Τη σε λεκτικό επίπεδο προσφορά κάθε δυνατής βοήθειας ανθρωπιστικής και αμυντικής προς την Ουκρανία, χωρίς όμως περαιτέρω λεπτομέρειες ή «εξειδικεύσεις», τόνισε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, στη διάρκεια της εκτάκτου συναντήσεως των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ αλλά και άλλων χωρών, 40 συνολικών, για την Ουκρανία, που πραγματοποιήθηκε στην τεράστια Αμερικανική Αεροπορική Βάση Ramstein της Γερμανίας, μετά από σχετική πρωτοβουλία του ΥΠΑΜ των ΗΠΑ Στρατηγού ε.α. Λόϊντ Ώστιν. Τον Έλληνα ΥΠΑΜ συνόδευε και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Κατά την παρέμβασή του ο Ν.Παναγιωτόπουλος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «η εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου που υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και τα θεμέλια της διεθνούς έννομης τάξης».

panag

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα υιοθέτησε από την πρώτη στιγμή σαφή και κατηγορηματική στάση εναντίον της εισβολής και του ρωσικού αναθεωρητισμού και συντάχθηκε με εταίρους και συμμάχους της όσον αφορά την απόφαση επιβολής κυρώσεων και πλήρους εφαρμογής τους, παρά το βαρύ οικονομικό τίμημα που συνεπάγονται. Σε πνεύμα αλληλεγγύης και στήριξης προς την Ουκρανία, η χώρα μας, κατόπιν διαβούλευσης με τους εταίρους στην Ε.Ε. και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ, προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια ανθρωπιστική και αμυντική, συνεισφέροντας στον αγώνα του ουκρανικού λαού για άμυνα και προστασία της ελευθερίας του».

Στη συνάντηση των ΥΠΑΜ από 40 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ, στην αεροπορική βάση “Ramstein”, στην Γερμανία, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή και η ανάγκη άμεσης παροχής βοηθείας προς τις Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις για την άμυνα της χώρας τους, ενώ έγινε ανασκόπιση του τι οπλισμός της έχει δοθεί ως τώρα κατά τους τρεις μήνες του πολέμου, να πληροφορηθούν τι επιχειρησιακές ανάγκες έχει η ίδια η Ουκρανία από τον παριστάμενο ΥΠΑΜ της χώρας, καθώς και τι μπορεί να δώσει κάθε χώρα σε αυτήν την κοινή προσπάθεια.

Όπως έγινε γνωστό από ελληνικής πλευράς, ΔΕΝ έγινε αναφορά στου τι μπορεί (αν μπορεί) να προσφέρει η χώρα, ούτε και ελήφθη η οποιαδήποτε απόφαση από τη σύνοδο.

Τέλος, στο περιθώριο της συνόδου, υπήρξε ολιγόλεπτη συνάντηση «στο όρθιο» (κυριολεκτικώς) του Έλληνος ΥΠΑΜ με τον Τούρκο ομόλογό του Χαλουσί Ακάρ, όπως έγινε γνωστό από σχετική ανάρτηση στο επίσημο twitter του τουρκικού Υπουργείου Αμύνης από τον Τούρκο υπουργό με σχετική φωτογραφία.