adonis_ok2
Πολιτική

Γεωργιάδης για την αναβάθμιση από τον οίκο S&P: Η επενδυτική βαθμίδα θα σημάνει το τέλος του μνημονίου – Τι είπε για τις ανατιμήσεις, τα καύσιμα και τους ελέγχους στην αγορά (Βίντεο)

«Όταν παραλάβαμε τη διακυβέρνηση ήμασταν 6 σκαλοπάτια μακριά και έχουμε καλύψει τα 5 για να λήξει η περιπέτεια που ξεκίνησε από το Καστελόριζο το 2010.

Στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και μεταξύ άλλων τοποθετήθηκε επί των ανατιμήσεων, των αυστηρών ελέγχων στην αγορά αλλά και επί της αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P.

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις τιμές του οβελία, αλλά και των καυσίμων τονίζοντας πως είναι αποτέλεσμα των αυστηρών ελέγχων που έγιναν στην αγορά.
«Από την πρώτη μέρα που άρχισε η ιστορία με το κατσίκι και το αρνί και ακουγόταν ότι οι τιμές τους θα φτάσουν τα 16 ευρώ, το υπουργείο Ανάπτυξης έκανε μια πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ένας από τους κρίκους ήταν εκτεταμένοι έλεγχοι για το θέμα των παράλληλων παράνομων εξαγωγών προς άλλες χώρες. Μάλιστα, τη Δευτέρα όλη η ομάδα της ΔΙΜΕΑ ήταν στα λιμάνια της χώρας για αυτόν τον λόγο με στόχο να υπάρχει επάρκεια στην ελληνική αγορά για να πέσουν οι τιμές. Έτσι, σήμερα οι τιμές παίρνουν τη φυσιολογική τους ροπή».

Εν συνεχεία, ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει φροντίσει να στείλει σε όλη την αγορά τα σωστά μηνύματα ότι τώρα δεν είναι ώρα να βγάλουν υπερκέρδη.

Σχετικά με τις αυξήσεις στα καύσιμα, ο υπουργός δήλωσε «ευτυχής» διότι σε συνεργασία με τους βενζινοπώλες και τους μεταφορείς το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε σωστά τη σχετική υπουργική απόφαση για το πώς θα γίνονται οι έλεγχοι. «Και είμαι υπερήφανος γιατί αυτή τη στιγμή οι τιμές στα πρατήρια ακολουθούν τις διεθνείς τιμές. Ανέβηκαν οι τιμές του βαρελιού κατά 7% και για αυτό ανέβηκε και λίγο η τιμή στην αντλία».

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός τόνισε ότι τα συνεργεία ακόμα και σήμερα διενεργούν ελέγχους ακόμα και στις εθνικές οδούς και αν κάποιος έχει βάλει καπέλο μεγαλύτερο από αυτό που επιτρέπει ο νόμος, θα του επιβληθεί πρόστιμο. «Με τη διάταξη που ψηφίσαμε πλέον με τα πρόστιμα για αισχροκέρδεια θα δημοσιοποιούμε και την επωνυμία και τη διεύθυνση του καταστήματος», υπογράμμισε.

Σχετικά με τις τιμές της ενέργειας, επισήμανε ότι ο πρωθυπουργός στο φόρουμ των Δελφών είπε ότι θεωρεί το ρεύμα το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα στην ακρίβεια για τη χώρα και καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια στην Ευρώπη «να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και να πετύχουμε ευρωπαϊκή λύση. Αν δεν βρεθεί, η Ελλάδα θα προχωρήσει μόνη της. Ο κόσμος υποφέρει με το ρεύμα».

Εν κατακλείδι, ο κ. Γεωργιάδης σχολιάζοντας την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο S&P μίλησε για ένα «εξαιρετικά καλό νέο» εξηγώντας ότι η επενδυτική βαθμίδα θα σημάνει το τέλος του μνημονίου. «Όταν παραλάβαμε τη διακυβέρνηση ήμασταν 6 σκαλοπάτια μακριά και έχουμε καλύψει τα 5 για να λήξει η περιπέτεια που ξεκίνησε από το Καστελόριζο το 2010. Ενώ έχουμε πόλεμο, αυξημένο πληθωρισμό και αναγκαστικά μικρότερη πρόβλεψη ανάπτυξης λόγω του πολέμου, ο κορυφαίος οίκος αξιολόγησης λέει ότι όχι μόνο πιστεύω ότι η ελληνική οικονομία θα αντέξει, αλλά θα πάει ακόμα καλύτερα και από το αναμενόμενο».

Δείτε το σχετικό βίντεο