«Ο πρωθυπουργός επιμένει για ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης το οποίο είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μεμονωμένα. Εάν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση θα προχωρήσουμε σε εθνικά μέτρα», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Secret» με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.

Για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος είπε ότι επιταχύνονται ώστε να έχουμε σαφή εικόνα της κατάστασης εντός του 2023, ενώ για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας είπε πως έλεγχοι γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται με στόχο την πάταξή τους.

Σχολιάζοντας την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως «δεν είναι πρώτη φορά που ακούμε κλισέ και πράγματα που δεν γίνονται από τον Αλέξη Τσίπρα».
Όσον αφορά τις φήμες για ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου είπε πως ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί με θεσμικό τρόπο ότι δεν θα αλλάξει και έχει πει πως θα εξαντλήσει θεσμικά τον εκλογικό κύκλο.
Μιλώντας για την αλλαγή στάσης της Τουρκίας έναντι της Δύσης με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία και τον διαμεσολαβητικό ρόλο που έχει αναλάβει η Άγκυρα, η κ. Πελώνη δήλωσε πως «δεν θα πρέπει εμείς να κάνουμε συγκρίσεις καθώς η Ελλάδα έχει αυτόνομη εξωτερική πολιτική» υπογραμμίζοντας, ωστόσο, πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας η μετατόπιση της Τουρκίας προς το δυτικό στρατόπεδο.

Τέλος, αναφερόμενη στην επίθεση Πολάκη στην Φωτεινή Αραμπατζή για το αίτημα άρσης της ασυλίας που υπέβαλε εις βάρος του η βουλευτής της ΝΔ, η κ. Πελώνη είπε ότι η ευαισθησία ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών δεν θα πρέπει να είναι επιλεκτική.



Ολόκληρη η συνέντευξη - Τι απάντησε η κ. Πελώνη:

Στην ερώτηση γιατί δεν εφαρμόζει και η κυβέρνηση τις λύσεις που ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Εννοείτε να λέμε και να ανακοινώνουμε πράγματα που δεν βγαίνουν και δεν γίνονται χωρίς καμία κοστολόγηση; Δεν είδαμε την κοστολόγηση, είναι πολύ εύκολο να λες «θα δώσω κατώτατο μισθό τόσο , θα χαρίσω χρέη», δεν μας λεει πως θα βγουν δημοσιονομικά αυτά και από πού. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε κλισέ και πράγματα που δεν γίνονται από τον κ. Τσίπρα. Δεν είναι η πρώτη φορά που φαντάζεται κανείς ότι υπάρχει κάποιο λεφτόδεντρο, όλα αυτά ταυτόχρονα με επιθέσεις κατά του πρωθυπουργού χωρίς να σέβεται τη θεσμική του θέση. Και βεβαίως σε ότι αφορά και την κρίση στην Ουκρανία ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε εμμέσως πλην σαφώς και την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι ευθύνεται για την κατάσταση στην οποία είμαστε σήμερα ενώ είναι σαφές ποιος είναι ο επιτιθέμενος και ποιος ο αμυνόμενος.

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Η κυβέρνηση έκανε και εξακολουθεί να κάνει ότι μπορεί και να εξαντλεί όλες τις δυνατότητες. Έχουμε περάσει μέσα από πρωτοφανείς

κρίσεις, κρίσεις εξωγενείς, κρίσεις παγκόσμιες. Το λεω γιατί μόλις αρχίσαμε να βλέπουμε το φως στο τούνελ της πανδημίας ενέκυψε δυστυχώς πόλεμος στην Ευρώπη, ένας πόλεμος που μας αφορά όλους και οι συνέπειές του μας αφορούν όλους. Από την αρχή η κυβέρνηση έχει στηρίξει για τα θέματα της ακρίβειας, θυμίζω ότι έχουμε πάρει μέτρα σε εθνικό επίπεδο που πλησιάζουν τα 4 δις. Συνεχίζουμε, στηρίζουμε και όσους έχουν περισσότερους ανάγκη, τα μέτρα έχουν μια λογική πιο στοχευμένη για του πιο ευάλωτους, θα δοθεί και η επιταγή των 200 € την επόμενη εβδομάδα. Κάνει και εξακολουθεί να κάνει ότι μπορεί σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει θέσει το θέμα ο Πρωθυπουργός. Από την πρώτη στιγμή έχουμε πάρει πρωτοβουλίες και έχουμε καταθέσει προτάσεις.

