Τα Παρά-πρωινά μας
Τα Παρά-πρωινά μας Σωτήρης Ξενάκης Μπάγια Αντωνοπούλου
TSIPRAS_SYNEDRIO
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Απόλυτος κυρίαρχος ο Τσίπρας στο... επεισοδιακό 3ο συνέδριο - Αποδυναμωμένη η «Ομπρέλα»

Η χθεσινή μέρα ωστόσο σημαδεύτηκε από την αντιπαράθεση που υπήρξε ανάμεσα στην πλειοψηφία του συνεδρίου και τηςν εσωκομματική αντιπολίτευση με αφορμή τι είδους κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μετα της 15 Μαΐου

Το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έκλεισε επεισοδιακά στην πραγματικότητα ωστόσο η όλη διαδικασία ανέδειξε τον Αλέξη Τσίπρα απόλυτο κυρίαρχο στο κόμμα του .

Στις εσωκομματικές εκλογές οι προτάσεις του -για εκλογή του προέδρου και της ΚΕ από την βάση- πέρασαν με ποσοστό 75% έναντι 25% της «Ομπρέλας» δίνοντας μία πρόγευση του τι θα γίνει όταν θα στηθούν οι κάλπες.

Η «Ομπρέλα» δηλαδή η τάση των «53» εμφανίστηκε αποδυναμωμένη αφού στο παρελθόν είχε καταγράψει μια δυναμική γύρω στο 35 %. Όπως μάλιστα έλεγαν κάποιοι όσο ο ΣΥΡΙΖΑ μεγαλώνει τόσο συρρικνώνεται η εσωκομματική αντιπολίτευση.

Η χθεσινή μέρα ωστόσο σημαδεύτηκε από την αντιπαράθεση που υπήρξε ανάμεσα στην πλειοψηφία του συνεδρίου και τηςν εσωκομματική αντιπολίτευση με αφορμή τι είδους κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μετα της 15 Μαΐου.

Ένα κόμμα ανοικτό στην κοινωνία ή περιχαρακωμένο γύρω από τους μηχανισμούς.

Λίγο μετά το τέλος της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα όπου μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «ανάγκη πρώτη είναι να δυναμώσουμε το κόμμα, να προσελκύσουμε σ’ αυτό χιλιάδες και χιλιάδες νέων μελών, των ανθρώπων που μας στηρίζουν, μας ψηφίζουν, μας εκτιμούν, μας ακούνε, προσδοκούν από μας. Πιστέψτε με, είναι πιο ΣΥΡΙΖΑ από εμάς που είμαστε χρόνια ΣΥΡΙΖΑ!» στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης έφεραν τροπολογία για τα κριτήρια εγγραφής των μελών.

Με την τροπολογία αυτή ζητούσαν η εγγραφή να γίνεται με αυτοπρόσωπη παρουσία, και όχι μόνο με ηλεκτρονική εγγραφή όπως προβλέπει η Επιτροπή Καταστατικού.

Την πρόταση αυτή υπερασπίστηκαν με πάθος ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Πάνος Σκουρλέτης αλλά και άλλα στελέχη της ομάδας των «53» με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένταση στο σώμα των συνέδρων.

Τελικά με μετά από παρέμβαση του Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Δημ. Τζανακόπουλου η τροπολογία αυτή αποφασίστηκε να μπει σε ψηφοφορία στις 15 Μαΐου την ημέρα δηλαδή που θα στηθούν οι κάλπες για την εκλογή του προέδρου και της ΚΕ.

Από την πλευρά των προεδρικών σημείωναν πάντως ότι οι «53» έβαλαν την πρόταση σε ψηφοφορία ενώ ένα μεγάλο ποσοστό συνέδρων της επαρχίας είχε φύγει μετά την ομιλία του προέδρου ενώ θα μπορούσαν να την έχουν καταθέσει από το πρωί ώστε να έχουν ψηφίσει όλοι.

Οι «53» επιμένουν ωστόσο ότι η τροπολογία τους είναι πολύ ουσιαστική καθώς αφορά την ιδεολογική ταυτότητα που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο και τις εκλογές –για πρόεδρο και ΚΕ- και επιμένουν ότι όταν κατέθεσαν την πρόταση μέσα στην αίθουσα υπήρχαν πολλοί σύνεδροι.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι η προεδρική ομάδα έδειξε να αιφνιδιάζεται από την κίνηση της «Ομπρέλας» καθώς μέχρι εκείνη την ώρα υπήρχε μία …ωραία ατμόσφαιρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην δευτερολογία του μάλιστα είχε αναφέρει ότι από την διαδικασία του συνεδρίου δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι προσθέτοντας μάλιστα ότι «αύριο, μπορεί πολλοί από αυτούς που βρέθηκαν στη μειοψηφία με άλλους από αυτούς που βρίσκονται στην πλειοψηφία, να είναι στην ίδια πλευρά και το αντίστροφο. Αυτό σημαίνει κόμμα εν κινήσει και ρεύματα ιδεών εντός του Κόμματος εν κινήσει. Προσέξτε, όμως: ρεύματα ιδεών, και όχι μηχανισμοί αναπαραγωγής αξιωματούχων.»

Είχε καλέσει μάλιστα τα 61.600 μέλη μας που είναι οικονομικά εντάξει μέχρι τις 21 Μάρτη και θα κληθούν στις 15 του Μάη να ψηφίσουν για τη νέα μας Κεντρική Επιτροπή να μην πάνε στην κάλπη να ψηφίσουν με τα χαρτάκια και τις λίστες που θα σας δώσουν οι τάσεις ή τα ρεύματα ιδεών στη μασχάλη.

«Προφανώς, να λάβετε υπόψη τη συνάφεια των απόψεων των υποψηφίων με τις δικές σας απόψεις. Αλλά να λάβετε υπόψη και την ικανότητά τους, να διαβάσετε τα βιογραφικά τους, τον κοινωνικό χώρο από τον οποίο προέρχονται, την ανιδιοτέλεια στη ζωή και τη δράση τους, την αξία που έχει να στελεχώσουν τη Κεντρική μας Επιτροπή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Να σημειωθεί ότι στην Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή Πρόεδρος είναι ο Ηλίας Νικολακόπουλος.