Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η χθεσινή επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σκωτία όπου συναντήθηκε με τον πρίγκιπα Κάρολο στο Dumfries House.

Η Κουμουνδούρου επέλεξε να αγνοήσει το γεγονός ότι η συνάντηση είχε ως στόχο να αποκομίσει η ελληνική πλευρά πολύτιμη τεχνογνωσία για την αξιοποίηση του Τατοϊού, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ενεργεί ως... «αυλάρχης των Γλίξμπουργκ», αποσιωπώντας το γεγονός ότι τα κτήματα του Τατοϊού ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και όχι στην τέως βασιλική οικογένεια...

Ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να δει από κοντά την μεταμόρφωση του κτήματος στο Ανατολικό Αιρσάιρ το οποίο το 2017 αγοράστηκε από τον πρίγκιπα Κάρολο και το φιλανθρωπικό του ίδρυμα The Prince's Foundation, αναπλάστηκε και πλέον χρησιμοποιείται για μια σειρά από εκπαιδευτικούς και ψυχαγωγικούς σκοπούς, ενώ είναι ανοιχτό για το κοινό όλο τον χρόνο.

Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί για μια ακόμη φορά στην κυβέρνηση κάνοντας λόγο για «μέγιστη προσβολή» προς τους πολίτες, υπογραμμίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θα πρέπει να ενεργεί ως εκλεγμένος πρωθυπουργός και όχι ως αυλάρχης των Γλύξμπουργκ».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Να καταλάβει ο κ. Μητσοτάκης ότι δεν είναι αυλάρχης των Γλύξμπουργκ. Ο κ. Μητσοτάκης καλό θα ήταν να αντιληφθεί ότι πρέπει να ενεργεί, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ως εκλεγμένος πρωθυπουργός και όχι ως αυλάρχης των Γλύξμπουργκ.

Συνιστά δε μέγιστη προσβολή προς τους πολίτες την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά δοκιμάζονται από την ακρίβεια, λόγω της ανεπάρκειάς του και της ασυλίας που παρέχει στην αισχροκέρδεια, να ταξιδεύει στη Σκωτία για να αποκτήσει τεχνογνωσία στην αξιοποίηση... βασιλικών κτημάτων.

Το Τατόι αποτελεί κτήμα του ελληνικού λαού, που πλήρωσε γι' αυτόν τον λόγο αδρά αποζημίωση στην τέως βασιλική οικογένεια, η οποία -ως γνωστόν- είχε προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της Ελλάδας.

Το νέο "unfair" της οικογένειας Μητσοτάκη δεν θα μείνει αναπάντητο από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες όποτε τολμήσει να στήσει κάλπες».

Η απάντηση της ΝΔ

Η απάντηση της Πειραιώς στην Κουμουνδούρου ήταν άμεση κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για «ψέμα και υποκρισία».

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΝΔ:

«Ότι το ψέμα και η υποκρισία είναι ταυτόσημα με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό. Όταν ο κ. Τσίπρας υποδεχόταν τον Πρίγκιπα Κάρολο στην Αθήνα το 2018, μιλούσε για “επίσκεψη ορόσημο”. Σήμερα που ο Πρωθυπουργός αποδεχόμενος πρόσκληση του Πρίγκιπα Καρόλου τον συναντά στη Σκωτία, ο ΣΥΡΙΖΑ ψελλίζει διάφορα ακατανόητα συνομωσιολογικά. Ύστερα αναρωτιούνται γιατί ουδείς τους παίρνει στα σοβαρά».

Τι συζήτησαν Πρίγκιπας Κάρολος και Κυριάκος Μητσοτάκης

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενσωμάτωση της τεχνογνωσίας που χρησιμοποιήθηκε στο Dumfries House προκειμένου στο άμεσο μέλλον να εφαρμοστεί και στα πρώην βασιλικά κτήματα Τατοΐου. Εξάλλου η ανάδειξη του Τατοΐου βρίσκεται αρκετά ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης Μητσοτάκη, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου γνωστοποίησε ότι η κυβέρνηση δρομολογεί έργα 75 εκατ. ευρώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Σήμερα οι χώροι του Dumfries House έχουν αναγεννηθεί πλήρως, ιστορικά βοηθητικά κτίσματα έχουν επανέλθει σε χρήση, ενώ στις εγκαταστάσεις του δίνεται μια σειρά ευκαιριών κατάρτισης σε νέους ανθρώπους, πάνω σε παραδοσιακές δεξιότητες και χειροτεχνίες.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, που έγινε ύστερα από πρόσκληση του Πρίγκιπα της Ουαλίας, ο Πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στο ιστορικό κτήριο και στο κτήμα, τα οποία διαχειρίζεται από το 2007 το Ίδρυμα του Πρίγκιπα, προχωρώντας σε σημαντικά έργα αποκατάστασης ώστε να διαφυλαχθεί η σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Πρίγκιπα Κάρολο βρέθηκε η ολιστική στρατηγική που έχει εφαρμόσει το Ίδρυμα του Πρίγκιπα για την αποκατάσταση της έπαυλης Dumfries και του κτήματος που την περιβάλλει, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών δράσεων και την ανάδειξη του κτήματος σε «πράσινο» τοπόσημο που είναι ανοιχτό στους πολίτες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και προσφέρει θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία.

Δίνοντας έμφαση στη σύνδεση με τη φύση, το Ίδρυμα του Πρίγκιπα υποδέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες μαθητές στο Dumfries, προσφέροντας προγράμματα που εστιάζουν στον σεβασμό για το φυσικό περιβάλλον, στα οποία περιλαμβάνονται μαθήματα για πρακτικές αειφορίας, την παραγωγή τροφής και για την κηπουρική.

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως στόχος του είναι η ανάλογη ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοΐου.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος έλαβαν σήμερα μέρος σε τηλεδιάσκεψη με το Ελληνικό Συμβούλιο του οργανισμού Sustainable Markets Initiative (SMI) του Πρίγκιπα, ο οποίος αποβλέπει στην αναγνώριση των θεμελιωδών δικαιωμάτων της φύσης και στην οικοδόμηση ενός βιώσιμου, αειφόρου μέλλοντος.