Όχι μία, όχι δύο, ούτε τρεις, αλλά 12 φορές, αριθμό-ρεκόρ, έχει δεχθεί κλήσεις από την Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης. Πρόκειται για τον «αγαπημένο» της επιτροπής. Αλλά και για τον ίδιο είναι η... αγαπημένη του κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο Π. Πολάκης έχει κληθεί από την επιτροπή έξι φορές την περίοδο που ήταν υπουργός και έξι από το 2019 μέχρι και σήμερα, με πιο πρόσφατη τη μήνυση που κατέθεσε εναντίον του η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Φωτεινή Αραμπατζή, φυσικά για συκοφαντική δυσφήμηση.

Ο αψύς, παρορμητικός και «δύο μέτρα λεβέντης» πολιτικός αρέσκεται να προκαλεί εντός αλλά και εκτός Ολομέλειας, κάποιες φορές εν είδει χιούμορ και άλλες υπό μορφή απειλών... είτε κατά πρόσωπο είτε από το περιβάλλον των social media. Δώδεκα φορές, λοιπόν, η Βουλή έχει ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας του κ. Πολάκη. Τα δε μέλη της Επιτροπής Δεοντολογίας γνωρίζουν καλά ότι, όσες φορές και αν τον έχουν καλέσει προς μεταμέλεια, συγγνώμη ή έστω μια συστολή ντροπής, δεν έχει μετανιώσει, ούτε αναθεωρήσει για την απαξίωση που επιδεικνύει και τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποιεί προς πάσα κατεύθυνση.

polakis

 Υπόθεση Αραμπατζή

▶13.4.2022

Μόλις αυτή την εβδομάδα η Επιτροπή Δεοντολογίας έστειλε στην Ολομέλεια προς ψήφιση την υπόθεση που αφορούσε καταγγελία εναντίον του Παύλου Πολάκη για σχόλια που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τα οποία απαξίωνε και κατηγορούσε τη βουλευτίνα Φωτεινή Αραμπατζή για μη καταβολή των ασφαλιστικών της εισφορών σε εργαζόμενους σε εταιρεία της, υπόθεση για την οποία είχε αθωωθεί η βουλευτής της Ν.Δ. Σε σύνολο 260 παρόντων βουλευτών, υπέρ της άρσης ασυλίας ψήφισαν 159 βουλευτές και κατά 101 βουλευτές.

Κατάληψη βήματος

▶1.2.2022
Πρωτόγνωρες, ευτράπελες καταστάσεις έχουν καταγραφεί στην Ολομέλεια. Μία από αυτές ήταν η κατάληψη του βήματος της Βουλής από τον Π. Πολάκη τον Φεβρουάριο κατά τη συζήτηση για τον αναπτυξιακό νόμο. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος Χ. Αθανασίου αναγκάστηκε να του κλείσει το μικρόφωνο. Ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας, παρέπεμψε τον βουλευτή στην Επιτροπή Δεοντολογίας, προκειμένου να αποφασίσει για ενδεχόμενες πειθαρχικές ποινές που θα του επιβληθούν για παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής.

Υπόθεση Στουρνάρα 2

▶ 13.10.2021

Σε σύνολο 280 παρόντων, 174 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της άρσης της ασυλίας του Π. Πολάκη, 97 ψήφισαν κατά και 9 δήλωσαν «παρών». Η υπόθεση αφορούσε μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση που είχε καταθέσει εναντίον του ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Ο Παύλος Πολάκης με το γνωστό του παραλήρημα αναφέρθηκε στον Γ. Στουρνάρα κάνοντας λόγο για «άθλιες μεθοδεύσεις που επινοεί και μετέρχεται ένα διεφθαρμένο και διαπλεκόμενο σύστημα, για να συγκαλύπτει τα σκάνδαλά του και για να εκδικείται όσους επιμένουν στην ανάδειξη αυτών και απαιτούν τον έλεγχο και την τιμωρία των πρωταγωνιστών τους».

Mήνυση Κουρτάκη

▶16.12.2020
Με ευρεία πλειοψηφία ήρθη η ασυλία του Παύλου Πολάκη από την Ολομέλεια της Βουλής. Σε σύνολο 293 βουλευτών, 184 ψήφισαν «ναι» στην άρση και 109 «όχι». Η υπόθεση αφορούσε μήνυση που κατέθεσε εναντίον του ο εκδότης των «Π» Γιάννης Κουρτάκης για ακόμα μία συκοφαντική δυσφήμηση από πλευράς του πρώην αναπληρωτή υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρέσκεται να προκαλεί εντός αλλά και εκτός Ολομέλειας, είτε κατά πρόσωπο είτε από το ασφαλές περιβάλλον των social media


Υπόθεση Στουρνάρα 1

▶31.7.2019

Με 163 ψήφους υπέρ για την πρώτη υπόθεση και με 162 για τη δεύτερη, η Ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε ακόμη μία άρση ασυλίας του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Συγκεκριμένα, ο κ. Πολάκης διώχθηκε για δύο υποθέσεις. Η πρώτη αφορούσε την παράνομη ηχογράφηση συνομιλίας του με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, και η δεύτερη τη μήνυση για εξύβριση και συκοφαντική δυσφήμηση του πρώην προέδρου των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σταμάτη Πουλή. Μάλιστα, μετά την ομιλία Πολάκη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε σύσσωμη από τη διαδικασία ψηφοφορίας.

10 μέχρι το 2019

Όμως ο Παύλος Πολάκης είχε απασχολήσει την Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας με ακόμα 10 υποθέσεις και κατά την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ., όταν κατείχε τον υπουργικό θώκο του Υγείας, εκ των οποίων υποθέσεων οι έξι έφτασαν στην Ολομέλεια και οι τέσσερις πέρασαν στο αρχείο, κάνοντας χρήση του Αρθρου 86 του Συντάγματος, του νόμου «περί ευθύνης υπουργών».