Για τον εκλογικό νόμο και πως απαντάει η κυβέρνηση στο θέμα των κομματικών συνεργασιών

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Στο κομμάτι του εκλογικού νόμου και του σταθερού εκλογικού κύκλου έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα ο ίδιος ο πρωθυπουργός με την θεσμική του διάσταση και πρόσφατα είπε ότι δεν τίθεται θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου και θα πάμε σε εκλογές στο τέλος της Άνοιξης του ’23. Θα εξαντληθεί η τετραετία. Το θέμα των συνεργασιών όπως το έθεσε ο κ. Τσίπρας προφανώς δεν αφορά τη ΝΔ, θα πρέπει να ρωτήσετε τον κ. Ανδρουλάκη που έχει τοποθετηθεί για σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση.

Για την «προοδευτική διακυβέρνηση»

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Επειδή μιλήσαμε για λαϊκισμό, μιλησαμε και για υποσχέσεις του παρελθόντος που θεωρώ ότι η κοινωνία είναι πλέον πολύ ώριμη μετά την περιπέτεια του ’15 και την δεκαετή κρίση που ζήσαμε για να κρίνει πιο ώριμη ποιος υπόσχεται ανέφικτα πράγματα και ποιος προσπαθεί να κάνει τη ζωή των Ελλήνων καλύτερη και μέσα από δυσκολίες και να αναλογιστεί τι είναι πραγματικά προοδευτικό σήμερα και τι είναι συντηρητικό. Για τον πρωθυπουργό και για τη ΝΔ δεν είναι κάτι που ορίζεται σώνει και καλά από το χρώμα του κόμματος ή από την κομματική σημαία τι είναι πρόοδος και ποιος την εκπροσωπεί.

Είναι διατεθειμένη η κυβέρνηση να πάρει εθνικά μέτρα για την ενεργειακή κρίση αν δεν υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή λύση; 

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Ο πρωθυπουργός επιμένει στην προσπάθεια αυτή που υποστηρίζεται και από άλλους ηγέτες, για μια ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα το έχουμε πει εδώ και πολλές εβδομάδες, έχουμε καταθέσει και το σχέδιο 6 σημείων πολύ πριν το ευρωπαϊκό συμβούλιο που έγινε στις 25 Μαρτίου. Είναι ένα πανευρωπαϊκό πρόβλημα που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά μεμονωμένα, το ζουν πολλοί ευρωπαίοι πολίτες. Κανένας εθνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει ένα τέτοιο βάρος που οφείλεται και σε παγκόσμιες στρεβλώσεις της αγοράς και φαινόμενα αισχροκέρδειας. Ήταν σαφής ο πρωθυπουργού και στην τοποθέτησή του που έκανε προ ημερών ότι

θα πρέπει να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, εάν δεν υπάρξει θα προχωρήσουμε σε εθνικά μέτρα. Αναμένονται οι προτάσεις της ευρωπαϊκής επιτροπής περί τα μέσα Μαΐου, πριν το ευρωπαϊκό συμβούλιο. Γνωρίζουν το πρόβλημα αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι αυτή η πρόταση, σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και μελετά και επεξεργάζεται σχέδια. Επειδη ωστόσο αυτό δεν είναι ασύνδετο με το φαινόμενο του λαϊκισμού και επειδή υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις σε πολλές χώρες θα πρέπει και η ΕΕ να αντιληφθεί ότι η μια διάσταση είναι οι κυρώσεις που αφορούν τον πόλεμο στην Ουκρανία , η άλλη διάσταση είναι οι συνέπειες των κυρώσεων στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και για να είναι αποτελεσματικές αυτές και η ενότητα της ΕΕ, και σας βάζω τη διάσταση του πολέμου και τη στήριξη της Ουκρανίας, θα πρέπει να υπάρχει η νομιμοποίηση τους στο εσωτερικό των κοινωνικών. Δεν πρέπει λοιπόν οι κυρώσεις να γίνουν ένα όπλο με δύο κάνες που ενώ θα έπρεπε να έχουν στόχο να αυξήσουν το κόστος του πολέμου για το καθεστώς του Κρεμλίνου να καταλήξουν να πυροβολούν στα πόδια τους ευρωπαίους πολίτες. Σε ότι αφορά την Ελλάδα εμείς έχουμε ζήσει αυτά τα φαινόμενα, τα ξεπεράσαμε και γνωρίζουμε πολύ καλά τι σημαίνει αυτός ο εύκολος λαϊκισμός και για τους πολίτες και για τη χώρα.

