Την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να οικειοποιηθεί τον χώρο της Κεντροαριστεράς, προκειµένου να δηµιουργήσει εντυπώσεις περί ηγεµονικής κυριαρχίας του ΣΥΡΙΖΑ στην προοδευτική κοινωνική βάση του εκλογικού σώµατος, ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ., Ν. Ανδρουλάκης, έχει και αυτός προβεί µε τη σειρά του σε σοβαρές κινήσεις διεύρυνσης. Στόχος του, να αναδείξει ως αυθαίρετο το αφήγηµα της Κουµουνδούρου περί προνοµιακής σχέσης του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης µε «πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ».

Και αυτό µε το να ανοίγει διαύλους επικοινωνίας µε σηµαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της Αριστεράς που φέρονται ως απογοητευµένοι από τη συµµετοχή τους στην κυβέρνηση του Αλ. Τσίπρα κατά την πρώτη περίοδο της πρωθυπουργίας του. Σύµφωνα µε καλά πληροφορηµένες πηγές, ο Ν. Ανδρουλάκης τις προηγούµενες ηµέρες συναντήθηκε µε τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιο κατά το παρελθόν, µε το χρίσµα της Κουµουνδούρου, στις εκλογές για τον ∆ήµο Αθηναίων, Γ. Σακελλαρίδη, ο οποίος εσχάτως βρίσκεται στο επίκεντρο των εσωτερικών διαβουλεύσεων της ριζοσπαστικής πτέρυγας των δυνάµεων της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Ιδανικό πρόσωπο

Με σενάρια που τον εµφανίζουν ως το ιδανικό πρόσωπο που θα µπορούσε να διαδραµατίσει τον ρόλο του αντίπαλου δέους απέναντι στον Αλ. Τσίπρα για λογαριασµό της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης, δηλαδή της «Οµπρέλας». Τα ραντεβού -γιατί δεν είναι µόνο ένα- του Ν. Ανδρουλάκη µε τον Γ. Σακελλαρίδη έλαβαν χώρα πριν από την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, σε κεντρικό εστιατόριο της Αθήνας. Αλά καρτ ήταν να συζητήσουν για τα ποιοτικά στοιχεία των κοινωνικών ερευνών που διεξάγει εδώ και µερικούς µήνες το Ινστιτούτο Eteron, όπου επικεφαλής είναι ο Γ. Σακελλαρίδης, αλλά, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, επί τάπητος βρέθηκαν και οι πολιτικές εξελίξεις, µε φόντο τις σχέσεις του ΚΙΝ.ΑΛ. µε τον ΣΥΡΙΖΑ και τις λοιπές δηµοκρατικές δυνάµεις.

Ο Ν. Ανδρουλάκης στο πρόσωπο του Γ. Σακελλαρίδη φέρεται να βρήκε έναν συνοµιλητή προερχόµενο από τον χώρο της Αριστεράς εξαιρετικά συνεννοήσιµο και µε νορµάλ πολιτικές απόψεις απέναντι στα σύγχρονα προβλήµατα του κόσµου. Σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο.

Διαφορετικός

Η συζήτηση κινήθηκε, σύµφωνα µε πηγές στο ΚΙΝ.ΑΛ., µακριά από την αδικαιολόγητη «κουτοπονηριά» και την ακατανόητη «εχθροπάθεια» που εκπέµπει ο κοµµατικός περίγυρος του Αλ. Τσίπρα εναντίον του ΚΙΝ.ΑΛ. και προσωπικά του Ν. Ανδρουλάκη. Με πιο τρανταχτή τελευταία περίπτωση αυτήν του Π. Πολάκη, ο οποίος την εποµένη της ολοκλήρωσης των εργασιών του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβε να εξελίξει προσωπική επίθεση µε κατηγορίες και υπονοούµενα σε βάρος του επικεφαλής του ΚΙΝ.ΑΛ.

Απάντηση

Η απάντηση από τη Χαριλάου Τρικούπη, µάλιστα, δόθηκε στον Π. Πολάκη από τον εκπρόσωπο του κόµµατος, ∆. Μάντζο, ο οποίος ανέφερε: «Σφιχταγκάλιασµα µε τους ακροδεξιούς ΑΝ.ΕΛ., επίθεση στους δηµοκρατικούς θεσµούς, αντιεπιστηµονικά µηνύµατα για τα εµβόλια, συστηµατικές απειλές σε αντιπάλους. Αυτή είναι η “προοδευτική” ταυτότητα, όπως την εννοεί ο ΣΥΡΙΖΑ του κ. Πολάκη. Αναβαθµισµένος µετά τη νίκη του στο Συνέδριο, ο κ. Πολάκης ανέλαβε για µία ακόµα φορά τον ρόλο του αντι-Τσίπρα, για να επιτεθεί στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, και στις ξεκάθαρες θέσεις που εκφράζει. ∆εν θα τον ακολουθήσουµε στη χυδαιότητα. Την απάντηση που αδυνατεί ή αρνείται να του δώσει το κόµµα του θα του τη δώσει οριστικά ο λαός».

Πάντως, οι επαφές του Ν. Ανδρουλάκη µε τον Γ. Σακελλαρίδη δεν συσχετίζονται, σύµφωνα µε τη Χαριλάου Τρικούπη, µε προσδοκίες για σύγκλιση µε τον ΣΥΡΙΖΑ στο άµεσο µέλλον. Ούτε σηµατοδοτούν τακτικές επαφές µε σηµαντικές προσωπικότητες της Αριστεράς. Ενδεχοµένως, πάντως, να έχουν σκοπό να προκαλέσουν ζωτικής σηµασίας «ανακατωσούρα» στο εσωτερικό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, η οποία ούτως ή άλλως εξέρχεται µε εµφανείς διαιρέσεις και ρηγµατώσεις από τις εργασίες του τελευταίου Συνεδρίου της.

Άλλη σημασία

Ωστόσο, η επικοινωνία του αρχηγού του ΚΙΝ.ΑΛ. µε ανθρώπους που εκπροσωπούν τη σοβαρή και «ειρηνική» όψη της Ανανεωτικής Αριστεράς στη χώρα µας, όπως ο Γ. Σακελλαρίδης, αποκτά άλλη σηµασία στην παρούσα συγκυρία, κατά την οποία ο εκλογικός ανταγωνισµός αρχίζει να κορυφώνεται σε όλες τις εκφάνσεις του πολιτικού χάρτη, µε σηµείο αναφοράς την Κεντροαριστερά. Και αυτό από τη στιγµή που φιλοδοξούν να εκφράσουν στις εθνικές κάλπες την Κεντροαριστερά περισσότερες του ενός κόµµατος πολιτικές δυνάµεις

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 22 Απριλίου 2022.