώνης – Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου, πρώην Υπουργός Αιγαίου
  • Θεοδωρακοπούλου Νατάσσα – Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου, Αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαικής Αριστεράς
  • Δραγασάκης Γιάννης – Πρώην Αντιπρόεδρος κυβέρνησης, Βουλευτής Δυτικού Τομέα
  • Φωτόπουλος Νίκος – Μέλος Εκτελεστικής Επιτροπής ΓΣΕΕ & εκπρόσωπος εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ
  • Βασιλόπουλος Θάνος – Αναπληρωτής οργανωτικός Γραμματέας ΓΣΕΕ & Πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου εργαζομένων Ναυτιλίας & Τουρισμού
  • Προβατάς Φώτης – πρώην Αντιδήμαρχος Αθηναίων
  • Δαρειώτης Μίμης

Δείτε live το συνέδριο εδώ

Το συνέδριο θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, όχι μόνο επειδή διεξάγεται σε μία κομβική πολιτικά στιγμή, με την κυβέρνηση να καταγράφει σημαντική φθορά και τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά επιμόνως πρόωρες εκλογές, αλλά και γιατί καλείται να αποφασίσει εάν θα υιοθετηθούν οι ιδιαίτερα τολμηρές, αν και αμφιλεγόμενες για ένα κομμάτι του κόμματος, προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του προέδρου και της ηγεσίας από τη βάση, καθώς και το άνοιγμα των οργανώσεων στην κοινωνία.

Το κεντρικό πολιτικό σύνθημα του συνεδρίου συμπυκνώνει την βασική επιδίωξη του κόμματος: «Νέα Αρχή - Πολιτική Αλλαγή»!

Η δε παρέμβαση του κ. Τσίπρα, ο οποίος περιέγραψε και το πλαίσιο των συνεδριακών εργασιών και στόχων, κινήθηκε σε έξι άξονες, που αποτελούν ουσιαστικά τη βάση για το κυβερνητικό πρόγραμμα και την εναλλακτική πρόταση του κόμματος για την πορεία της χώρας. Πρόκειται για τα εξής σημεία:

  1. Ριζοσπαστικά και ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας.
  2. Αποκατάσταση της εργασίας και ενίσχυση μισθών.
  3. Στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
  4. Ενίσχυση κοινωνικής προστασίας (ΕΣΥ – συντάξεις).
  5. Στήριξη της νέας γενιάς (Παιδεία/Πρόγραμμα στέγης) και,
  6. Αλλαγή παραγωγικού μοντέλου (αγροτική παραγωγή – μεταποίηση – πράσινη μετάβαση).

Κατά τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης «το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ έρχεται να αποτυπώσει με τις διαδικασίες και τα συμπεράσματα του το αίσθημα καθήκοντος που διαπερνά σήμερα κάθε προοδευτικό πολίτη που θέλει να ζήσει με ασφάλεια και δικαιοσύνη στον ίδιο του τον τόπο και μία καλύτερη ζωή».

Στο συνέδριο, πέρα από τις ομιλίες στο κεντρικό σώμα, θα διοργανωθούν και έξι θεματικά τραπέζια για τα μείζονα σύγχρονα προβλήματα. Το μεσημέρι της Κυριακής ο κ. Τσίπρας θα κλείσει τις εργασίες και θα παρουσιάσει τις προτάσεις του για τις αλλαγές στο καταστατικό, σχετικά με τον νέο τρόπο εκλογής του προέδρου και της κεντρικής επιτροπής του κόμματος.

Σημειωτέον ότι τους 5700 συνέδρους εξέλεξαν 61.500 μέλη, που συμμετείχαν στις εσωκομματικές εκλογές προ ημερών. Προβλέπεται ότι θα συμμετάσχουν επίσης 150 αριστίνδην προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού, της επιστήμης, που θα έχουν δικαίωμα παρέμβασης στο συνέδριο.

Παρών στο συνέδριο ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της κίνησης Πράττω, Νίκος Κοτζιάς, ενώ χαιρετισμούς θα απευθύνουν εκπρόσωποι της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ, του ΜεΡΑ25 και των Οικολόγων. 

Στο χώρο του συνεδρίου (στο στάδιο του Τάε Κβο Ντο στο Φάληριο), θα οργανωθεί εθελοντική αιμοδοσία, ενώ θα υπάρχει και ειδικός χώρος της «Αλληλεγγύης για όλους», για τη συγκέντρωση ανθρωπιστικής βοήθειας που θα σταλεί στη Μαριούπολη της Ουκρανίας.

ooooooooooooooo
syrizaa