Απαντώντας στην ερώτηση αν η στάση επιτήδειου ουδέτερου που κρατάει η Τουρκία φέρνει περισσότερα οφέλη σε σχέση με εκείνη της Ελλάδας

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Κάθε φορά που γίνεται κάτι στην Τουρκία δεν θα πρέπει εμείς να κάνουμε τη σύγκριση. Το λεω αυτό γιατί η Ελλάδα έχει μια αυτόνομη εξωτερική πολιτική, μια πολιτική που ανοίγεται σε πολλά επίπεδα και σε πολλά μέτωπα και περιφερειακά και ευρωπαϊκά δηλαδή δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε από τι το κάνει η Τουρκία, έχουμε τι δική μας πολιτική. Σε ότι αφορά όλη αυτή την κινητικότητα που εμφανίζει η Τουρκία και πριν την κρίση στην Ουκρανία υπήρχε μια πρόθεση της Τουρκίας να κλείσει διάφορα μέτωπα, αυτή μένει να φανεί στην πράξη. Η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα που είναι και μέλος του ΝΑΤΟ, έχει διατηρήσει αυτή τη στάση γιατί έχει και τις συγκεκριμένες σχέσεις με την Ρωσία. Εάν όλη αυτή η κινητικότητα σημαίνει ότι όντως η Τουρκία έρχεται πιο κοντά προς τη Δύση, πιο κοντά στην Ευρώπη δεν είναι εναντίον μας, αυτό θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας αν συμβεί εφόσον δεν θίγονται ελληνικά εθνικά συμφέροντα.

Για τα F16 στην Τουρκία

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Υπάρχει μια συγκεκριμένη διαδικασία στις ΗΠΑ για αυτό το θέμα. Θυμίζω ότι η Τουρκία βρίσκεται επί το καθεστώς κυρώσεων και υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη τεχνική διαδικασία που απαιτεί εγκρίσεις. Το λεω γιατί βλέπω πολλά σχετικά δημοσιεύματα. Σε ότι αφορά το ενεργειακό, σε ότι μας αφορά εμείς συμμετέχουμε στα περιφερειακά σχήματα μιλάμε με το Ισραήλ και την Κύπρο, μιλάμε με την Αίγυπτο θέλουμε και μπορούμε να είμαστε εμείς ο κόμβος μεταφοράς της όποιας ενέργειας στην ΕΕ. Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει το ρόλο της Ελλάδας ως πρώτο σημείο εισόδου στην ΕΕ είτε αυτό αφορά το ισραηλινό αέριο, είτε αφορά μεταφορά LNG από την Αίγυπτο. Την ηλεκτρική διασύνδεση, τη συμφωνία που έχουμε υπογράψει με την Αίγυπτο για μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και από εμάς στην Ευρώπη και προς τα Βαλκάνια. Όλες οι κινήσεις που έχουμε κάνει συνηγορούν και ενισχύουν αυτή την κατεύθυνση.

Για την επιτάχυνση των ερευνών για υδρογονάνθρακες

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Όλη αυτή η προσπάθεια επιτάχυνσης που γίνεται είναι για να έχουμε σαφή εικόνα πολύ σύντομα δηλαδή και εντός του ’23 για να κάνουμε τον σχεδιασμό μας. Διότι υπάρχει το ένα που είναι το θέμα της ενεργειακής επάρκειας αυτή τη στιγμή σε περίπτωση που ενσκήψει μια μεγαλύτερη κρίση και εννοώ να κλείσει κάποια στρόφιγγα του αερίου και για αυτό έχει κάνει η κυβέρνηση κινήσεις και το άλλο αφορά το μεσομακροπρόθεσμο, της απεξάρτησης από τις ρωσικές πηγές ενέργειας μια συζήτηση που αφορά όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση σε αυτή τη συζήτηση γιατί είναι μικρότερο το ποσοστό της εξάρτησής της σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είναι μέρος ενός σχεδιασμού ώστε να έχουμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια στο μέλλον και σύντομα μέρος αυτού του σχεδιασμού είναι και η αύξηση στο ενεργειακό μείγμα των ΑΠΕ, είναι το LNG , είναι πολλές κινήσεις και σε αυτές προχωράμε ενισχύοντάς τες ώστε και στο άμεσο και στο απώτερο μέλλον να μπορούμε να έχουμε και επάρκεια και αυτάρκεια και ανεξαρτησία ενεργειακή.

Για τα φαινόμενα αισχροκέρδειας

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Έλεγχοι γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται και αυτές τις μέρες για αυτά τα φαινόμενα. Ήδη έχουν γίνει πάρα πολλοί, το παρακολουθεί το υπουργείο Ανάπτυξης. Και να θυμίσω επειδη μιλάμε για τις τιμές ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα τεθούν σε εφαρμογή τα μέτρα του Απριλίου και η επιταγή αυτή που έχει στόχο να ανακουφίσει τους πιο ευάλωτους πολίτες μας από αυτές τις ανατιμήσεις.

Για την επίθεση του Πολάκη στην Φωτεινή Αραμπατζή

Α.ΠΕΛΩΝΗ: Η ευαισθησία ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των γυναικών, και ανάμεσα σε αυτά είναι και θέματα που θα έπρεπε να έχουμε ξεπεράσει όπως είναι τα σεξιστικά σχόλια και οι επιθέσεις, δεν θα έπρεπε να είναι επιλεκτική, θα έπρεπε να είναι πραγματική.